A páfrány a mai napig az egyik legnépszerűbb dísznövény, amely ívben lehajló szép formájú leveleivel, bármely környezetben jól mutat, ha helyesen gondozzuk és ápoljuk.

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) a páfrányok népes családjába tartozik, a történetük kb. 300 millió évre nyúlik vissza. Európába kb. a 19 század óta található meg, de eredetileg trópusi területeken őshonos, pl. Brazília, Kolumbia, Közép és Dél-Amerika őserdeiben.

A szobapáfrányok ívesen lehajló szárnyalt leveleik 50cm.-től egészen a két méteres nagyságig nőhetnek. A páfrány gondozásától és tartásától sok hobbykertész fél, mivel a száraz levegőjű lakásokban nem tudnak szépen fejlődni. A szobapáfrányok nagyon jó légtisztító növénynek számítanak, amelyet még a NASA is igazolt kutatásai során, ezért érdemes otthonunkba is néhány cseréppel tartani, főleg a mai szmogos levegő miatt is.

A szobapáfrány igényei

Mivel a páfrányok a dzsungelből származnak, ahol aljnövényként élnek így otthon is hasonló körülményeket kell számukra biztosítani, vagyis félárnyékos, vagy szűrt fényt, és párás klímát. Nyáron még nincs is gond a megfelelő körülmények megteremtésével, akár a lakásban akár a kertben egy árnyékos részen sikeresen lehet a páfrányokat gondozni, de télen, amikor bekapcsoljuk a fűtést a levegő páratartalma is megváltozik.

Ezért sok otthonban télen a páfrányok száradnak, sárgulnak. Ha szeretnénk télen a páfrány számára megfelelő körülményeket biztosítani, a levegő páratartalmát kell növelni, tegyünk a cserép alá egy nagyobb méretű alátétet, majd az alátétbe tegyük apró szemű murvát, és erre állítsuk rá a cserepet. A murva szerkezetének köszönhetően, sok vizet képes felszívni és elpárologtatni, így valamennyi párát biztosít a páfrány számára is.

A másik megoldás, ha több cserepes növényt teszünk egy nagyobb tálcára, így együtt több nedvességet párologtatnak el, és ha van rá lehetőség egy elektromos párásítót is üzemeljünk be. A páfrányt télen tegyük távolabb a fűtőtesttől, sőt ha van egy olyan helyiség ahol kevesebb a hőmérséklet, kb. 15-17 fok, a páfrány ott is jól érzi majd magát. Télen és nyáron is érdemes a leveleit egy szobai permetezővel nedvesíteni, így a levelekre rárakodott port is le tudjuk mosni.

A páfrány öntözése és tápoldatozása

A páfrányok, amelyet hogy közepes fényigényű növények, még a vízigényük is közepes, vagyis nem szeretik a pangó túl nedves talajt. Tavasszal, amikor a friss hajtások megjelennek a páfrányon, és a hősmérséklet is szép lassan kúszik felfelé, a locsolás mennyiségét is növelhetjük, de a két öntözés között hagyjuk a földet kissé száradni, a pangó víz, vagy a kaspó alján összegyűlt víz, a növény pusztulásához is vezethet. Ha kaspóban vagy más virágtartóban tartjuk a szobapáfrányt, a locsolás idejére vegyük ki a cserepet, és csak akkor tegyük vissza, amikor a felesleges víz már lecsöpögött.

Ősszel, ahogy csökken a hőmérséklet, úgy csökkentsük le újra a locsolás mennyiségét, de télen a fűtés miatt érdemes figyelni a talaj nedvesség tartalmát, hiszen a meleg szobában több vizet párologtat a növény, míg egy hűvösebb szobában kevesebbet, ehhez kell a locsolást is igazítani. Nyáron hetente egyszer adjunk egy kevés tápoldatot is az öntözővízhez.

A páfrány átültetése

A páfrányokat érdemes két vagy háromévente friss talajba átültetni, ehhez bármelyik A típusú savanyú kémhatású virágföld a megfelelő, de ha ez nincs, akkor olyan virágföldet válasszunk amelybe, tőzeg, vagy humusz van keverve és laza jó vízáteresztő képességű az összetétele.

A szobapáfrány szaporítása

Ha alaposan megnézzük az idősebb páfrányok leveleinek a fonákját, apró kis barna pontokat láthatunk rajtuk, sokan ezt összetévesztik a pajzstetűvel, pedig ezek a növény spórái, vagyis ezekkel szaporodik a páfrány. De otthoni körülmények között spórákról nagyon körülményes lenne a páfrányt szaporítani, viszont ha az indákat leválasztjuk és elültetjük, vagy átültetés során a töveket szétválasztjuk, könnyedén tudjuk szaporítani a páfrányokat.

Jó tanács!

Ha télen a páfrányunk a száraz levegő miatt kissé elszáradt, tavasszal az átültetés során vágjuk, vissza az elszárad és sárgult hajtásokat, majd kezdjük el öntözni, és ha az időjárás már elég kedvező tegyük ki a szabadba, egy árnyékos részre.

Az átültetés után egy hónapig nem szabad tápoldatos vizet adni a növénynek, de utána hetente egyszer adjunk az öntözővízhez egy kupak levél dísznövényhez való tápoldatot.

A cikk folytatásában mutatunk neked 5 adalékanyagot, amelyet a virágföldhöz keverhetsz az ültetés során


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!