Az otthoni paradicsomtermesztéssel nem csupán pénzt spórolhatsz meg, hanem sokkal finomabb, gazdagabb, édesebb ízű paradicsomod lesz, mint amit a szupermarketben valaha vásárolnál. A paradicsom az egyik legegészségesebb zöldségünk, és az otthoni  termesztése sem nagy ördöngösség, de néhány dologra érdemes odafigyelni.

A lakásban élő emberek egyik legnagyobb szívfájdalma, hogy kert híján nem termeszthetnek saját zöldséget, gyümölcsöt. Sok növény esetében valóban nem működik az otthoni termesztés, ám a paradicsommal nem ez a helyzet, ő ugyanis elviseli a lakáskörülményeket, még ha nem is lesz olyan bokros növényünk, mintha kertben nevelkedett volna. A házi paradicsomtermesztés ráadásul remek családi program, amibe a gyerekek is nagy élvezettel kapcsolódnak be, és általa könnyebben rávehetők a több zöldségfogyasztásra is.

 

Hogyan nevelj lakásban paradicsomot?

 

Az első kérdés, ami felmerülhet benned, hogy a paradicsom egyáltalán jól fogja-e magát érezni lakásban? Még a kerttel nem rendelkezők is elcsábulnak néha a tavasszal kapható zöldségmagvak láttán, és belevágnak egy-egy zöldség termesztésébe otthon, cserépben. Sajnos, a legtöbb esetben még a palántáig sem jutnak el ezek a növények a fejlődésben, kihajtásuk után nem sokáig maradnak életben. Vajon a paradicsommal miért érdemes mégis próbálkozni?

 

A paradicsom melegigényes növény, és azzal, hogy bent tartjuk, máris teljesítettük az egyik legfőbb igényét. Persze soha ne várd, hogy olyan dús, nagy bokrú paradicsomod lesz, mintha szabadföldben termesztenéd, de így is hozzájuthatsz ízletes terméséhez, még ha kisebb mennyiségben is.

 

Mag vagy palánta?

 

A paradicsomtermesztést kezdheted magról, és magad nevelheted palántává, de beszerezhetsz palántákat is a piacról. A palánták számára készíts elő tejfölöspoharakat, vagy szerezz be műanyag vagy papír palántázópoharakat. Az egyszer használatos műanyag kávéspoharak is szuperek erre a célra. Ha van rá helyed, és több növényt szeretnél, akkor vásárolhatsz egy nagyobb palántázótálcát is, mely fedett kivitelben kapható. Utóbbi nagy előnye, hogy biztosítja a szükséges páratartalmat. Ha tejfölöspoharakat használsz, ne felejtsd el az aljukat kilyukasztani, hogy a felesleges víz elfolyhasson belőlük.

 

Hogyan nevelj magról palántát?

 

Az ültetéshez használj palántázóföldet. Töltsd meg a poharakat, és az alaposan megnedvesített földbe maximum fél cm mélyre ültess egy-egy magot. Ha hajlandó vagy a macerásabb munkára, 2-3 magot is vethetsz egy pohárba, így csírázás után kiválaszthatod a legerősebb csíranövényt, amit utána tovább nevelhetsz palántának. A lényeg, hogy egy pohárban egy erős csíranövény maradjon végül. A földből való kibújás után már sok világosságra van szükségük a növényeknek a fejlődéshez, ezért mindenképpen ablak mellé kell tenni őket, meleg helyre. A palánták 4-6 hét alatt nőnek meg akkorára, amikor ki lehetne őket ültetni a kertbe. Mi történik, ha ez elmarad, és maradnak a lakásban?

 

A paradicsompalánta átültetése cserépbe

 

A kis palánták, ha felnőttként is lakásunk vendégszeretetét fogják élvezni, akkor műanyagpohár otthonukból egy szép cserépbe fognak átkerülni. Jó minőségű virágföldbe ültesd őket, az megfelelő lesz számukra, de ha még egy kis marhatrágyát is keversz a földbe, extrán meg fogják hálálni. Utóbbi miatt ne aggódj, nincsen kellemetlen szaga. A paradicsomtermesztés sok helyet igényel, így a lehetőségeid szabnak határt, hogy mennyit tudsz felnevelni. Mivel bokros növénnyé cseperedik, egy 30-35 cm átmérőjű cserépbe csak egy palántát érdemes ültetni. Rögtön ültetés után szúrj a szára mellé egy karót, vagy pálcát, amihez később hozzákötheted a szárát, ugyanis a paradicsom nagykorában nem tudja magát megtartani, pláne, ha roskadoznak rajta a piros termések.

 

A paradicsom gondozása

 

Napos helyen legyen, és gondoskodj arról, hogy a földje mindig legyen nedves, de a víz soha ne álljon alatta. Kéthetente érdemes tápoldatozni is. Ha van teraszod, nyáron oda is kiteheted, de arra vigyázz, hogy bár szereti a napot, a déli, tűző forróságot nem igen tudja elviselni. Ha a növény túl magasra nőtt, bármikor elvághatod a főhajtást, a hónaljakból ugyanis sok oldalhajtása képződik folyamatosan. Ezeket egyébként szintén tanácsos időnként lecsípni, mert ha túl sok van belőlük, akkor kevesebb lesz a termés, mivel sok tápanyagot vonnak el az anyanövénytől.

 

Jó hír, hogy a lakásba nem kell méhecskéket engedned, hogy beporozzák a virágokat, ugyanis a paradicsom önbeporzásra képes, azaz segítség nélkül is képes termést fejleszteni.

 

Lakásban nevelt növényed egész évben minden hónapban el fog látni jó néhány szem paradicsommal, ami ha több növényed is van, nem is rossz termésmennyiség!

A cikk folytatásában: Kertészek titka: Így lesz szép a paradicsomod a kertben


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!