A magaságyások egyre népszerűbbé válnak hazánkban is. Nem csoda: használatuk számos előnnyel jár, és megépíteni sem nehéz őket. Hogyan is érdemes megtervezni egy magaságyást, és milyen anyagokra lesz hozzá szükséged? Cikkünkben minden kérdésedre választ kapsz!

A magaságyás és előnyei

A magaságyás lényege, hogy nem úgynevezett szabadföldi gazdálkodást folytatunk, hanem egy talajszint fölé emelt, speciálisan feltöltött ágyásba ültetünk, legtöbbször zöldségeket. Miért is jobb ez, mintha csak egyszerűen a kertünk földjébe ültetnénk?

A magaságyás leginkább szembeötlő előnye, hogy ugyanakkora területen többszörös terméshozamot lehet elérni. Ez köszönhető annak, hogy a magaságyás talaja kiemelten magas tápanyagtartalommal és remek vízelvezetéssel rendelkezik, illetve annak, hogy a rétegekben tömörített alapanyagok természetes bomlása folyamatosan melegíti a földet, így a vegetációs ciklus jóval hosszabb. Tavasszal jóval korábban ültethetsz, és akár késő őszig teremni fognak a zöldségek!

Mire lesz szükséged a magaságyás házi elkészítéséhez?

Tekintsük át a magaságyások készítésének szerszám- és alapanyagigiényét! Példaként a legegyszerűbb és legnépszerűbb fa verzió építését tekintjük át, de természetesen más anyagokból is megoldható:

  • Körülbelül 5 cm vastag fa deszkák
  • Vastagabb fa gerendák merevítőnek (minimum 50 x 50 mm)
  • Felületkezelő anyag
  • Szögbelövő vagy csavarhúzó a rögzítéshez
  • Vakondháló vagy kavicsréteg (opcionális)
  • Gallyak, ágak
  • Zöldhulladék, komposzt
  • Állati trágya vagy érett komposzt
  • Termőföld vagy virágföld

Ezekre mind szükségünk lesz, de most tekintsük át az építés folyamatát!

A magaságyás építésének lépései

Először azt kell eldöntened, hogy mekkora magaságyást akarsz építeni. A hozzáértők azt javasolják, hogy 60-80 cm magasságúra tervezd, így nem kell majd hajolgatni (ez főleg idősek számára nagy előny). A szélessége lehetőleg ne legyen másfél méternél nagyobb, hogy könnyedén átérd. A hosszát pedig az igényeidnek megfelelően lődd be.

A hely kiválasztásánál érdemes körültekintően eljárni. Mire figyelj oda? 

  • A megfelelő benapozottságra (a tervezett termények igényei alapján)
  • A vízellátottság biztosítására, azaz jó, ha eléred slaggal
  • A könnyű megközelíthetőségre

És akkor vágjunk is bele!

 

  • A tartógerendák felületkezelése, leverése

 

A gerendák felületkezelésével megnövelheted az egész szerkezet élettartamát, ezért nem érdemes kihagyni! A kellő stabilitás érdekében minimum 30-40 cm mélyre verd le a gerendákat. Rövidebb magaságyásnál elegendő csak a négy sarokpontra leverni gerendákat, a hosszabb kialakításnál viszont középre is kell egy-egy tartóelem.

 

  • A deszkák rögzítése

 

A deszkákat is érdemes felületkezelni, hogy ne korhadjanak el. Rögzítésüket pedig szögbelövővel vagy fa csavarokkal végezzük el, mindkét megoldás tökéletesen megfelel. És már kész is vagyunk a kerettel!

 

  • A magaságyás feltöltése

 

Elérkeztünk a legfontosabb lépéshez, a magaságyás feltöltéséhez. A rétegeket kezdhetjük kaviccsal vagy geotextillel, ez a kíváncsi vakondoktól tudja megvédeni a növényeinket. Utána következik egy réteg vastagabb ág, gally. Ezek kifejezetten lassan fognak lebomlani, így folyamatos hőt biztosítanak a növényeknek. Erre helyezzünk egy réteg apróbb kerti hulladékot vagy félkész komposztot. Ez lehet napraforgószár, fűnyesedék vagy lomb (kivéve dió). Az eddig a magaságyásba helyezett anyagokat jó alaposan tömörítsük össze. A következő lépés során állati trágyát vagy érett komposztot helyezzünk a magaságyásba. A két anyag keveréke szintén működik! A végső lépésben pedig csomó- és műtrágyamentes virágföld kerüljön.

Kész is vagyunk! Innentől már csak az van hátra, hogy elkezdjük beültetni, illetve ahogy a lebomlással lesüllyed a talajréteg, pótoljuk azt virágfölddel.

Egyszerű és nagyszerű!

A magaságyás készítése nem ördöngösség, és láthattad, hogy nem kell hozzá túl sok szerszám és alapanyag sem. Egy pár óra munkával elkészíthető, és utána évekig remek termést biztosít, szóval érdemes belevágni!

(X)

Fedezd fel a kertészkedés új dimenzióját a Magaságyás Viráglabdával! Ez a forradalmi termék lehetővé teszi számodra, hogy egy egész veteményeskertet hozz létre akár a saját magaságyásodban, akár a balkonodon. >>>>>


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!