Az új év beköszöntésével számos hagyomány és szokás kap hangsúlyt világszerte. Az ételek is fontos szerepet játszanak ebben az ünnepi periódusban, és számos kultúrában különféle élelmiszerekkel kapcsolatos babonák és hiedelmek kötődnek az újévi étkezéshez. Magyarországon az egyik ilyen hagyomány a lencse fogyasztása, amely nemcsak ízletes, hanem szerencsét és gazdagságot is ígér az elkövetkező esztendőre.

Miért érdemes újév napján lencsét fogyasztani?

Az újévi lencsefogyasztás hagyománya számos kultúrában gyökerezik, és számos pozitív jelentést tulajdonítanak ennek az apró, ám tápláló hüvelyesnek. Egyesek az új év első étkezésével kapcsolatban a szerencsétlenségtől való félelmüket hárítják el, mások pedig az újév során vágyott sikerek, gazdagság és egészség iránti vágyukat fejezik ki ezen tradicionális étellel.

 

Lencsék kiváló fehérjeforrások, rostokban gazdagok és számos fontos tápanyagot tartalmaznak, mint például vasat, cinket és B-vitaminokat. Az egészséges táplálkozás részeként rendszeres fogyasztásuk hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és a szervezet energiaszintjének növeléséhez.

 

Hagyomány és szimbolika Magyarországon:

Magyarországon az újévi lencsefogyasztás hagyománya az elkövetkező év gazdagságával és jólétével van összefüggésben. A lencse a gazdagságot és bőséget szimbolizálja, hiszen formájára emlékeztetve a kis érméket, gazdagságunk növekedését jelképezi. Emellett a lencse úgynevezett "élettel teli" hüvelyes, ami arra utal, hogy az új évben az életünk is tele lesz boldogsággal és örömmel. A magyarok hagyományosan lencsével leves formájában készítik el az újévi ételt, gyakran párosítva kolbásszal vagy más húsokkal. A gazdag, fűszeres leves nemcsak ízletes, hanem az évkezdet pozitív energiáját is hozza magával. A családtagok együtt elfogyasztott újévi lencseleves a közösség és az összetartozás érzését is erősítheti.

Összességében az újévi lencsefogyasztás nemcsak ízletes és tápláló, hanem a hagyományok és szimbolikus jelentések révén is gazdag értékkel bír. Így a lencse nem csupán egy étel, hanem egy olyan hagyomány, amely összeköti az embereket, és reményt és jó szerencsét hoz az új év kezdetére.

Vegán Lencse Bolognai Recept

 

Hozzávalók:

 

1 csésze száraz lencse, alaposan átmosva és lecsöpögtetve

2 evőkanál olívaolaj

1 közepes fej hagyma, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, zúzva

1 közepes sárgarépa, apró kockákra vágva

1 zeller szár, apróra vágva

1 piros kaliforniai paprika, kockázva

1 teáskanál szárított oregano

1 teáskanál szárított bazsalikom

1/2 teáskanál szárított rozmaring

1/2 teáskanál füstölt pirospaprika

1 doboz (400 g) hámozott paradicsom, aprítva

1/4 csésze paradicsompüré

1 csésze zöldség alaplé

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

300 g gluténmentes vagy vegán tészta a tálaláshoz

Elkészítés:

 

A lencsét főzd meg a csomagoláson található utasításoknak megfelelően, majd szűrd le, és tedd félre. Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd párold üvegesre, körülbelül 3-4 perc alatt. Add hozzá a sárgarépát, zellert és paprikát a serpenyőhöz, majd főzd további 5 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Szórd hozzá az oreganót, bazsalikomot, rozmaringot és füstölt pirospaprikát. Keverd össze, hogy az ízek jól keveredjenek.

 

Öntsd hozzá a hámozott paradicsomot és a paradicsompürét, majd öntsd fel zöldség alaplével. Keverd jól össze, majd forrald fel. Csökkentsd a hőfokot, és hagyd rotyogni a szószodat legalább 15-20 percig. Add hozzá a főtt lencsét a szószhoz, majd főzd további 10 percig, hogy az ízek jól összeérjenek. Ízlés szerint sózd és borsozd.

