A szobanövények házi szaporítása a legtöbb esetben pofonegyszerű, és nagyon élvezetes tevékenység. Új, kis növénykét felnevelni mindig izgalmas, ráadásul ezeket ajándékba is adhatjuk, ha már kellően megerősödtek. A dugványozással történő szaporítás az egyik legkönnyebb művelet, és több szobanövényt is szaporíthatsz így.

Mit kell tudni a dugványozásról?

 

Először is tudni kell, mi az a dugvány. A dugvány egy olyan növényi rész – leveles hajtás, szár vagy levél – melyet az anyanövényről vágunk le, és vízbe vagy földbe teszünk, ahol kigyökeresedik, és új növénnyé fejlődik. A dugványozás ideális időpontja mindig a tavasz vagy a nyár, mert a növendékek így nagyobb fényben tudnak fejlődni, és sokkal szebbek lesznek.

 

Milyen fajta dugványok vannak?

 

  • Fejdugványok: ezeket a növény csúcsáról vágjuk le, tulajdonképpen leveles hajtások. Fontos, hogy legalább 4-6 levélpár maradjon rajtuk. Mivel vízbe állítjuk őket egy dunsztosüvegbe, az alsó részükről távolítsuk el a leveleket, mert ezek úgyis csak elrothadnának a vízben. Az anyanövényen a vágási felületet szórjuk be faszénporral, ez fertőtleníti a felületet. A legtöbb lágyszárú szobanövény, melyet fejdugvánnyal lehet szaporítani, hamar meggyökeresedik vízben, és utána földbe ültethető. Fásszárúak azonban nehezebben gyökeresednek. Náluk elősegíthetjük a gyökérképződést azzal, ha földbe ültetjük, és a hajtást műanyagfóliával borítjuk be, hogy ne párologtasson annyi vizet a növény a leveleken keresztül.

 

  • Szárdugványok: ezek a szár középső vagy alsó részéből származnak, a lágyszárúak könnyebben gyökeresednek, és könnyebben rothadnak, a fásszárúak nehezebben gyökeresednek, de cserébe kevésbé hajlamosak a rothadásra. Egy szárcsomó alatt levágunk egy 10 cm-es szárdarabot, a földdel érintkező részén eltávolítjuk róla a leveleket. Ezeket is érdemes fólia alá tenni, amit akkor lehet levenni, ha megjelenik az új hajtás.

 

  • Levéldugványok: a levéldugványok egyetlen levélből állnak. Ehhez egyszerűen le kell vágni egy levelet az anyanövényről levélnyéllel együtt, és vagy vízbe kell állítani, vagy földbe dugni. Utóbbi esetben a levél köré itt is érdemes fóliazacskót húzni a cserépre.

 

Íme, 5 szobanövény, melyet dugványozással szaporíthatsz!

 

Begónia

 

A változatos levélbegóniák egyik legegyszerűbb szaporítási módja a levéldugványokkal való szaporítás. Az anyanövényről vágjál le egy szép, nagy, hibátlan levelet levélnyéllel együtt, és állítsd egy vízzel teli dunsztosüvegbe. Annak érdekében, hogy ne süllyedjen el a levél, egy celofánnal kössd le az edény száját, vágjál rá egy kis lyukat, és azon át dugd be a levélnyelet, hogy az alja beleérjen a vízbe. Világos, meleg helyre tedd, míg meggyökeresedik.

 

Mikulásvirág

 

A színes fellevelekkel pompázó mikulásvirág a karácsonyi időszak nagy kedvence. Ha szeretnéd szaporítani, várd meg a nyarat, és akkor sor kerülhet a fejdugványozásra. Húzzál a művelethez gumikesztyűt, mert a növényből kifolyó fehér tejnedv bőrirritáló hatású. Vágd le a fejdugványt, és távolítsd el róla az alsó, elhalt leveleket. Tedd langyos vízbe, így elállíthatod a tejnedv folyását. A dugványt nyomd földdel teli cserépbe, húzzál köré fóliazacskót, és várd, hogy megeredjen az új növényke.

 

Csodacserje

 

Krotonként is ismerjük ezt az igen mutatós, színes levelű, fásszárú növényt. Nem egyszerű a szaporítása, hiszen fásszárú növényről van szó. Legkorábban tavasszal állj neki a műveletnek. Vágd le a hajtáscsúcsot, azaz a fejdugványnak valót, és mártsd faszénporba, hogy elállítsd a tejnedv folyását. Érdemes gumikesztyűt húzni, hiszen mérgező tejnedve bőrirritáló hatású. A fejdugvány alsó leveleit vágd le, és tedd földbe. A siker érdekében húzzál fóliazacskót a növényre.

 

Buzogányvirág

 

Nagyon mutatós levéldísznövény, de ez is mérgező, ezért ha szaporítani akarod, a vágás előtt húzzál gumikesztyűt. A buzogányvirágot nem csak azért szokás gyökereztetni, hogy új növényed legyen, hanem mert hajlamos a felkopaszodásra. Ilyenkor vágd le a növény felső leveles hajtását, tedd egy nagy dunsztosüvegbe, töltsd meg vízzel, és pillanatok alatt ki fog gyökeresedni. Az anyanövényt vágd vissza teljesen, és hagyd a cserépben. Hamarosan ott is előbújik majd az új hatás.

 

Márványos szobaifutóka

 

Ez a szinte elpusztíthatatlan és dekoratív futónövény nagyon egyszerűen, és gyorsan szaporítható fej- vagy szárdugvánnyal. A növénynek általában több hajtása is van, ezért egyszerűen csak vágjál le az egyik hajtásból egy vagy több 20 cm-es darabot, tedd vízbe, és várd, míg megjelennek az új gyökerek. Érdemes több hajtást gyökereztetni egyszerre, mert az új növényeket csoportosan ajánlott elültetni, így lesz a növény sűrű, mutatós.

A cikk folytatásában: 5 légtisztító szobanövény,amelyeket érdemes az otthonodban is tartani

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!