A hóvirág nem csak azért a kedvencünk, mert a tavasz közeledtét jelzi, hanem kecsessége, gyönyörű fehér virágai lenyűgöznek minket. Megmutatjuk, hogyan tudsz egyetlen tő hóvirágból évről- évre egyre többet varázsolni kertedbe, méghozzá 3 különböző módszerrel.

Tavasszal nyíló hóvirágok

Tavasszal nyíló hóvirágok


Évekkel ezelőtt hazánkban a hóvirág még egy kedves nőnapi virág volt, de mivel annyira sokan kezdték el a haszon reményében felszedni a hóvirágokat, hogy az már veszélyeztette hóvirág mezők épségét. Ezért betiltották a hóvirág szedését. Magyarországon a hóvirág őshonos növény, (kikeleti hóvirág) de nem csak a nőnapi kereslet miatt szedték ki, akár munkagéppel is a hagymákat, hanem mert maga a hóvirág hagyma iránt is nagy volt a kereslet több országban, főleg Hollandiában. Ezért 2005 óta védett növénynek számít a hóvirág, vagyis ha valaki leszedi a hóvirágot a természetben minimum 10.000 Ft büntetést kell fizetnie.

Tudtad, hogy Angliában pl. több száz fontért cserélnek gazdát a különleges hóvirág hagymák?



De szerencsére nem kell lemondanunk a hóvirág szépségéről, hiszen a hagymát a hazai kertészetekben is megvásárolhatjuk. Ha neked még nincs hóvirágod a kertedben, ősszel szerezz be néhány hóvirág hagymát és szeptemberben vagy októberben ültesd el egy árnyékos részre!

Ismerkedjünk meg a hóvirággal!



A hóvirág (Galanthus nivalis) az amarillisz félék családjába tartozik, így rokonságban áll a közkedvelt amarillisszel és a nárciszokkal is. A hóvirág egy évelő hagymás növény, amely gyakran már a tél elején, szinte januárban elkezd növekedni hó alatt. Februárban már virágzik, még akkor is, ha a fagyok uralkodnak a kertünkben. Bár hazánkban a kikeleti hóvirág őshonos, amely a Galanthus nivalis, a kertészetekben más pompás hóvirág hagymát lehet megvásárolni, amely a Galanthus elwesii névre hallgat. Ennek oka pedig pont az, hogy a hazánkban őshonos hóvirág védett, így ez nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.



Hogyan kell tőosztással hóvirágot szaporítani?


Ha szeretnéd, hogy jövőre még több hóvirágod legyen a kertedben, tőosztással tudod a legkönnyebben szaporítani.

A hóvirág évről évre saját magát is szaporítja, vagyis minden évben új kis sarjhagymákat növeszt, amelyek idővel megnőnek és ők is virágot fognak hozni. Tehát ha elültetsz  egy darab hóvirág hagymát, pár éven belül már sok-sok kis fehér virág nyílik majd a kertedben. A tőosztás nem csak azért hasznos, mert így sokkal több hóvirágod lesz, hanem azért is fontos, mert nem jó, ha túl sok hóvirág növekszik egymás mellett szorosan. Ilyenkor csökkenni kezd a virágok mennyisége, mivel egymástól fogják elvonni a tápanyagot és a vizet.

Ha viszont 3-4 évente tőosztással szétosztod a töveket, mindig fiatalítasz az állományon, sokkal szebbek lesznek a hóvirágaid. A tőosztást érdemes akkor elvégezni, amikor a virágok már elnyíltak, és a levelek sárgulni kezdenek, mert így a tápanyag visszahúzódik a hagymába.

Hogyan kell a tőosztást elvégezni?

A tőosztás tavasszal érdemes elvégezni, de csak akkor, ha a fagyok már elmúltak és a növények nyugalmi állapotban vannak.

Fiókhagymák leválasztása

Ha nem szeretnéd a hóvirág szőnyeget megbolygatni a kertedben, mert neked úgy tetszik, ha egybefüggő felületet adnak a hóvirágok tavasszal, de szeretnél egy új területet is beültetni hóvirágokkal, akkor elég, ha néhány sarjhagymát leválasztasz.

Ehhez ismét ki kell ásnod egy erősebb tövet, majd válaszd le róluk a kisebb sarjhagymákat, és csak ezeket ültesd át másik területre. A kisebb fiatalabb sarjhagymák még nem fognak virágozni a következő évben, lehet, hogy erre várnod kell még egy vagy két évet, de így is létre hozhatsz egy új hóvirág mezőt.

Várd meg március- április tájékán, amíg a hóvirág elnyílik, majd egy ásóval óvatosan emelj ki egy nagyobb tő hóvirágot. Az ásás során vigyázz, nehogy belevágj a hagymákba, kicsit távolabb szúrd bele a talajba az ásót. Ezután oszd szét a tövet több kisebb csomóra, kb. 4-5 hagyma maradjon egy ilyen szétválasztott részben.

Végül az új töveket ültesd szét a kert különböző területein. A hóvirág kedveli a nedves talajt, és a félárnyékos részeket, eredeti élőhelyükön is a lombhullató fák alatti részen találhatók meg, ahol az avar megvédi a hagymákat a téli fagyoktól.

Hogyan lesz egy hóvirág hagymából nagyon sok hóvirágod?

Amikor elnyíltak a hóvirágok szedd ki a hagymákat óvatosan a talajból, majd tisztítsd meg és távolítsd el a külső héját. Egy éles kést fertőtleníts le alkoholba mártva, majd vágd ketté a hóvirághagymát, úgy hogy mindkét részen maradjon gyökérlemez. Ezt a folyamatot elvégezheted úgy is, hogy a hagymákat 4,8,16, de akár 32 egyenlő részre vágod fel, de fontos, hogy mindegyikhez tartozzon gyökér is. Legtöbbször 8 résznél kisebbre nem érdemes felvágni a hagymákat, mert minél kisebb a hagyma rész annál később fogja elérni a virágzáshoz szükséges méretet.

Ezután egy edényt tölts meg vermikulit és virágföld keverékével, majd helyezd rá fektetve a hagyma részeket, és takard be őket még egy vékony réteg vermikulittal. Zárd le a dobozt és tedd sötét helyre kb. 18-21 C fokon. Néhány naponta ellenőrizd le a hagymákat, nehogy túl nedves legyen a közeg. Ha valamelyik hagymán bármilyen elváltozást észlelsz, azonnal szedd ki, mert gombás fertőzést okozhat az egész állományban. Kb. 12-14 hét után az új hagymák már készen várakoznak arra, hogy átültesd őket cserépbe.

 

Mikor kell ezt a műveletet elvégezni?

Mindenképp olyan hóvirágot válassz ki a szaporításra, amely már virágzott, tehát az idősebb és nagyobb méretű hagymákat kell kiemelni. Várd, meg amíg a hóvirág levirágzott, és a levelek elszáradnak, mert ilyenkor minden tápanyag visszahúzódik a hagymákba.

Mivel ezek a hóvirág hagymák még nagyon fiatalokat ne ültesd ki a kertbe, az első évben télen tarts őket egy fagymentes helyen, és csak a következő év őszén ültesd ki őket a szabadba.

  


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!