A januári és februári hideg téli időszak pont ideális az idei kert tervezésére, amelyhez szükséged lesz egy füzetre, tollra és egy jó meleg teára.

Odakint esik a hó, hideg és fagy vár ránk, így nem csoda, hogy ebben az időben szeretünk bent lenni a jó meleg lakásban egy csésze forró tea társaságában. Viszont már nagyon szívesen mennék ki a napsütéses kertbe, ültetni, kertészkedni, de még erre várni kell. Nos pont az ilyen hideg idő,alkalmas arra, hogy megtervezd az idei kertet, az ágyásokba kerülő növények listáját, a színeket, formákat, és az új fajtákat.

Legyen szó egy közepes vagy nagyobb kertről, teraszról, vagy akár egy kisebb méretű erkélyről, kertészkedni bárhol lehet. De érdemes eldönteni, pontosan milyen kertet szeretnél, virágos díszkertet, vagy veteményest, amelyből nyáron szüretelhetsz saját termesztésű zamatos gyümölcsöket, vagy vitamindús zöldségeket.

Ha ezt sikerült eldönteni, jöhet a növények összeállítása, amelyet érdemes az adott kert, erkély, vagy terasz adottságaihoz igazítani. Pontosan fel kell mérni, hány órát süt a nap az adott részen, milyen a kert tájolása, hiszen más növény kell egy félárnyékos részre, és más egy napos részre. Egy nagyobb kertben érdemes az ágyások pontos helyét is bejelölni, lemérni a helyüket a kertben, és megtervezni a növényeket.

Zöldségek a teraszon?

Igen, ma már szerencsére ez sem lehetetlen, hiszen számos olyan mini zöldség és gyümölcs van, amelyek kis növésűek, így akár egy nagyobb méretű cserépben, vagy ládában is szépen tudnak fejlődni. Ilyen pl. a mini uborka, a törpe paradicsom, a mini dinnye, a cukkini, de ma már a törpe gyümölcsfákból is tudsz kedvedre válogatni. Ezen kívül ültethetsz fűszernövényeket, gyógynövényeket, salátákat, vagy akár mini sárgarépát is.

Virágos konyhakert a teraszon és az erkélyen

A virágokat nagyon jól lehet keverni a zöldségekkel, fűszernövényekkel vagy a salátákkal, pazar látványt nyújtanak együtt.

Ha csak egy kisebb hátsó kerttel rendelkezel, és nem szeretnél lemondani a virágok gyönyörű látványáról, semmi gond készít egy virágos konyhakertet, amely nem csak hasznos, de szép is lesz. Ebben az esetben a virágokat kell a zöldségekkel, salátákkal és fűszernövényekkel kombinálni egy edényen, vagy ládán belül.

De fontos a megfelelő edény kiválasztása, mert még a mini zöldségeknek is nagyon sok tápanyagra lesz szüksége, és csak a nagyobb edényekben fognak szépen fejlődni. Vásárolj nagy méretű dézsákat, vagy ládákat beszerezned, a kertben pedig a magaságyás is ideális lesz.

 

Érdemes a kerítéseket vagy a pergolát is kihasználnod, ide futtathatsz fel babot, borsót, vagy akár kivit.

Ha a virágos konyhakertet szeretnéd megvalósítani, próbálj meg olyan zöldségeket vagy növényeket beszerezni, amelyek valamilyen formában, önmagukban is díszítenek. Ilyenek pl. a saláták, amelyek mind leveleikkel, mind színvilágukkal különleges látványt nyújtanak a kertedben. Ültess össze egy magas ágyásba, pl. narancssárga körömvirágot, vagy bársonyvirágot, mellé ültess bordó levelű salátákat, fantasztikus hatást érhetsz el velük.

A tervezésnél figyelj az egyes növények környezeti igényeire, a legtöbb fűszer és zöldség kedveli a napos meleg helyeket, így a virágzó növényeket is ezek alapján válogasd össze.

Teraszkert tervezése

Ha csak egy terasszal vagy kisebb erkéllyel rendelkezel, akkor sincs gond, ide különböző méretű edényeket, és ládákat érdemes tervezni, amelyekbe szintén ültethetsz virágzó növényeket, mini zöldségeket, chili paprikát, fűszernövényeket.

Tervezz méret, szín, forma, vagy illatok alapján, és használj különböző térbeli hatásokat is, pl. rácsokat, pergolát, virágtartó lépcsőket. Ne csak egy síkban tervezz, hanem használd ki a teljes teret, oldalra, fölfelé is.

Csüngő virágtartókba ültethetsz futó növényeket, balkon paradicsomot, vagy egynyári virágokat. Pergolára vagy rácsokra futtass fel babot, borsót, paradicsomot, uborkát.

Kis helyre ne akarj egyszerre mindent bezsúfolni, sajnos lesz olyan növény, amelyről le kell mondanod, és lesz olyan, amelyik a környezeti hatások miatt nem maradnak meg nálad. Inkább tervezz kevesebb fajtát, és ezekből ültess több tövet, egy edénybe, így rendezettebb és szebb lesz a teraszod, vagy erkélyed.

A tervezés során, nem csak a színeket és formákat érdemes számításba venni, de akár tematikus kertet vagy teraszt is tervezhetsz, pl. mediterrán kerthez, ültess több fűszernövényt, pl. rozmaringot, levendulát, babért, vidéki romantikus kerthez, ültess több körömvirágot, bársonyvirágot, vagy rézvirágot a zöldségek közé.

Hogyan készíts tervrajzot?

Ha egy teljesen új kertet szeretnél megtervezni, érdemes méretarányos tervet készíteni. Ehhez egy papírra és ceruzára lesz szükséged, valamint vonalzóra és körzőre. Első lépésként tájold be a kertedet, az északi irányt rajzold be egy nyíllal. Ezután rajzolj rá minden fontos építményt, házat, garázst, stb. a kerítést, vagy más növénytermesztésre alkalmas tárgyakat, helyeket is érdemes bejelölni, végül pedig az ágyások pontos helyét is jelöld be.

Ha esetleg szeretnél sövényt, vagy fákat ültetni a kertbe, a körző segítségével ezeket is be tudod jelölni. Ne feledkezz meg a szerszámtárolóról, fészerről, komposztálóról, hulladéktárolókról sem, hiszen ezeknek is kell a hely. Végül a növényeket is érdemes elhelyezni a tervrajzon, a zöldségeket, gyümölcsöket, virágágyásokat.

A teraszokra és erkélyre ugyanígy lehet tervrajzot készíteni, és előre megtervezni egy teljes átalakítást. Ha előre tervezel, sokkal könnyebb lesz átlátni a feladatokat, és a vásárlás során sem lesz gond, hogy pontosan mit kell idén beszerezned a kertészetekből.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!