 Közben főzd meg a tésztát a csomagoláson található utasításoknak megfelelően. Tálald a vegán lencse bolognait a főtt tésztával, és szórj friss zöld fűszernövényekkel vagy egy kevés vegán sajttal az extra ízélményért. Ez a vegán lencse bolognai recept nem csak gazdag és ízletes, hanem egészséges és tápláló választás is az ünnepi asztalon. Jó étvágyat kívánunk!

 

Burgonyás Lencseleves Pirított Kolbászkarikával

 

Hozzávalók:

 

1 csésze lencse, átmosva és lecsöpögtetve

2 evőkanál olívaolaj

1 közepes hagyma, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, zúzva

3 közepes burgonya, hámozva és kockázva

2 sárgarépa, kockázva

2 szál zeller, vékony szeletekre vágva

1 teáskanál őrölt kömény

1 teáskanál füstölt pirospaprika

1 babérlevél

1,5 liter zöldségalaplé

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

200 g kolbász (vegán vagy hagyományos), karikákra vágva

Friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:

 

Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát és párold üvegesre. Keverd hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd további 1-2 percig, amíg az aromák felszabadulnak. Keverd hozzá a burgonyát, sárgarépát, zellert és lencsét. Párold további 3-4 percig, majd szórd bele az őrölt köményt és füstölt pirospaprikát. Öntsd fel a zöldségalaplével, dobd hozzá a babérlevelet, majd forrald fel. Csökkentsd a lángot, fedd le és hagyd rotyogni 25-30 percig, vagy amíg a lencse és a zöldségek megfőnek.

 

Közben egy serpenyőben pirítsd meg a kolbászkarikákat közepes lángon. Amikor már szép aranybarnák, vedd le a tűzről. Amikor a leves elkészült, vedd ki belőle a babérlevelet, majd turmixold simára egy részét, ha krémesebb állagot szeretnél. Adj hozzá sót és borsot ízlés szerint, majd keverd bele a pirított kolbászkarikákat. Tálald a burgonyás lencselevest friss petrezselyemmel díszítve. Kínálhatsz hozzá friss kenyérszeleteket is.

 Ez a burgonyás lencseleves pirított kolbászkarikával egy tartalmas és ízletes étel, amely kiváló választás hideg napokra. A lencse és a zöldségek gazdag tápanyagforrások, míg a pirított kolbászkarikák extra ízt és karaktert adnak a levesnek. Jó étvágyat kívánunk!

 

Francia Zöld Lencse Főzelék Kolbásszal

 

Hozzávalók:

 

1 csésze francia zöld lencse (Puy lencse), átmosva és lecsöpögtetve

2 evőkanál vaj vagy disznózsír

1 közepes hagyma, finomra vágva

2 gerezd friss fokhagyma, zúzva

2 közepes sárgarépa, apró kockákra vágva

1 póréhagyma, vékonyan szeletelve

200 g kolbász kolbász, vékony szeletekre vágva

4-5 csésze alaplé vagy zöldségleves

1 babérlevél

1 teáskanál kakukkfű (szárított vagy friss)

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Opcionális: dijoni mustár (a sűrítéshez és íz fokozásához)

Elkészítés:

 

Egy nagy fazékban olvaszd fel a vajat vagy disznózsírt közepes lángon. Add hozzá a finomra vágott hagymát, és párold üvegesre. Dobd hozzá a zúzott fokhagymát, majd keverd össze, amíg az aromák kibocsátódnak. Keverd hozzá a sárgarépát és a póréhagymát, majd pirítsd további 3-4 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Keverd hozzá a francia zöld lencsét és az apróra vágott kolbászt. Párold még 2-3 percig.

 

Öntsd fel az alaplével vagy zöldséglevessel, majd dobd hozzá a babérlevelet és a kakukkfűt. Forrald fel, majd csökkentsd a lángot, és főzd további 20-25 percig, vagy amíg a lencsék megfőnek és a leves besűrűsödik. Ízlés szerint sózd és borsozd. Opcionálisan keverj hozzá dijoni mustárt a sűrítéshez és íz fokozásához Tálald a francia zöld lencsefőzeléket friss petrezselyemmel díszítve. Fogyaszthatod önmagában vagy friss kenyérrel. Ez a francia zöld lencsefőzelék egy ízletes, tápláló étel, amelyet a kolbász és a fűszerek gazdag ízvilága tesz különlegessé. Ideális választás hideg napokra, és remekül illik a francia konyha szerelmeseinek. Jó étvágyat kívánunk!

 

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!