A téli hidegben jól esik egy tényár forró finom karamellizált hagymaleves, amelyhez pont ideális az ősszel felszedett hagyma a kamrából. Ezt a mennyei levest mindenki imádja fogja, ráadásul az immunrendszeredre is jó hatással lesz a téli hidegben! Mutatunk 8+1 hagyma leves receptet, hiszen ezt az egyszerű, de nagyon finom ételt számtalan variációban elehet készíteni.

Francia hagymaleves recept 1.

Hozzávalók:

500 g hagyma, 1 l erőleves (kockából), 30g vaj, 100 g kemény sajt (ementáli, trappista, eidami, füstölt), 30 g liszt, 8 szelet kenyér, 1 csokor petrezselyem, só, bors

Elkészítés:

A megtisztított, megmosott hagymát vékonyan felkarikázzuk, és vajon, kevés sóval fedő alatt többszöri keveréssel puhára, csaknem pépszerűre pároljuk. Liszttel megszórjuk, hozzáadjuk az erőlevest, frissen durvára őrölt borssal ízesítjük, és fedő nélkül lassú forralással addig főzzük, amíg a hagyma szinte felszívódik.

Közben szárazon megpirítjuk a kenyeret, minden tányér aljára 2-2 szeletet teszünk, befedjük a hajszálvékonyra szeletelt sajttal, és rámérjük a tűzforró levest. Néhány percig pihentetjük - vagy tűzálló tálkát használva előmelegített, de kikapcsolt sütőbe tesszük -, amíg a kenyér jól megszívja magát a levessel és tálaljuk.

Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

Változat: a pirított kenyérszeleteket bedörzsöljük fokhagymával, édeskésebb íz hatású (ementáli) sajtot használunk, nehogy a fokhagyma es a pikánsabb sajt elnyomja a hagyma jellegzetes ízét!

Megjegyzés: valamikor a legszegényebb emberek köznapi étke volt, ma minden valamirevaló francia vendéglő étlapján szerepel.

Francia hagymaleves recept 2.

Hozzávalók:

50 dkg vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 dkg Ráma, 2 db húsleveskocka, 10 dkg Parmezán sajt, 8 szelet bagett (franciakenyér), só ízlés szerint, törött bors, ízlés szerint

Elkészítés:

A margarinon fedő alatt kis lángon üvegesre pároljuk a felkarikázott, megsózott vörös- és póréhagymát. felengedjük 1,5 l vízzel, beletesszük a húsleveskockát, törött borssal és szükség szerint sóval ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzálló edénybe átöntjük, és a tetejére pirított kenyérszeleteket teszünk. Megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben addig sütjük, amíg a kenyérszeletekre a sajt rá nem olvad.

Francia hagymaleves recept 3.

Ebben a rendkívül egyszerű, ugyanakkor nagy hírű klasszikus francia ételben a ropogósra pirított fokhagymás kenyérszeletek magukba szívják a pikáns gruyére sajttal megszórt pompás hagymalevest.

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 7 evőkanál olívaolaj, 2,5 liter csirkealaplé, 60 g gruyére sajt, lereszelve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2,5 dl vörösbor, 9 nagy fej vöröshagyma szeletekre vágva, 3 mokkáskanál só, frissen őrölt fekete bors, 2 evőkanál sima liszt, 16 vastag szelet franciakenyér
  • Elkészítési idő kb. 15 perc.
  • Főzési idő kb. 35 perc.

Elkészítés:

Három evőkanál olajat keverjünk össze a fokhagymával, majd fedjük le és tegyük félre. A maradék olajat hevítsük fel egy vastag falú lábasban és igen óvatosan, kb. 20 percig pirítsuk aranysárgára a hagymát. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra (a gáznál a 6. fokozat).

A lisztet keverjük el a hagymával, majd engedjük fel az alaplével, a borral, és sózzuk, borsozzuk. Miután felforrt, kis lángon, az edényt lefedve főzzük a levest 15 percig. Közben kenjük be a kenyérszeletek mindkét oldalát a foghagymás olajkeverékkel, és sütőlemezre helyezve, a sütő közepén kb. 10 perc alatt süssük ropogósra. Minden tányér aljára tegyünk két-két szelet pirított kenyeret és merjük rá a levest. Szórjuk meg gruyére sajttal, és tálaljuk a maradék, pirítós kenyérrel.

Francia hagymaleves recept 4.

  • Hozzávalók 4 személy számára
  • 4 nagy vöröshagyma, 2 ek vaj, 1/2 l húsleves, 1/4 l fehérbor, 1/2 tk őrölt kömény, só, őrölt bors, 60 g napraforgómag, 8 szelet baguette vagyis francia kenyér, 100g reszelt sajt.

