Te ismered a facéliát, vagy más néven a mézontófüvet? Ha nem tarts velünk, bemutatjuk neked ezt a csodás liláskék növényt, amely a méhek kedvenc növénye!

Facélia mező

A facélia vagy más néven a mézontófű (Phacelia tanacetifolia) egy mezőgazdasági növény, amely szép lassan a hazai kiskerteket is meghódítja szépségével.

A facélia jellemzői

A facélia a borágó félék családjába tartozó egynyári növény, amely Észak Amerikából származik, Kaliforniában őshonos növénynek számít. Európába a XIX. században került be, épp ezért nálunk még egy újdonság a kultúrnövények között is, de a kiskertekben sem gyakori a mézontófű. A facéliát a mezőgazdaságban leginkább, mint méhlegelőt, vagy zöldtrágya növényként termesztik, mivel rendkívül népszerű a beporzó rovaroknál, magas nektár tartalma miatt.

Azt kevesen tudják, hogy a facélia fantasztikus liláskék virágával nagy tömegben ültetve gyönyörű színfolttá válik a kiskertekben.

facélia liláskék virága

A facélia termesztése

A facéliát magról a legkönnyebb szaporítani, a magokat tavasztól őszig folyamatosan lehet vetni, virágágyásokba, de akár nagyobb cserépben is jól érzi magát, a magok csírázáshoz 5-8 C fokos hőmérséklet szükséges, a virágzáshoz pedig 25-28C fokos hőmérséklet az ideális.

A növény magassága gyakran eléri a 60-90 cm.-t is, az enyhén illatos liláskék virágok akár 25-28% nektárt is tartalmaznak, így remek virág lesz a méhlegelőbe is. A csírázás után kb. 6-7 héttel már nyílnak az első virágok, amely vágott virágként is hasznosítható, hiszen vázába téve sokáig megőrzik szépségüket, színüket. A facéliát mindig napos helyre érdemes ültetni, mivel félárnyékos helyen nem fog virágozni.

A facélia mint zöldtrágya

A facéliát a mezőgazdaságban talajjavító hatása miatt ültetik gyakran, mivel megköti a nitrogént a talajban, ha pedig a leveleit levágod és beleforgatod a talajba, tápanyaggal látják el a talajt. Tehát a facéliát több okból is érdemes a kertedbe ültetni, remek méhlegelő, így ha van a kertedben paradicsom, uborka, vagy más beporzásra váró zöldség, a mézontófű becsalogatja kertedbe a méheket. Vágott virágként is tudod hasznosítani, gyönyörű nyári virágcsokrot tudsz belőle készíteni, de talajjavító hatása miatt is érdemes termeszteni, mivel megköti a talajban a nitrogént, és remek biomassza készíthető belőle.

Ha szereted a mezei virágokat kertedben, és a természetbarát kertet ahol a rovarok is jól érzi magukat, akkor a facélia a neked való mezei virág, amely egy igazi szuperhős, hiszen 4 különböző módon is tudod hasznosítani. A facelia remek színfolt lesz kertedben, amellett kertedbe vonzza a méheket, pillangókat és más hasznos rovarokat, remek talajjavító, és még vágott virágnak is ideális. Mindegyik viráglabdában több facélia vetőmag is található!

Irány a Zümishop