Az oregánó a mediterrán konyha egyik legfinomabb fűszernövénye. Mi leggyakrabban pizzán találkozunk vele, de bármilyen húsos, paradicsomos fogást remekül feldob. Erős ízű, aromás fűszer, melyből nem szabad túl sokat az ételbe szórni, mert keserűvé teheti. Ám a kesernyéssége mögött rendkívüli, egészségvédő vegyületek vannak, melyekről érdemes többet tudni!

Oreagánó fűszernövény a kertben

Az oregánóban sokféle értékes hatóanyag található, vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok, fitoszterolok, klorofill, karvakrol. Gyógyító hatásait már az ókorban ismerték. Alkalmazták sebekre, gennyes bőrfertőzésekre, gyulladásokra, emésztési panaszokra, légúti betegségekre, tüdőbetegségre, fogínygyulladásra, köhögésre, vízhajtásra, méregtelenítésre, és ödémákra. A középkorban az ételeket oregánóolajjal védték meg a megromlástól. Ráadásként a néphit szerint a háztól is távol tartotta a rontást, a szerelmet viszont bevonzotta.

Oregánót frissen, szárítva, morzsolva, őrölve, vagy akár olaj formájában is tehetsz az ételedbe. Leginkább pizzák és tésztaételek fűszerezésére használjuk, de feldobhatjuk vele a salátákat, leveseket, sülteket, szószokat. Fűszerezhetsz vele grillezett húsokat és zöldségeket, paradicsomos, burgonyás ételeket, pástétomokat, mártásokat. Sőt, az oregánó egy olyan fűszernövény, melyet magadnak is megtermelhetsz otthon cserépben a konyhaablakban.

Mind a levelének, mind az olajának számos gyógyító hatása van, ezért az oregánó legalább annyira gyógynövénynek is tekinthető, mint fűszernövénynek. Leveléből tea is készíthető, melyet megfázás idején kortyolgathatunk. Teája csillapítja a köhögést, nyugtató és étvágyjavító hatású.

Ha te is szeretsz oregánóval fűszerezni, ideje, hogy megismerd egészségjavító hatásait is!

1.Az oregánó elbánik a baktériumokkal és a vírusokkal

Az oregánó olyan összetevőket tartalmaz, melyek segíthetnek elbánni bizonyos baktériumokkal. Az oregánóban található olaj több mint 20-féle baktérium ellen hatásos, köztük olyan gyakori kórokozókat képes elpusztítani, mint az E.coli baktérium és a Pseudomonas aeruginosa. Az oregánó vegyületei azonban egyes vírusokkal is le tudnak számolni, például a hányást, hasmenést okozó norovírussal. De akár a herpeszvírussal is képes rövid alatt végezni, illetve inaktiválni.

2.Az oregánó gazdag antioxidáns forrás

A testünkben minden nap keletkeznek káros szabad gyökök, melyek hozzájárulnak a súlyos, gyulladással összefüggő betegségek, és daganatos betegségek kialakulásához. Az antioxidánsok ezeket tudják semlegesíteni. Fontos, hogy minden nap fogyasszunk olyan élelmiszereket, melyek antioxidánsokban gazdagok. Mind az oregánó, mind az olaja bővelkedik antioxidáns vegyületekben, karvakrolban és timolban.

  1. Az oregánó rákellenes hatású

Az oregánóban található antioxidáns hatású karvakrol segíthet a daganat-megelőzésben, és a rákos sejtek pusztításában. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy laboratóriumi körülmények között a karvakrol képes volt meggátolni a vastagbél rákos sejtjeinek a szaporodását, terjedését, és segített végezni velük.

Oregano fűszernövény cserépben

4.Az oregánó csökkenti a gyulladást

Ha a testben valahol krónikus gyulladás lép fel, az hozzájárulhat olyan súlyos betegségek kialakulásához,

mint a cukorbetegség, ízületi gyulladás, bélgyulladás, szívbetegség. Az oregánó antioxidáns vegyületei éppen ezt a krónikus gyulladást képesek csökkenteni, és ezáltal sok súlyos betegség kockázatát mérsékelni.

 

5.Az oregánó hatásos bőr-, nyálkahártya- és légúti fertőzések kezelésében

 

Az oregánó olaja kívül-belül alkalmas a bőr- és nyálkahártya fertőzéseire. Hatásos például pattanások, pikkelysömör, korpásodás, és szemölcsök ellen. De alkalmazható rovarcsípésekre, és gombás fertőzésekre, lábgombára, körömgombára. Afták, szájpenész és szájüregi gyulladások gyógyítására is érdemes használni. Ha meg vagy fázva, akkor is ajánlott extra immunerősítőként oregánót fogyasztani naponta 2-3 cseppet vízben elkeverve. De egy-egy csepp közvetlenül az érintett bőrfelületre is alkalmazható. Beletehetsz néhány cseppet tusfürdőbe és samponba is, bőrfertőtlenítésre, és korpásodás ellen.

 

Használd a szurokfüvet bátran mindennapi ételeidbe, hiszen nem csak különleges ízvilágot kölcsönöz az ételeidnek, hanem értékes hatóanyagokkal gazdagítja. Arra azonban ügyelj, hogy az oregánó gyógyászati célú felhasználása nem ajánlott terhesség és szoptatás idején.

A folytatásban: A bazsalikom ültetése és gondozása a fűszerkertben

A pizza fűszerkert viráglabdákban kakukkfű, oregánó, bazsalikom, borsfű és petrezselyem vetőmagok találhatóak. 
 A viráglabdákat nagyon könnyű használni, segítségükkel gyorsan tudsz egy látványos fűszerkertet megalkotni, akár a konyhádban, az ablakban az erkélyeden egy balkonládában, vagy a kertedben is. Alkosd meg a saját organikus pizza fűszerkertedet, és készíts menyei illatos pizzákat.

 

Irány a Zümishop


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!