Ha te is most ismerkedsz a szobanövények világával, akkor az első növény a zamioculcas vagy más néven agglegénypálma legyen, hiszen az egyik legkönnyebben gondozható, ám mégis az egyik legmutatósabb szobanövények egyike, amelynek még virága is van, igaz nem túl látványos, egy sárgás barnás torzsavirágzat.

Bár hazánkban csak pár éve lett a lakáskertészkedők kedvenc növénye, mégis számtalan néven emlegetik, gyakran hívják agglegénypálmának, legénypálmának, zamiopálmának, zamionak, eredeti latin neve: Zamioculcas zamiifolia, amely a cikászok ősi családjába tartozik, eredeti őshazája Kelet-Afrika.

Kissé megvastagodott bőrszerű sötétzöld leveleivel, az egyik legmutatósabb szobanövény lett, ám amennyire dekoratív, annyira igénytelen is egyben a zamiopálma.

Eredeti hazájában az esős és az aszályos időszakok váltják egymást, így a zamioculcas meg tanult alkalmazkodni a változó körülményekhez, méghozzá úgy, hogy a gyökérzetén apró kis gumókat növeszt, amelyekben hosszabb ideig is képes a vizet tárolni. Így amikor esős időszak van, feltölti ezeket a kis gumókat vízzel, majd amikor aszályos időszak van, ezekből a tartalékokból képes átvészelni a száraz időszakot.

Hogyan kell gondozni a zamiopálmát?

A zamioculcast helyezd el egy világos, de napsütéstől védett helyre, mert napsütés hatására a levelek kiégnek és sárgulnak.

A legfontosabb gondozási hiba a locsolásnál fordul elől, hiszen a túllocsolás a növény halálához is vezethet. A két locsolás között hagyjuk a földjét kiszáradni, és csak akkor öntözzük meg újra a növényt, ha a földje már elég száraz, erre főleg a téli időszakban kell odafigyelni, amikor lassabban szárad ki a talaj, ráadásul télen a zamioculcas nyugalmat igényel, vagyis a téli időszakban nagyon fontos, hogy kevesebb vizet kapjon, ám a hőmérséklet ne csökkenjen 18 C fok alá.

Tavasztól őszig havonta egyszer az öntözővízhez adhatunk egy kupak tápoldatot is, valamint az idősebb növényeket érdemes egy erős karóval megtámasztani, mivel a levelek nagysága akár az 1 métert is elérhetik.

A zamioculcas átültetése

Igaz, hogy a zamiopálma nagyon jól tűri a szoros cserepeket a gyökere körül, de ez nem jelenti azt, hogy néha nem kell átültetni, főleg mert a levelek növekedésével, a növény súlypontja is változik, így egy kisebb cserépbe ültetett zamiopálma, könnyebben felborul. A fiatal növényeket évente vagy kétévente egyszer érdemes átültetni, főleg ha a gyökerek már kinőtték a cserepet, az idősebb növényeket elég 4-5 évente egyszer új cserépbe ültetni.

Hol kapható a zamiopálma?

Szerencsére manapság már nem kell sokáig keresgélni ezt a gyönyörű dekoratív szobanövényt, hiszen szinte minden kertészetben, és nagyobb bevásárlóközpontban is kapható, sőt már a fekete zamiopálma is megérkezett a hazai kertészetekbe.

A zamiopálma szinte minden lakásban nagyon jól érzi magát, akár félárnyékban is, és ha egy megfelelő kaspót választasz mellé, fantasztikus lakásdísz lesz otthonodban.

A cikk folytatása: 5 légtisztító szobanövény,amelyeket érdemes az otthonodban is tartani


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!