A kroton az egyik legszínesebb egyéniség a levéldísznövények között. Nagy, bőrszerű levelein feltűnő színekben rajzolódik ki az erezet, a zöldtől és sárgától a narancssárgán át a bíborvörös árnyalatig. A levelek mintázata nem csak erezett, hanem foltos, pettyes és csíkos is lehet. Ha erre a páratlan szépségű növényre vágysz, ismerned kell a helyes gondozását!

A kroton (Codiaeum) más néven csodacserje a kutyatejfélék családjába tartozik, és ezért rá is jellemző a fehér színű tejnedv, melyről érdemes tudni, hogy mérgező, és irritálhatja a bőrt- és a nyálkahártyát. Ezért ha letörik egy levél például, vagy lemetszel egy ágat a növényről, akkor már tudod, hogy a kifolyó tejnedvre figyelni kell.

A krotont Carl Linné svéd természettudós írta le 1753-ban. Őshazája Indonézia, Malajzia és Ausztrália, ahol a nyílt erdőségek lakója. Eredeti, trópusi élőhelyén örökzöld cserje, és akár három méteresre is megnőhet. Szobanövényként azonban két méternél nem nő nagyobbra.

A kroton igazi levéldísznövény, bár virágzik is, kicsi, fehér virágai jelentéktelennek tűnnek a feltűnő levelek között. A kroton sokféle változatban kapható, vannak kerek, hosszúkás, fűzfa levélre emlékeztető levelűek, a levélszélek lehetnek épek, karéjosak, vagy csavarodtak.  A kroton olyannyira kiemelkedik tarkaságával a szobanövények közül, mint a paradicsommadarak a madarak közül.

Milyen helyet válassz a krotonnak?

Mindenképpen világos helyet igényel, de a tűző naptól védeni kell. Ha nem kap elegendő fényt, a levelei elveszítik gyönyörű, élénk színüket. Trópusi növényről van szó, innen már azt is tudhatod, hogy egész évben meleg, párás környezetet kíván. Nem bírja a hideget, a huzatot, és földlabdája kihűlését sem.

Hogyan öntözd a krotont?

Tavasszal és nyáron rendszeresen kell öntözni, a földje legyen mindig enyhén nedves. A pangó vizet feltétlenül kerülni kell. Márciustól augusztusig meghálálja a kétheti tápoldatozást. Szeptembertől márciusig nyugalmi időszakba lép, ahogy a többi szobanövény, ilyenkor kevesebb vizet kapjon. Fiatal korában kétévente érdemes friss virágföldbe ültetni.

Hogyan gondoskodj a párásításról?

A kroton eredeti élőhelyén magas a páratartalom, és ezt a szobanövény-rokonok is igénylik. A krotont nyugodt szívvel párásíthatod közvetlenül, azaz permetezhetsz vizet a levelére, nem fogja megsínyleni. Naponta többször permetezd le vízzel az egész növényt. Persze közvetett párásításról is gondoskodhatsz, tehetsz a növény köré vízzel teli edénykéket, vagy párásító készüléket. Télen fontos, hogy sose tedd a krotont a fűtőtest közelébe.

Hogyan szaporítható házilag a kroton?

A kroton időnként hoz oldalhajtásokat, ezeket fejdugványként lehet szaporítani 25-30 fokos hőmérsékleten. Van, hogy túl magasra nő otthon a kroton, és ilyenkor a visszametszéssel lehet megfelelő méretűre vágni. A fiatalabb hajtások egyszerűen vízbe állítva is meg tudnak gyökeresedni. Az elfásodott szárú fejdugványok gyökereztetése már sokkal nehezebb, vízben nem fognak kibújni a gyökerek. Ilyenkor segít egy cserép föld és egy fóliazacskó. A dugványt nyomd a földbe, majd az egész növényt cserepestül kösd egy átlátszó fóliazacskóba. A zacskó alatt párás, üvegházi környezet alakul ki, így a növény nem fog túl sok vizet elpárologtatni a levelein keresztül. Hagyd a cserepet meleg helyen. Mikor új levelek bukkannak elő, az a biztos jele annak, hogy sikeres volt a gyökereztetés.

A túl nagyra nőtt kroton megkurtítására remek módszer a moházás is. A kroton törzsét metszd be ott, ahol el szeretnéd vágni. A metszési felületet kend be gyökereztető hormonnal. A metszés helye alá köss egy nejlonzacskót, és töltsd meg nedves mohával vagy tőzeggel. Ezután felülről is zárd le a zacskót, hogy a moha vagy tőzeg ne száradjon ki. Mikor látod már a zacskón keresztül, hogy az ültetőközeg átgyökeresedett, levághatod a törzset, és a gyökeres részt cserépbe ültetheted.

Milyen kártevői, betegségei lehetnek a krotonnak?

Túl száraz szobai levegőn megtámadhatják a takácsatkák és a pajzstetvek. Ha nem a gondozási igényeinek megfelelően neveled, akkor felkopaszodhat, és a színét elveszítheti, azaz a levelei egyszínű, zöldek lesznek minimális tarkasággal.

A kroton élénk színei idősebb korára alakulnak ki véglegesen. Gondozd kitartóan, mert biztosan az egyik legkedvesebb szobanövényed lesz ez a mesésen színes, vidám szobanövény.

A folytatásban: 5 szobanövény, amelyek a levelükkel teszik látványossá otthonodat


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!