Kétségtelen, hogy a muskátlik a legnagyobb népszerűségnek örvendő balkonnövények. Könnyű gondozhatóságuk, és őszig tartó, bőséges virágzásuk miatt szeretik őket oly sokan. Ám temérdek gyönyörűségtől fosztjuk meg magunkat, ha leragadunk a muskátlinál, hiszen annyi, szebbnél-szebb balkonnövény létezik, hogy választani is nehéz közöttük.

A balkon a mi kis minikertünk, amit csodálatos édenkertté varázsolhatunk a sok szemet gyönyörködtető dísznövénnyel. Érdemes kísérletezni a növényekkel, és nem csak muskátlikkal díszíteni a balkont, hanem új, virágzó köntösbe öltöztetni évről-évre. Bemutatunk 5 csodás dísznövényt, melyet ha az erkélyedre ültetsz, biztosan nem fogod megbánni.

1.Ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus)

Áprilisban kapható ez a mediterrán származású, egynyárinak nevelt dísznövény, ám valójában a gumója hűvös, fagyvédett helyen átteleltethető, csak sajnos nyirkos helyen könnyen elrothad, ezért nem könnyű feladat. Nagyon mutatós, gömbölyű telt virágai a legkülönfélébb színben pompáznak, beszerezhető fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín és piros színekben. A növények magassága 20-30 cm, így ideálisak balkonládába, és nagyon festői látványt nyújtanak, amikor a többféle színű boglárkát egymás mellé ültetjük vegyesen. Napos tenyészhelyet, magas tápanyagtartalmú talajt, és rendszeres öntözést igényel. Vigyázat, a növény minden része mérgező.

2.Díszdohány (Nicotiana alata)

Remek választás balkonládába, virágládába. Úgy mutat a legjobban, ha csoportosan ültetjük, de akkor valóban pazar látványt nyújt. Amilyen szép, olyan kellemes az illata, esténként az egész erkélyt betölti édes illata, mely az esti órákban érezhető a legerősebben. Fehér, rózsaszín és piros színben kapható, júniustól késő őszig ontja virágait. Átlagosan 40 cm magasra nő, összeültethetjük alacsony növésű vagy csüngő nyári dísznövényekkel. Szereti a napot, közepes tápanyagtartalmú talajt igényel, és különösebb ápolás nélkül is gond nélkül virágzik. Ha fővirágzás után visszavágjuk, bőséges virágzással hálálja meg.

3.Diaszcia (Diascia vigilis)

A diaszciának van magyaros elnevezése is, a kanálajak, ám ez a nem túl elegáns megnevezés nem illik ehhez a bájos növényhez. A kertészkedők körében nem ismeretlen, régóta népszerű balkonnövény, és ámpolnanövényként is igen kedvelt elegáns, lecsüngő hajtásainak köszönhetően. Bőséges virágzásában májustól őszig gyönyörködhetünk. Virágai a rózsaszín különféle árnyalataiban kaphatók, üde színfoltjai lehetnek minden erkélynek, legyen az akár napos, akár félárnyékos. Közepes tápanyagtartalmú talajt kíván, és rendszeres öntözést, ám a pangó vizet kerülni kell, mert a növény elrothadhat. Az elvirágzott hajtásokat le kell vágni.

4.Legyezővirág (Scaevola saligna)

Ez a levendulakék félcsüngő balkonnövény nem csak önmagában mutat remekül, hanem például a diaszciával is mesés párost alkot. A legyezővirág hajtásai kezdetben vízszintesen növekednek, majd a súlyuknál fogva lecsüngőek lesznek. Tavasztól egészen az első fagyokig bőven ontja virágait, melyek lehetnek kékek, kékeslilák vagy fehérek, ám előbbiek nagyobb népszerűségnek örvendenek. Az elhervadt virágokkal nem kell törődnünk, ugyanis maguktól lepottyannak. Szereti a napos helyet, a forróságot is elviseli, de folyamatos öntözést és tápoldatozást igényel. Túlöntözni azonban nem szabad, és a pangó vizet is kerülni kell, mert hajlamos lesz a gombás fertőzésekre.

5.Vaníliavirág (Heliotropium arborescens)

Gyönyörű, folyamatosan virágzó, bódító illatú dísznövény. Kellemes vaníliaillata betölti a nyári estéket, és ellenállhatatlanul csalogatja magához a pillangókat és más beporzó rovarokat. Rendszeres vágás és tápoldatozás mellett egész nyáron hozza lila színű virágait. Ritka, fehér színű változatban is kapható. Szereti a napfényt, elviseli a tűző napot is, feltéve, hogy bőséges öntözést kap. A közepes tápanyagtartalmú talajt kedveli, melyet mindig nedvesen kell tartani. Az elnyílt virágokat rendszeresen el kell távolítani. Világos és hűvös helyen át is lehet teleltetni, sőt, néhány év alatt fásszárú cserjévé növeszthetjük, bár az idősebb példányok virágai kevésbé dúsak és szépek.

Amikor balkonunk virágba borításáról gondolkodunk, érdemes a muskátlin kívül más virágokat is szemügyre venni. Kár lenne megfosztani magunkat ennyi szépségtől, melyet a sok káprázatos szépségű balkonnövény kínál.

A cikk folytatásában: Íme, néhány tipp a balkonkertészet elkezdéséhez


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!