A facélia, vagy más néven mézontófű egy igazi szuperhős a kertekben, hiszen 4 különböző módon tudod hasznosítani ezt a csodaszép lila virágú növényt. Ismerkedj meg te is a facéliával.A facélia vagy más néven mézontófű egy gyönyörű halványlila virágokkal rendelkező egynyári mezei virág, amely Észak-Amerikából származik.

Virágzó facélia mező

A hazai kiskertekben is egyre többször fellelhető, mivel nagyon gyorsan csírázik, gyorsan növekszik, és a vetés után már 6-8 héttel a virágok is megjelennek.Virágzási ideje május végétől egészen augusztus végéig, sőt akár szeptember közepéig is eltarthat.

Miért érdemes mézontófüvet ültetni a kertedbe?

  1. Remek színfolt

A facélia gyönyörű halványlila virágaival remek színfolt lesz a kertedben, akár csak a levendula, remekül passzol a sárga körömvirághoz, egy csodaszép halvány rózsaszín tearózsához, vagy a napraforgó mellé. Virágai folyamatosan nyílnak tavasztól őszig, és akár egy hónapig is gyönyörködhetünk egy –egy virágban.

mézontófű  a mezőn

  1. Nyári mezei csokor

Ha szeretsz a kertből szedett virágokból csokrot, vagy más nyári dekorációt készíteni, akkor a mézontófű ideális választás lehet, hiszen csodaszép csokrokat lehet a halványlila virágokból készíteni, ráadásul a virágok nagyon tartósak, és sokáig szépek maradnak a vázában.

mézontófű és körömvirág vázában

  1. Méhlegelő

A mezőgazdasági területeken a facélia a leggyakoribb méhlegelő növény, ennek a növénynek a virágporából készítik a méhek az egyik legfinomabb mézet a facélia mézet, mivel az akác után ez a legjobb méztermelő növény. Tehát ha szereted a méheket, és szeretnél sok beporzó rovart a kertedbe csalogatni, pl. hogy beporozzák a gyümölcsfákat, zöldségeket, és más virágokat, akkor a facéliát imádni fogják.

méh a facélián

  1. Talajjavító hatása.

A mézontófű egy remek talajjavító növény is, kiváló zöldtrágyát tudsz, belőle készíteni. Ehhez ültetés után, de még virágzás előtt vágd le a zöld részeket, és forgasd be a talajba, vagy csak terítsd szét, mint zöld mulcsot. A lebomló növényi részek tápanyagokkal látják el a növényeket. Ha pedig nem szeretnél bajlódni az ásással, ősszel ültesd be az üresen maradt virágágyásokat facéliával, és hagyd kint télire, ahol majd az elfagyott növényi részek tavasszal komposztálódnak, lebomlanak, így hasznos tápanyaggal látják el a növényeket. A facélia a talajban élő fonalférgeket is elpusztítja, ráadásul nagyon jól bírja a nyári csapadékmentes meleg időszakokat is.

Mikor kell vetni a mézontófüvet?

Március elejétől május elejéig érdemes vetni, ha dísznövényként szeretnéd termeszteni, így együtt növekszik a többi egynyári növénnyel.

Májustól, július végig érdemes vetni, ha méhlegelőként szeretnéd hasznosítani, de vágott virágnak is ültetheted.

Végül július végétől egészen szeptember végéig érdemes vetni, ha zöldtrágyaként és talajjavítóként szeretnéd felhasználni, így akár télire is az ágyásban maradhat a növény.

A facélia gyorsan csírázik és növekszik, vetés és csírázás után 6-8 héttel már virágzik is.

Az ősszel elültetett növények pedig 1-2 héten belül már megfelelő mennyiségű zöld felülettel rendelkeznek a zöldtrágyázáshoz.

Facélia viráglabda 12 db.-os (mézontófű)

Ha szereted a mezei virágokat kertedben, és a természetbarát kertet ahol a rovarok is jól érzi magukat, akkor a facélia a neked való mezei virág, amely egy igazi szuperhős, hiszen 4 különböző módon is tudod hasznosítani. A facelia remek színfolt lesz kertedben, amellett kertedbe vonzza a méheket, pillangókat és más hasznos rovarokat, remek talajjavító, és még vágott virágnak is ideális.

Irány a webshop