Ahogy elérkezik a tavasz és megérezzük az első meleg napsugarakat, sokan vágyakozunk rá, hogy otthonunkban, balkonjainkon vagy ágyásainkban szebbél szebb növények díszelegjelek. A következőkben pár fontosabb, tavasszal végezhető feladatot tekintünk át, amiket érdemes elvégezni a kertekben már a kinti szezon kezdetén.

Tavaszi magvetés

A magvetés vagy palántázás szó hallatán a legtöbb embernek a zöldségek jutnak eszébe, ugyanakkor számos dísznövényt, virágot is magról szokás kész növénynek nevelni, amit a későbbiekben kiültethetünk ágyásainkba, teraszunk virágládáiba. A magvetés ideje általában március-áprilisra tehető a melegigényes és rövid tenyészidejű virágzók esetében, de ez változik az adott növény igényeitől: erről szakkönyvekben részletesebben olvashatunk, valamint a vetőmagok tasakján is megtaláljuk a későbbi ápolási munkálatok és információk mellett. Az egész folyamatot általában bent, egy ablakpárkányra helyezhető palántázó tálcában végezzük. Ez egy rekeszekre osztott ülettőtálcából áll, alján elvezető lyukakkal a vízáteresztés érdekében, egy felfogó tálcából, ami ez egészet egyben tartja, továbbá egy átlátszó tetőből, amin keresztül a növények fejlődéséhez szükséges fény átjut. Emellett nagyon fontos a jól megválasztott, minőségi ültetőközeg is: morzsás, laza szerkezet, kedvező vízgazdálkodás és tápanyagtartalom, továbbá gyommag-, illetve kórokozómentesség. Fontos még a minőségi vetőmag is, hiszen későbbiekben ez nagymértékben befolyásolhatja az eredményt. A most hétvégi GardenExpón is rengeteg kiváló megoldás lesz a palántaneveléshez: ültetőtálcák, balkonra való magaságyások vagy akár kisméretű szerszámoktól egészen a nőies színesekig, hogy minél jobban stílusunkra szabhassuk a kertészkedést is.

Gyümölcsfák telepítése

Egynyáriak ültetése balkonra, cserépbe, ágyásokba

Mikor a kertre gondolunk, a többség gondolataiban festői virágdíszektől pompázó képek jelennek meg. Ez valahol természetes, hiszen egy kert a konyhakerti haszon mellett, rekreációs és esztétikai szempontokat is képvisel. De mi van azokkal, akiknek egy saját kert nem adatik meg? Ez a dísznövények szempontjából nem jelent gondot, hiszen gyönyörű dézsás kompozíciókat, virágfüggönyös verandákat lehet kialakítani, a kertek hangulatát csempészve otthonunk közelségébe. Legfontosabb szempont ismét az ültetőközeg és a helyhez illeszkedő növényzet helyes megválasztása. Erre is külön kialakított földkeverékeket forgalmaznak, amelyeknek nagyon fontos eleme a hosszan tartó, nagy mennyiségű tápanyag biztosítása és utánpótlása, hiszen egy ládában vagy cserépben egy idő után igen korlátolt lesz a növények élettere, gyökereikkel sűrűn átszővik a közeget, felélik a föld által nyújtott tartalékokat. Ezek a keverékek úgy vannak kialakítva, hogy az egészséges kondíció megtartása mellett a növényeket minél hosszabban elnyújtott, erős virágzásra serkentsék.

Gyűjts inspirációt és lesd el a profik trükkjeit a GardenExpón!

Ha további hasznos ötleteket keresel, hogy megszépítsd kerted, balkonod, akkor a GardenExpón a helyed! Az ország legnagyobb kerti életmód kiállításán a növényeid megválasztásáról, gondozásáról is rengeteget tudhatsz meg a kiállítók és a színpadi programok jóvoltából egyaránt. A növények mellett a legfrissebb kertépítészeti és dekorációs inspirációkat is megtalálod a 2024. március 22-23-24-én a Budapest Sportarénában.A kilátogatóknak lehetőségük lesz a jelenlévő szakemberektől is kérdezni, legyen szó a tökéletes medencéről vagy jacuzziról, kerti gépekről és szerszámokról, grillsütőről, öntözéstechnikai vagy kültéri világítási megoldásokról. A belépőjegyeket érdemes elővételben, kedvezményesen beszerezni.

www.gardenexpo.hu

www.facebook.com/gardenexpo

www.instagram.com/gardenexpo_budapest