Minden kertbarát türelmetlenül várja már a jó időt, hogy végre újra lehessen kertészkedni. Sokan az első pár melegebb nap után, már ki is teszik újra a leandert a kertbe, vagy a teraszra, mondván úgysem lesz már semmi baja. Megmutatjuk, hogyan kell tavasszal kezelni a mediterrán növényeket, és miért nem szabad kitenni túl korán a leandert!

Február végén, március elején már mindenki türelmetlen, hiszen hosszú volt a tél, végre süt a nap, és napról napra láthatjuk a kertünk ébredését, lassan már nyílnak a nárciszok, majd a jácintok, végül a tulipánok szép sorban. Természetesen, hogy ilyenkor már mindenki a kertjében tevékenykedne, és sokan szegény leandert teszik ki elsőként a teraszra, mivel a leander jól bírja a 0 fokos hőmérsékletet is.

De a türelem itt is nagyon fontos, mint a kertészkedésben általában, hiszen a leandert, a téli biztonságot melegből kitenni a szabadba nem a legjobb megoldás. Először is, éjszakánként még simán fagypont alatt van a hőmérséklet, és sajnos bármikor jöhetnek még keményebb éjszakai fagyok is, akár március végén is. A másik gond, hogy a mediterrán növényeket, de akár a muskátlit is szépen fokozatosan kell hozzászoktatni a kinti élethez, sőt még a napsütéshez is. Mind a hirtelen hőmérséklet változás, de akár az erős tavaszi napsugárzás kárt tehet a növényekben.

Mikor kell kitenni a leandert a kertbe?

Ha van rá időnk és energiánk, és a leanderünk könnyen mozgatható, vigyük ki minden nap egy pár órára a leandert a szabadba, amikor nappal a hőmérséklet eléri a 15-18 C fokot, de még ekkor sem szabad tűző napra tenni, mert a napsütés megégeti a leveleket. Éjjelre pedig vigyük be ismét egy fagymentes védett helyre.

Ha pedig a leanderünk már túl nagy, és nem lehet naponta mozgatni, inkább várjuk meg, amíg a nappali hőmérséklet tartósan 15 C fok fölé emelkedik, éjjel pedig nem megy 5 C fok alá.

A többi mediterrán növény még ennél is érzékenyebb a hidegre, így pl. a murvafürtöt vagy a muskátlit még ennél később kell kitenni a szabadba.

A cikk folytatásában: A leander tavaszi gondozása


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!

Érdemes türelmesnek lenni tavasszal, ha egészséges és erős leandert szeretnénk a kertünkbe látni egész nyáron át.