Ki ne szeretné a puha szilvás gombócot? Nagymamáink rutinosan voltak benne, de manapság kevesen állnak neki a készítésének, félve attól, hogy macerás, és nem fog jól sikerülni. Ám emiatt nem érdemes mirelit szilvás gombócra váltani. Kezdő háziasszonyként is mennyei szilvás gombócot lehet készíteni!

Különösen, ha követed remek receptünket, amivel biztosan sikerülni fog a gombóc akkor is, ha eddig még sosem készítettél. Fontos, hogy finom, édes, érett szilvákat válassz a gombóchoz, ha ez mégsem sikerül, akkor eláruljuk, mit kell tenned a keményebb, éretlen szilvákkal, vagy hogyan készíts szilvás gombócot, amikor nincsen a szilvának szezonja.

 

A szilvás gombóc receptje

 

A gombóctészta akkor a legfinomabb, ha burgonyával készül, mert attól lesz különösen ízes és lágy.

 

Hozzávalók:

1 kg burgonya

17-18 púpozott kanál finomliszt

2 tojás

8 evőkanál olvasztott zsír/vagy olaj

érett szilvák (20-25 szem)

15 evőkanál zsemlemorzsa

kockacukor

fahéj

porcukor

 

Elkészítése:

Első lépésként sós vízben főzzed puhára a meghámozott és felkockázott burgonyát. Mikor már teljesen puha, szűrjed le róla a vizet, és burgonyanyomón törd át, vagy evőkanállal passzírozzad át egy tésztaszűrőn. Tedd egy tálba, sózzad meg körülbelül egy teáskanálnyi sóval, keverd át alaposan. Add hozzá az olvasztott zsírt – ha nem akarsz állati eredetű zsiradékot használni, akkor növényi olajat tegyél zsír helyett – és alaposan keverd át vele a burgonyát. Mikor sima masszát kapsz, keverd hozzá a két darab tojást is, és azt is teljesen keverd el benne. Végezetül keverd hozzá a lisztet, annyit, hogy gyúrható, tésztás állaga legyen a masszának. A tésztát gyúrjad össze egy nagy gombóccá lisztezett felületen, majd nyújtsad ki kb. 1-1,5 cm vastagságúra. A tésztát ezután vágjad fel kb. 10x10 cm-es négyzetekre.

 

Ekkor vedd magadhoz az előzőleg megmosott, kettévágott és kimagozott szilvákat. Annyi szilvára lesz szükséged, ahány négyzet lett a tésztából. Mindegyik tészta közepébe tegyél két szilvafelet, azaz mindegyik gombócba kerül egy egész szem szilva. Ezután „csomagoljad” be teljesen a szilvát a tésztával, és formálj gombócot belőle. Ha a szilva nem elég édes, akkor a szilvafelek közé rejtsél egy szem kockacukrot. Ha a szilva, kemény és nem elég édes, párold meg cukros vízben felhasználás előtt.

 

Mit tegyél, ha éppen nincsen szilvaszezon, de a családnak mégis szilvás gombócra fáj a foga?

Mi sem egyszerűbb ennél! Vásárolj finom, sűrű házi szilvalekvárt – hacsak nincs otthon sajt lekvárod – és abból tegyél egy evőkanálnyit a tésztába, és utána formáld gombóccá.

 

Ha elkészültek a gombócok, irány a fazék!

 

Vedd elő a legnagyobb fazekadat, töltsed háromnegyedig vízzel, tegyél bele kevés sót, aztán forrald fel. A gombócokat tedd a forrásban lévő vízbe, és miután feljöttek a víz tetejére, várjál még-3-4 percet, hiszen a szilvának is át kell főnie benne. Szűrőkanál segítségével emeld ki a megfőtt gombócokat a forró vízből.

 

Irány a cukros prézli!

A szilvás gombócra az édes prézli teszi fel a koronát. A zsemlemorzsát érdemes már a tésztagyúrás előtt előkészíteni, azaz kevés zsiradékon vagy olajon megpirítani. Ezután keverd össze annyi kristálycukorral, hogy kellően édes legyen, és ebbe hempergesd meg a frissen kifőtt gombócokat. A prézlibe tehetsz porcukrot is, de natúr prézlibe is forgathatod, és tálalásnál is ráér porcukorral meghinteni. A szilvához remekül illik a fahéj, ha a család így szereti, akkor a prézlibe fahéjat is keverj ízlés szerinti mennyiségben.

 

Jó étvágyat!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!