Ha imádod a friss fűszernövények aromáját, és szeretnéd, hogy mindig egy karnyújtásnyira legyenek tőled főzés közben, akkor alakítsál ki a konyhádban egy mini fűszerkertet. Meglepődnél, ha tudnád hány féle fűszernövényt termeszthetsz otthonodban. Nem kell hozzá más, csak egy kis hely az ablak mellett, és egy csipetnyi kertészkedő kedv.

Ha kezdő kertészkedő vagy, és nem vagy profi a magvetésben és palántázásban, biztosabb a siker, ha felnőtt, kész fűszernövényeket vásárolsz üzletben. Még így is tudni kell, hogy ezek a növények általában nincsenek a legjobb állapotban, és a legjobb minőségű földben, ezért már beszerzés után érdemes átültetni jó minőségű földbe. Hagy érezze a növény a törődést, és hogy jó kezekbe került.

 

Hol alakítsd ki a konyhában a fűszerkerted?

 

Mindenképpen ablak közelében, világos helyen, ahol a növények legalább pár órát napfürdőzhetnek naponta. A fűszernövények többsége minimum 5-6 órányi napozást igényel, a borsmenta, a petrezselyem és a metélőhagyma például ennél kevesebbel, 4 órával is beéri. A hőmérséklet egész évben legyen szobahőmérsékletű, télen ne legyen se túl hideg, se túl meleg, radiátor közelébe se tegyed őket. Érdemes egy polcra vagy egy asztalkára tenni a cserepes fűszernövényeket, hacsak nincsen a konyhapult egy szakasza éppen az ablak mellett. Akkor ezt a részt kell szabaddá tenni a növényeknek. De egy mutatós virágtartót is elhelyezhetsz az ablaknál, és a fényigényüknek megfelelően rendezheted el rajta a fűszereket.

 

Milyen cserepet és földet válassz?

 

A cserép legyen legalább 15 cm átmérőjű, hogy a növény gyökérrel átszőtt földlabdája kényelmesen elférjen benne. Optimális legyen a cserép a növény méretéhez képest, mert minél jobban fejlődik a gyökér, annál nagyobb lesz a fűszernövényed, melynek a leveleit, hajtásait szüretelheted, de túlságosan nagy se legyen a cserép mérete, mert akkor a gyökere fog fejlődni a hajtás kárára. A legolcsóbb és legegyszerűbb választás a műanyag cserép, de egy mázatlan kerámiacserép igazán hangulatos és rusztikus megjelenést kölcsönöz a növénykének. És léteznek mókás és színes mázas cserepek is, ha éppen ezekkel szeretnéd feldobni a konyhádat. A lényeg, hogy bármilyet válassz, alul legyen lyuk rajta, ahol kifolyhat a felesleges víz. Mert a pangó vízben a gyökerek könnyen rothadásnak indulhatnak.

 

Földnek tökéletesen megfelel az általános virágföld, de ma már kapható fűszernövényeknek való föld is, mely garantáltan semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. Ez nagyon fontos, hiszen amit a fűszernövény a talajból magába szív, azt megesszük az étellel, amit fűszereztünk vele. Ezek a virágföldek biztosítják a fűszernövények fejlődéséhez szükséges optimális tápanyagellátást.

Gondozási tippek

A fűszernövények vízigénye eltérő, ám általános szabály, hogy a pangó vizet egyik sem szereti, és ha az ujjunkkal tapintva a föld felső rétege száraz, akkor van ideje az öntözésnek. A hideg idő beálltával mérsékeltebben kell őket öntözni, tavasszal, mikor intenzív fejlődésnek indulnak, akkor bővebben, és négyhetente tápoldatozni is szükséges. Ne aggódj a káros vegyszerek miatt! E célból direkt bio tápoldatot is lehet kapni gyógy- és fűszernövényekhez.

A rövid életű vagy kiöregedett, elfásodott növényeket időnként cserélni kell, vagy ha már elmélyültél a szaporítási technikákban, akkor gyökereztetéssel te magad is nevelhetsz növendékeket.

Milyen fűszernövényeket nevelhetsz a konyhában?

Bazsalikom, babér, petrezselyem, metélőhagyma, koriander, kapor, kakukkfű, majoranna, borsmenta oregánó, rozmaring, zsálya és turbolya, csak hogy a legnépszerűbbeket említsük. Ne feledd, hogy a bent nevelt fűszernövények sosem lesznek olyan terebélyesek, mint kerti társaik, de így is megajándékoznak finom aromájukkal.

A cikk folytatása: Így alakíts ki fűszerkertet a balkonon


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!