A primula vagy ismertebb nevén kankalin a tavaszi virágok egyik legnagyobb sztárja, amely sokszínű virágival lopja be magát szívünkbe kora tavasszal. De mihez kezdjünk egy cserepes kankalinnal kora tavasszal?

Tavaszi primulák kosárban

A primula a kankalinfélék családjába tartozik, amely eredetileg Kínából származik, mára pedig egész Európában vadon is megél, a kertekben pedig közkedvelt dísznövénnyé vált. A természetben, hazánkban is gyakran találkozhatnak a kirándulni kedvelők a primulákkal, hiszen a nedves, nyirkos erdőkben, mezőkön, vagy patakok mentén gyakran vadon is nőnek.

A kankalinfélék családjába ma már több mint 400 fajta tartozik, így nem meglepő, hogy a hazai kertészetekben is egyre nagyobb a választék tavasszal ezekből a csodás növényekből. Ki tudna ellenállni egy színpompás kankalinnal, amelyek hívogatnak minket a virágboltok és a kertészetek polcain.

A primulák közül a legismertebb fajta a primula vulgáris, amelyek mindössze 5-15 cm magasra nőnek meg, és a virágaik a szivárvány minden színében pompáznak, ezeket gyakran szártalan kankalinnak is hívják.

De közkedveltté vált a magas primula is, ilyen pl. a primula elatior, és a priumla veris, amelyek már a 15-25 cm magasságot is elérhetik. Ezen kívül szintén gyönyörű a P. denticulata, amely márciustól május végéig is virágzik, vagy a P. bullesiana, és a P. bulleyana.

Mivel februárban már a legtöbb kertészet roskadozik a sok színes primulától, sokan leveszik a polcokról a növényeket, ám fogalmuk sincs róla, hogyan is kell gondozni és ápolni a kankalinokat, és amikor hazaviszik, pár nap alatt a növény elszárad, és szinte eltűnik a cserépből.

A primulák gondozása

A legfontosabb gondozási igénye ennek a szép növénynek, hogy ne tartsuk lakásban, mert a kankalin egy kerti növény, amely a fűtött meleg lakásban sajnos gyorsan elpusztul.

Tehát ha tavasszal vásároltál egy szép primulát, esetleg Valentin vagy nőnapra kaptál ajándékba több kankalint és még nem tudod kitenni a kertbe, mert kint túl hideg van, keress számára egy kevésbé meleg helyet a lakásban ahol nincs 12- 15 foknál melegebb, de ideális lehet a két ablak közötti rész, vagy egy világos, de kevésbé fűtött folyosó is. Itt egészen addig maradhat, amíg el nem virágzik, utána viszont érdemes kiültetni a kertbe, vagy legalább az erkélyre kihelyezni.

A primulák tavasszal, a nárciszokkal és a tulipánokkal együtt kezdenek ébredezni, így nem kell attól félned, hogy megfázik a növény, de természetesen a cserépben tartott primulákat még védeni kell a fagytól, és a hidegtől, mert a kis cserépben a gyökerek is könnyedén kifagyhatnak.

A primula öntözése

A cserépben és lakásban tartott primulákat érdemes gyakran öntözni, mert a kiszáradás a növény pusztulását is jelenti. A lakásban tartott primuláknál főleg a helyes öntözést kell eltalálni, mert mind a kiszáradás, mind a túlöntözés végzetes lehet a növény számára. Kedveli a nedves talajt, de ez nem jelenti azt, hogy állandóan vízben kell állnia a növénynek, főleg ha kaspóban szeretnéd a növényt tartani és a cserép alatt összegyűlik a pangó víz.

A kertbe kiültetett primulákat csak akkor kell öntözni, ha tavasszal a hőmérséklet már tartósan 15 fok fölé emelkedik, és nincs természetes csapadék.

Ha egyszer kiültetsz egy vagy több cserép primulát a kertedbe, a következő év márciustól minden évben nyílnak majd a csodaszép színes virágok. A kertben egy árnyékos helyre ültesd ki a kankalinokat, mivel itt nyáron kevésbé fog a talaj kiszáradni, de azért minimális napfényt is elviselnek. A primulák csoportosan kiültetve mutatnak a legszebben, érdemes akár színek szerint is több tövet egymás mellé elültetni 5-10 cm távolságra egymástól.

A primula átültetése

Amennyiben erkélyen vagy egy hideg világos folyosón szeretnéd a primulákat gondozni, érdemes a boltban vásárolt növényeket átültetni egy nagyobb méretű cserépbe, erre a célra pedig a savanyú virágföld az ideális, vagy az általános virágföldet, tőzeggel kell bekeverni. Bár a legtöbb primula érzékeny a túltrágyázásra, tavasszal a virágzási időszakban egy minimális tápoldatos vizet meghálál bő virágzással.

Amennyiben kora tavasszal vettél egy vagy több cserép kankalint, de még nem tudod őket kiültetni a kertbe a fagyos talaj miatt, a vásárlással egy időben szintén érdemes egy nagyobb cserepet és egy kis zsák savanyú virágföldet is vásárolni mellé, mivel ezek a primulák szinte csak tőzegbe vannak elültetve egy kis méretű cserépbe, így gyakran a legnagyobb gondoskodás ellenére is pillanatok alatt kiszárad az ültető közegük a lakásban, mivel virágföld szinte nincs alattuk. Egy nagyobb cserépbe és rendes virágföldbe átültetett primula viszont gyönyörűen fog virágozni tavaszig az ablakban.

A másik tipp a primula gondozása mellé, hogy azokat a leveleket, amelyek érintkeznek a talajjal, érdemes eltávolítani, mert a nedvesség hatására rothadásnak indulnak, és ha az alsó leveleket leszeded, a talaj is jobban tud szellőzni, valamint az elnyílt virágokat is el kell távolítani, így a növény újabb és újabb virágokkal fog megajándékozni.

Tehát ha kaptál vagy vásároltál tavasszal egy cserép primulát, elsőként ültesd át egy nagyobb cserépbe, tedd a növényt egy világos, de hűvös helyre, és öntözd rendszeresen. Végül, amikor az időjárás engedi, ültesd ki a kertbe, hogy évről évre gyönyörködj csodásan szép színes virágiban.

A folytatásban megmutatjuk neked ,hogyan tarts edzést tavasszal a növényeknek!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!