Elkészítés:

Vágjuk vékony szeletekre a hagymát. Olvasszuk fel vajat, és pároljuk benne üvegesre a hagymát. Öntsük fel húslevessel és borral, fűszerezzük köménnyel, és főzzük 5 percig. Fűszerezzük sóval, borssal. Pirítsuk meg egy zsiradék nélküli serpenyőben a napraforgómagot.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Merjük a levest négy tűzálló tálkába. Tegyünk mindegyikre 2-2 szelet baguette-et, szórjuk meg napraforgómaggal és reszelt sajttal. Süssük a sütőben pirosra.

Francia hagymaleves recept 5.

Hozzávalók:

1/2 kg hagyma, 4 evőkanál olaj ,1 evőkanál liszt,1 csokor vegyes leveszöldség, 2-3 szelet barna kenyér.

Elkészítés:

Három-négy evőkanálnyi olajat egy fazékban forrósítson fel. Adjon hozzá mintegy fél kiló finomra reszelt hagymát és párolja aranysárgára. Szórjon rá egy evőkanálnyi teljes kiőrlésű búzalisztet, és adjon hozzá az előzetesen apróra vágott leveszöldséget: sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Fehér borssal ízesítse, és lefedve fél órán keresztül gyenge lángon főzze. Pirítson barna kenyérből szeleteket, vágja fel kockára, és közvetlenül étkezés előtt szórja a kész levesbe.

Francia hagymaleves recept 6.

Hozzávalók:

Olaj, 1/2 kg hagyma, 1 húsleveskocka, 1 pohár száraz fehérbor, só, bors, 2 csomó újhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 2 szelet zsúrkenyér.

Elkészítés:

Két evőkanál olajon, fedő alatt megfonnyasztunk egy fél kiló apró kockákra vágott vöröshagymát, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és enyhén megsózva, fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Áttörjük, vagy turmixgépben simára keverjük, és a fazékba visszaöntve, vízzel másfél liternyire felengedjük. Egy húsleveskockával, egy pohár száraz fehérborral. kevés őrölt fehér borssal meg csipetnyi Cayenne borssal fűszerezzük, és zöldjével együtt karikára belevágunk két csomó újhagymát. Ezzel még 10 percig forraljuk, ha kell utánsózzuk. Végül az egészet egy nagy mély tűzálló tálba átöntjük, a forró sütőbe téve jól átmelegítjük, végül a tetejére, vékonyra szelt, vajban ropogósra sütött zsúrkenyérszeleteket fektetünk, erre 10 deka reszelt sajtot hintünk. A forró sütőbe visszatoljuk, de csak arra az időre, amíg a sajt szépen megolvad. Azon frissiben tálaljuk. nehogy a kenyér átázzon, megpuhuljon.

Francia hagymaleves recept 7.

  • Hozzávalók:
  • 1 kg hagyma 10 dkg vaj, 1,5 l húsleves, só, bors, 4 dl fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg ementáli sajt, 2 dl olívaolaj, 15 dkg fehér kenyér.

Elkészítés:

A karikára vágott hagymát a vajban aranysárgára pirítjuk, húslevessel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, Amikor a hagyma megfőtt beleöntjük a bort. A kenyérszeleteket megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük. Tetejükre rakjuk a reszelt sajtot, és olívaolajat csöpögtetünk rá. Sütőben megsütjük, és betétnek adjuk a leveshez.

Francia hagymaleves recept 8.

  • Hozzávalók:
  • 4 fej vöröshagyma, 8 evőkanál száraz fehérbor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, só, őrölt bors; a tetejére 4 szelet fehérkenyér, 4 evőkanál reszelt sajt.

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát a kétfajta zsiradékon üvegesre pároljuk, megszórjuk liszttel, kevergetve néhány percig sütjük, majd 1, 2 liter vízzel meg a borral felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, és kb. egy óra hosszat főzzük. Végül szitán áttörjük. Forró tűzálló tálba öntjük, tetejére fektetjük a megpirított és sajttal megszórt kenyérszeleteket, és néhány percre forró sütőbe toljuk. Akkor jó, ha a sajt a kenyerekre olvad, és kissé megpirul.

Francia hagymaleves recept 9.

  • Hozzávalók:
  • fél kg vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, fél csokor petrezselyem, 1 pohár tejszín, 4 szelet pirítós kenyér, fél dl konyak, 5 dkg trappista sajt, 1 teáskanál só, csipetnyi curry, vegeta.

Elkészítése:

A szeletekre vágott hagymát megpirítjuk az olajon. Ráöntünk kb. másfél liter vizet és beletesszük az ízesítőket (vegetát bőven!). Puhára főzzük, majd a tűzről levéve összeturmixoljuk és beleöntjük a tejszínt. Összefőzzük, majd hozzáadjuk a konyakot. Eközben megpirítjuk a kenyérszeleteket. A pirítósokat a tányérokba helyezzük, és vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Így tesszük rá a forró hagymalevest. Azonnal fogyasztjuk.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!