Március beköszöntével új lendületet kaphatunk a kerti szezonra való felkészülésben. Bár még hűvös idők uralkodnak, a természet már lassan ébredezik téli álmából, és számos teendőt kínál a kertünkben. Gyűjtsük össze az energiát és készüljünk fel arra, hogy a következő hónapokban gyönyörű és termékeny kertünket csodálhassuk!

Hogyan ébredezik a természet márciusban

 

Március a természet újjászületésének időszaka. A hideg téli hónapok után lassan felmelegszik az idő, és már érezhető a tavasz illata a levegőben. A hóvirágok bátortalanul előbújnak a hó alól, az első hajnali madárcsiripelés pedig felébreszti a kertet az álomból. Bár még mindig hideg van, de a nap hosszabbodik, és a növények is új életre kelnek. Ezért érdemes kihasználni ezt az időszakot, hogy felkészítsük kertünket a tavaszi virágzásra és termésre.

 

10 kerti munka, amit érdemes elvégezni márciusban

 

Gyümölcsfák metszése: A gyümölcsfák metszése a kertészkedés egyik alapvető feladata, amely javítja az ágrendszer szerkezetét és serkenti a természetes növekedést. Márciusban ideális időpont a metszésre, mielőtt a fák újra kihajtanának. A metszés során távolítsuk el a beteg, sérült vagy kereszteződő ágakat, valamint alakítsuk át a koronát a megfelelő alakra.

 

Rózsák metszése: A rózsák metszése segít fenntartani a bokrok egészségét és virágzó képességüket. A metszés során távolítsuk el a beteg, vagy gyenge ágakat, valamint alakítsuk át a bokrokat, hogy javítsuk a levegő áramlását és csökkentsük a betegségek kockázatát. A rózsákat kb. 30-40 cm magasságban metszhetjük vissza.

 

Komposztálás: A komposztálás során a kerti és konyhai hulladékokból tápanyagokban gazdag talajt állíthatunk elő. Készítsünk komposztágyat a kert egy eldugottabb részén, és rétegezzük egymásra a zöld (friss növényi maradványok) és barna (száraz levelek, apró gallyak) anyagokat. Idővel a komposzt lebomlik, és tápanyagokban gazdag talajt kapunk.

 Kerti komposztáló

Magvetés: A március ideális időszak a korai vetőmagok elültetésére. Válasszunk ki néhány korai vetőmagot, mint például paradicsom, paprika vagy saláta, és készítsünk elő belső helyen magágyást a vetéshez. Fontos, hogy tartsuk be a csomagoláson feltüntetett távolságokat és mélységeket.

A sikeres magvetésről itt írtunk bővebben >>>>

 

Gyomlálás: Takarítsuk ki a kertet a téli gyomoktól és növényi maradványoktól. A gyomlálás segít megelőzni a gyomok elszaporodását és előkészíti a talajt a tavaszi ültetésre. Ügyeljünk arra, hogy a gyomokat a gyökerüknél fogva távolítsuk el, hogy ne hagyjunk magokat a talajban.

 

Fűrészelés: Vágjuk vissza a nagyobb fákat és bokrokat, hogy rendezett és esztétikus megjelenést biztosítsunk a kertnek. A fűrészelés során távolítsuk el a beteg vagy sérült ágakat, valamint alakítsuk át a növényeket az egészséges növekedés érdekében.

 

Fólia telepítése: A fólia telepítése segíthet felmelegíteni a talajt és megvédeni a növényeket a hideg időjárástól. Helyezzünk ki fóliákat a kora tavaszi vetések helyére, és rögzítsük őket a földhöz, hogy ne mozduljanak el erős szél vagy eső esetén.

 

Talajmunkák: A talajmunkák során javíthatjuk a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát. Forgassuk fel a talajt lapát vagy kapa segítségével, és keverjük bele a komposztot vagy más szerves anyagokat. Ügyeljünk arra, hogy ne dolgozzunk túl nedves talajon, mert az könnyen összezúzódhat és elveszítheti szerkezetét.

 

Szobanövények gondozása: A szobanövények gondozása fontos feladat a téli hónapokban is. Ültessük át a túl nagyra nőtt növényeket nagyobb cserépbe, és távolítsuk el a megsárgult vagy elhervadt leveleket.

 

Kertészeti eszközök karbantartása: A kerti eszközök rendszeres karbantartása hozzájárul a hatékony és zavartalan munkavégzéshez. Tisztítsuk meg a gereblyéket, ásókat, metszőollókat és egyéb eszközöket szappanos vízzel, majd alaposan szárítsuk meg őket. Élezzük meg a metszőollókat és fűrészeket, hogy éles maradjanak és ne okozzanak sérülést a növényekben.

