Bizonyos, hogy a házi termesztésű paradicsomnál nincsen finomabb. A paradicsom az egyik legegészségesebb, erős antioxidánsokat rejtő zöldség, ráadásul a termesztése egyáltalán nem bonyolult, így könnyen elérheted, hogy egész nyáron ellássad az egész családot a saját paradicsomoddal.

 

Több fajta paradicsom közül választhatsz, te döntöd el, hogy milyen színűt, méretűt és fajtájút szerzel be. A lényeg, hogy a magvakat megbízható helyről vásárold, mert ha a magvak öregek, nem fognak kicsírázni. Palántákat is vásárolhatsz, de egyáltalán nem nehéz a magról szaporítás, szóval bátran vágjál bele.

 

Íme, 5 tippünk, hogy finom és egészséges legyen a saját termesztésű paradicsom:

 

1.A paradicsom helyes palántázása

 

A paradicsom szereti a meleget, ezért javasolt a palántázása. Ennek érdekében szerezz be palántázótálcát vagy palántázó pohárkákat. De ha vannak otthon tejfölöspoharak, azok is megfelelnek a célnak. Lényeg, hogy alul lyukaszd ki őket, hogy ne pangjon bennük a víz.

Egy család számára minimum 25 palántát számolj, ennyi paradicsomterméssel mindig lesz friss paradicsom az asztalon.

Egy palántázórekeszbe vagy pohárba tegyél 2-3 szem magot, ne mélyre, elég, ha éppen betakarja őket a föld maximum fél cm vastagon. A palántázáshoz természetesen palántázóföldet használj. A földet már a magültetéskor alaposan nedvesítsed át, és a növénykék fejlődése során is tartsad a földet folyamatosan nedvesen. A palántázót tedd az ablakba világos, meleg helyre. A csírázáshoz legalább 20 Celsius fok szükséges. Amint kibújtak a csíranövények, mérjed fel, melyik a legéletrevalóbb, és csak azt hagyjad a cserépben. Ha több növényke is erősnek tűnik, akkor ne dobd el, hanem ültesd szét őket, a lényeg, hogy minden palántázópohárban csak egy növény maradjon.

 

2.Ideális időben ültesd ki a paradicsomot

 

A kis palántákat akkor lehet kiültetni, ha már elérték a 10-15 cm-es magasságot, és fagyosszentek után, azaz május közepén, hogy biztosan ne fagyjon el a növényed. Ha elég meleg az idő, akkor április végén is kikerülhetnek a végleges helyükre, mert 7-8 nap alatt gyökeret vernek, és ha esetleg el is fagynak, később újra kihajtanak. De ha biztosra akarsz menni, várd meg a fagyosszentek végét. Egészen az alsó levelekig, jó mélyen ültesd a palántákat a földbe, mert a szárról járulékos gyökereket fog fejleszteni, és így még több tápanyagot fog felvenni. A magasra növő fajták mellé ne felejts karót szúrni, hogy később ezekhez kötözhesd őket.

Fontos, hogy napfényes, meleg helyre ültesd ki a palántákat, legalább 30-50 cm tőtávolságra, így nem árnyékolják be egymást, és a gombás betegségek kockázata is kisebb lesz.

3.A paradicsomot rendszeresen öntözd kiültetés után     

A paradicsom szereti a szerves anyagokban gazdag talajt, de nem igényel trágyázást, azonban az öntözés nagyon fontos, ne hagyjad a talaját sose kiszáradni, mert akkor elmarad a termésnövekedés. Permetezni csak a bogyótermés színesedése előtt szabad, utána már nem. A paradicsomtövek körül ajánlott mulcsozni a talajt, fenyőkéreggel, levágott fűvel, szalmával, vagy másfajta talajtakaróval, mert ez védi a talajt a kiszáradástól, megfékezi a gyomokat, és ahogy lebomlanak, tápanyagot is adnak a növény számára. Az extra tápanyagokat azonban érdemes biztosítani számára úgy is, hogy csalánlével öntözöd.

 

4.Ültess társnövényeket a paradicsom mellé

 

A paradicsom társaságába nagyon hasznos növényeket ültethetsz. A palánták közé például vess bazsalikomot, mert az megvédi a lisztharmattól. Szintén érdemes zellert is ültetni a palánták mellé, mely kártevő riasztó hatásáról híres. Ha babot is ültetsz mellé, akkor természetesen dúsíthatod nitrogénnel a talajt, mivel a bab gyökérgümőiben nitrogénmegkötő baktériumok élnek.

 

5.Extra tippünk: a fattyazás

 

A fattyazás elég csúnya szó, de a bő termés és egészséges növény érdekében fontos művelet. Azt jelenti, hogy a paradicsom hónaljhajtásait minden héten csípjed le, ezek ugyanis csak tápanyagot vesznek el az anyanövénytől, gátolják a fény bejutását, és a szellőzést.

Ugye, nem is olyan nehéz a paradicsomtermesztés?

 

Fedezze fel a kertészkedés új dimenzióját a Paradicsom Ültetődoboz segítségével!

Ez a kifinomult készlet mindent tartalmaz, amire szükséged van a saját Marmande paradicsom kerted létrehozásához. A dobozban találhatók a prémium minőségű Marmande paradicsom vetőmagok, melyek garantálják a kiváló minőségű termést. Emellett a csomag tartalmazza a kényelmes Jiffy tőzegkorongokat, amelyek ideálisak a magok csírázásához és a növények egészséges növekedéséhez. A jeltábla pedig lehetővé teszi, hogy könnyen nyomon követhesd a növények fejlődését. Csak ültess, locsolj és gyönyörködj a friss, ízletes paradicsomokban, amelyeket saját kezeddel neveltél! A Paradicsom Ültetődoboz - a kertészkedés egyszerűségének és örömének új definíciója.

Az ültetődoboz itt található >>>>

 

A cikk folytatása: Kertészek titka: Így lesz szép a paradicsomod a kertben


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!