A húsleves a magyar konyha egyik kedvenc fogása. Sok családban a vasárnap ebéd elmaradhatatlan és megunhatatlan része. Ám éppen azért, mert gyakran kerül az asztalunkra, érdemes az ízét olykor megújítani és izgalmassá tenni finom fűszernövényekkel. Ismerj meg 3 fűszernövényt, mellyel különlegesebbé teheted a család kedvenc levesét!

A lestyán, a zeller és a petrezselyem három olyan fűszernövény, mely népszerű a magyar konyhában. Hasonló, aromás, gyökeres ízviláguk elárulja róluk, hogy mindannyian egy családba, a zellerfélék családjába tartoznak. A húslevest bármelyikkel feldobhatod!

Lestyán

A lestyán zellerhez és petrezselyemhez hasonló, aromás, illatos fűszernövény. Főként a levelét használjuk fűszerezéshez, de a növény valamennyi része, szára, magja, gyökere is remekül ízesít. Ázsiából került hozzánk, régebben minden falusi kertben megtermett. Vadon növő állományai is vannak hazánkban, főként a Mátrában. Gyógynövényként is alkalmazható, teája javítja az emésztést, vízhajtó és gyomorerősítő hatású. Érdemes a házi fűszerkertbe ültetni, egyetlen tő akár 2 méteresre is megnő, így sokáig ellátja a családot finom leveleivel, hiszen egyszerre csak keveset kell belőle az ételbe tenni.

Sokféle ételt fűszerezünk vele: levest, főzeléket, mártásokat, salátát, diétás ételeket, töltött káposztát, húsokat, de még italokat is. Erős aromája miatt óvatosan kell használni. Az ételeknek, így a húslevesnek is jellegzetes ízt ad. Érdemes a házi leves fűszerkeverékbe is beletenni, hogy legyen lestyános változata is.

 

Zeller

A zellert legtöbben gumós formában ismerjük, de létezik lombos metélőzeller és halványítózeller formájában is. Ízviláguk azonos, ezért a felhasználásuk is. A zeller jellegzetes, kellemes, nem tolakodó ízű, gyökéraromájú zöldség, melynek értékes gumója nem csak ízesítésre, de közvetlen fogyasztásra is való. Kiváló főételek és köretek készíthetők belőle önmagában, de akár nyersen is fogyasztható salátába vagy öntettel. Remek fogyókúrás zöldség. Ha csak ízesíteni akarsz vele, például a húslevest, nyugodtan vásárolhatsz termetes, nagy gumókat, mert a levesbe egy darabka is elég, a maradékot feldarabolva külön-külön csomagolva lefagyaszthatod, megőrzi finom ízét fél évig is. Ha viszont el szeretnéd fogyasztani, akár a levesben főtt zellert, akkor kisebb ökölnél nagyobb méretűt ne válassz, hogy ne legyen szivacsos a közepe.

Ha a kertedben termeszted, akkor egész télire megőrzi a frissességét, ha homokba rejtve tartod a fészerben vagy a garázsban, hasonlóan a sárgarépához. Levelét érdemes megszárítani vagy a mélyhűtőbe tenni, hasonlóan értékes ízesítője a leveseknek, köreteknek, húsoknak, mint a gumó.

Petrezselyem

A magyar konyha elmaradhatatlan zöldség-és fűszernövénye a petrezselyemgyökér és petrezselyemzöld. A húslevest mindkettő feldobja, nyugodt szívvel ízesítsd velük a vasárnapi levest. A gyökérrész, azaz fehérrépa belefőzhető a levesbe, a levele azonban nem, mert a húsleves hosszú főzési ideje alatt a petrezselyemzöld elveszti finom aromáját. Ezért azt mindig a főzés utolsó fázisában szórd az ételbe, vagy még jobb, ha már a kész ételt szórod meg vele.

A petrezselyemzöld a legtöbb levesünket kiválóan ízesíti, harmonikussá teszi, de remek fűszerezője a salátáknak, tölteléknek, főzelékeknek, burgonya- és tojásételeknek, húsoknak. Nem igen akad olyan étel, mely petrezselyemmel elrontható. Gyökere is hasonlóan kellemes ízt ad az ételeknek, de fássága miatt önmagában nem fogyasztjuk, kivéve, ha vékony karikákra van vágva. Ha a húslevest zöldségesen tálalod, akkor mindenképpen karikázva tedd bele a fehérrépát. 

A petrezselyemzöld nagyon egészséges, vesetisztító, emésztésserkentő és étvágyjavító hatású, és nagyon sok C-vitamint tartalmaz. Ha van otthon friss petrezselyemzöld, fokhagymát is bátran fogyaszthatsz, mert ha elrágcsálsz utána egy kis petrezselymet, az semlegesíti a kellemetlen leheletet.

A húsleves ízletesebbé tehető mindhárom fűszernövény – lestyán, zeller vagy petrezselyem –használatával. Ültesd őket a fűszerkertbe, vagy az erkélyre dézsába, mert ott is szépen megnőnek. Tartósíthatod őket szárítással, hűtéssel vagy fagyasztással. A zeller, lestyán és pertrezselyemzöldjét jégkockatartóban vajban vagy olívaolajban felaprítva is lefagyaszthatod, így egyszerűen használhatod, csak bele kell dobnod az ételbe, amit készítesz.

Nagymama kertje kémcsőkert

Hozd létre saját konyhakertedet a kémcsőkert segítségével. Ebben a kémcsőkertben 3 olyan fűszernövény vetőmagját találod meg, amelyeket te is könnyedén tudsz termeszteni akár a veteményeskertben, akár a balkonkertben és segítségükkel mennyei levest tudsz főzni! 

Irány a Zümishop

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!