Ne feledjük, hogy a kerti munka nemcsak fizikai aktivitás, hanem egyben lélekemelő tevékenység is. Készüljünk fel a kertészeti szezonra szeretettel és odafigyeléssel, hogy a kertünk minden szeglete virágozzon és termékeny legyen! A márciusi teendők elvégzése segít abban, hogy készen álljunk a tavaszi ültetésre és virágzásra, így élvezhetjük a kertünk szépségét és termését a következő hónapokban.

 

Végül mutatunk néhány növényt és vetőmagot, amelyeket márciusban lehet ültetni:

 

    Paradicsom: Március elején már el lehet kezdeni a paradicsom magok előnevelését beltéri körülmények között, hogy később kiültethesd őket a szabadba.

 

    Paprika: Ugyanúgy, mint a paradicsom, a paprikát is elő lehet nevelni márciusban, hogy később a melegebb idő beálltával ki lehessen ültetni őket.

 

    Uborka: A hónap második felében már el lehet kezdeni az uborkamagok előnevelését.

 

    Kolbászparadicsom: Ez a fajta paradicsom különleges és ízletes. Márciusban már el lehet kezdeni a magok előnevelését.

 

    Bab: A babnak sok fajtája van, és néhányat már márciusban lehet elültetni.

 

    Spárga: A spárgát márciusban lehet ültetni, bár az első termést csak később lehet várni.

 

    Bazsalikom: Beltéri körülmények között már márciusban el lehet kezdeni a bazsalikom magok nevelését, hogy később a kertben vagy edényben ültethesd őket.

 

    Petrezselyem: Márciusban el lehet vetni a petrezselyem magokat, hogy a későbbi hónapokban friss petrezselymet élvezhess.

 

    Saláta: Különféle salátafajtákat lehet márciusban ültetni, például fejes salátát, rukkolát stb.

 

    Spenót: Márciusban már lehet elültetni a spenótot is, hogy friss leveleket gyűjthess a későbbiekben.

 

Fontos megjegyezni, hogy a növények ültetési ideje függ az adott éghajlati zónától és az időjárástól is. Érdemes lehet helyi kertészeti szakembertől vagy kertészeti központtól tájékozódni az adott területre leginkább megfelelő ültetési időpontokról és technikákról.

Kertészkedj márciusban könnyedén!

Ahogy közeledik a tavasz, mindannyian izgatottan várjuk a kertészkedés időszakát, nem igaz? A Zümishopban úgy gondoljuk, hogy minden kertésznek jár egy kis meglepetés a tavaszi ültetéshez, és ezért különleges ültetődobozokat állítottunk össze nektek, hogy könnyebb legyen a palántanevelés és az örömteli kertészkedés.

Mit találsz ezekben az ültetődobozokban? Mindent, amire szükséged lehet a sikerhez! Természetesen maga a vetőmag, amelyből csodás növényeid születhetnek. Aztán ott vannak az ültetőkorongok, amelyek megkönnyítik a palánták előnevelését, és biztosítják, hogy a magokból egészséges és erős palánták nőjenek ki. Hogy minden még könnyebb legyen, adtunk hozzá jeltáblákat is, hogy mindig tudd, hol milyen növényeket neveltél.

Most pedig hadd meséljek neked néhány fajtáról és a csodálatos vetőmagokról, amelyekkel a tavaszi kertedet gazdagíthatod!

Sütőtök: Ha szereted az őszi ízeket, a sütőtök ültetése kihagyhatatlan! Készíts belőle levest, pitéket, vagy egyszerűen csak süsd meg és élvezd az ízét!

Dinnye: Mi lehetne frissítőbb a nyári melegben, mint egy szelet friss dinnye? Ültess néhány dinnyemagot, és várj izgalommal, amíg érett gyümölcsök teremnek a kertedben!

Paradicsom: A paradicsom mindig az egyik kedvencünk a kertben! Friss salátákhoz, szószokhoz vagy akár csak önmagában nasiként – a paradicsom mindig jól jön!

Chili paprika: Ha szereted a fűszeres ételeket, akkor a chili paprika nem hiányozhat a kertedből! Adj egy kis csípősséget ételeidhez saját termesztésű chilijével!

Tehát miért várnál tovább? Vásárolj most egy Zümishop ültetődobozt, és induljon a tavaszi kertészkedés! Ne feledd, minél előbb kezded, annál hamarabb élvezheted a saját termesztésű friss zöldségek és gyümölcsök ízét!

Köszönjük, hogy a Zümishopot választottad! Boldog kertészkedést kívánunk neked!

A Zümishop ültetődobozokat itt találod >>>>>>

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!