A fagyérzékeny mediterrán növényeket télire nem lehet a szabadban hagyni. Bár a hideg évszakban nem igényelnek szobahőmérsékletet, minimum 5-10 fokon, világos helyen kell teleltetni őket. Ahogy a téli szálláshelyükre való behordás nem egyszerű feladat, úgy a tavaszi kirakásuk is igényel némi előkészületet. Elmondjuk, mire ügyelj.

Mediterrán növényeid gondozásáról télen sem feledkezhetsz meg. Az örökzöldeket télen is öntözni kell, de a kevesebb vizet igénylő társaikat is hetente meg kell vizsgálni, nem támadta-e meg valamilyen kórokozó. A megszáradt leveleket is el kell távolítani. Március végén pedig elkezdődhet a visszaszoktatásuk a szabadba.

 

Fontos a hőmérséklet!

 

A növényeket akkor teheted a szabadba, ha a kinti hőmérséklet azonos lesz azzal a hőmérséklettel, amelyen a növényt teleltetted. Ha a növény hirtelen alacsonyabb hőmérsékleten találja magát, mint amilyen a téli szálláshelyén volt, akkor sokkot kaphat a hidegtől, ami végzetes lehet számára.

Nagyon fontos, hogy csak akkor mehetnek ki a növények, ha már nem várható fagy. A legkevésbé fagyérzékenyek az olajfa, a leander és a babér, de a hőmérsékletet így is figyelni kell, és szükség esetén betakarni a gyökereket, hogy megvédd a hidegtől.

 

Ne tedd rögtön a tűző napra

 

Növényeid hosszú hónapokat töltöttek szegényes fényviszonyok mellett, ezért biztosan azt gondolod, alig várják, hogy kitedd őket a tűző napra, hogy végre magukba szívhassák az első tavaszi napsugarakat. Ám ez nagy hiba lenne. Itt is fontos a fokozatosság, ezért vagy egy borongósabb napon kerüljenek ki, vagy ha süt is nap, először tedd őket árnyékos helyre, máskülönben megégnek a levelek a napon. Keress egy árnyékos, naptól és széltől védett helyet, és oda tedd ki a növényeket.

 

Növényápolási feladatok tavasszal

 

Vizsgáld át alaposan mediterrán növényeidet. Ha látsz rajtuk elszáradt, penészes, sérült levelet, azt azonnal távolítsd el. A kártevők elleni kezelést is el kell végezni, ha észreveszed őket, először ne a vegyszerekkel próbálkozz, inkább természetes módszerekkel, például szappanos vizes lemosással.

 

A tavasz ideális időpont az átültetésre is friss virágföldbe, és ha ősszel nem metszetted meg a fásszárúakat, akkor annak is eljött az ideje. Ha a leandered túlságosan felkopaszodott, metszed vissza kb. 30 cm-re a hajtásait. A citrusfélék is hajlamosak a kopaszodásra, ezeket is érdemes alaposan megmetszeni, a hajtások felét nyugodtan távolítsad el. A murvafürt is hajlamos elhullatni a leveleit a hideg évszak során, a nyár során akár többször is visszavághatod, hogy megújuljon a növényed.

A nagy cserépben lévő növényeket nem kell nagyobb virágtartóba tenni, ugyanabba a cserépbe is visszaültetheted. Csak söpörd le a földlabdáról a régi földet 2 cm rétegben, és a helyét töltsed ki a friss földdel. Ha mégis szükség van nagyobb cserépre, válassz egy-két centiméterrel nagyobb átmérőjűt.

Kezd el az öntözést is, először kevesebbet, majd bőségesebben. Március végén megkezdheted a tápoldatozást is.

 

Ha ezeket a lépéseket megteszed, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legnagyobb gondossággal készítetted fel mediterrán növényeidet a meleg évszakokra, és gyönyörködhetsz megújuló szépségükben.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!