A balkon növények nélkül olyan, mint egy sivatag, ám igazi oázissá varázsolhatod gyönyörű dísznövények segítségével. Ráadásul teljesen egyedi hangulatot alakíthatsz ki, attól függően, milyen növényeket választasz. Alakítsd saját ízlésed szerint, és tedd a magad számára a nyugalom szigetévé. Adunk hozzá 5 jó tanácsot!

Egy szépséges balkonkert kialakítását mindig gondos tervezésnek kell megelőznie, csak így lesz gyönyörű, harmonikus és tartós az eredmény. Íme, 5 legjobb tanácsok a balkonkert kialakításához!

 

1.Ismerd meg balkonod adottságait

 

A balkonok adottságai közül a legfontosabb azt tisztázni, hogy napos, félárnyékos vagy árnyékos hely. A déli balkonok nem csupán napfényben úsznak szinte egész nap, hanem nagyon melegek is, a keleti és nyugati balkonok fél napon át részesülnek a napfényben, míg az északi balkonok alig kapnak napfényt, és jóval hűvösebbek is. A balkonodra természetesen csak az adottságainak megfelelő növényeket ültethetsz, hiszen a napfénykedvelő növények megsínylik, ha árnyékos, hideg helyre kerülnek, ugyanakkor az árnyékkedvelőket nem teheted a tűző napra.

Balkonodra tehát aszerint válaszd ki elsődlegesen a dísznövényeket, hogy biztosítani tudd a növény jólétét. Hiszen csak az a növény fog teljes pompájában virulni, amely jól érzi magát az élőhelyén.

 

2.Találd meg balkonod stílusát

 

Balkonodat sokféle stílusban alakíthatod ki, a mediterrántól, a falusin át egészen a vadvirágos stílusig. A színek kombinációja is meghatározza balkonod stílusát. Érdemes úgy összeválogatni a virágos növényeket, hogy két vagy három szín legyen az uralkodó, vagy válassz egyetlen színt, amelynek minden árnyalatát felsorakoztatod a balkonon. Ha két színt választasz, akkor igazán életteli, pezsgő hatást alakíthatsz ki a sárga-kék, kék-narancssárga, vagy a piros-zöld kettősével. Szintén erős hatást kelt a sárga, piros és a kék hármasa, de ha visszafogottabb hangulatra vágysz, akkor válassz három egymáshoz illő pasztellszínt. Különlegesen szép, kellemes balkonkörnyezet alakítható ki ugyanazon szín különböző tónusaival, de akkor is, ha csak meleg – sárga, narancs és piros-, vagy csak hideg – kék-lila-zöld – színeket kombinálsz össze.

 

3.Azonos igényű növényeket ültess össze

 

A balkonládába több, különféle dísznövény kerül egymás mellé. Ezeknek a növényeknek nagyon fontos, hogy a fény-, a víz- és a tápanyagigényük egyforma legyen. Mielőtt beszerzed új növényeidet, feltétlenül nézz utána az igényeiknek, és eszerint válogasd őket össze.

Szerencsére a legtöbb nyári virág közepes tápanyagigényű, és jól elvannak egymás társaságában. De sose ültess egy ládába szárazságtűrő és folyton szomjazó növényt, mert közülük az egyik biztosan szenvedni fog.

 

4.Ügyelj a térkialakításra

 

Ha a balkonon több ládát is szeretnél növénnyel beültetni, akkor figyelned kell arra is, hogy együtt harmonikus összképet alkossanak. A háttérbe mindig a magasabbra növő egyenes szárú fajták kerüljenek, míg az előtérbe a futó és csüngő szárú dísznövények. A növények elrendezésében legyen valamiféle ritmus, például a feltűnő, hangsúlyos növények közé „szünetként” tegyél zöld levéldísznövényeket. A dézsás növényekkel csínján bánj, ha kicsi a balkonod, mert hamar kinövik a helyet. Ügyelj rá, hogy szabad teret is hagyj magadnak a növények között. A tér optikailag egyébként megnövelhet tükrökkel, vagy ha főleg kék színű virágokat ültetsz. Figyelj arra, hogy a különféle balkonkiegészítők, székek, ülőpárnák, asztal, terítő, kerámiaedények színe is passzoljon az összképbe.

 

5.Öntözési tippek

 

Sokat spórolhatsz a vízzel, ha inkább szárazságtűrő növényeket válogatsz össze. De akkor is takarékoskodhatsz a vízzel, ha jó előre, még a növények beültetése előtt okos praktikákkal alakítod ki a balkonod. Az egyik remek lehetőség, hogy dupla fenekű ládákat szerzel be, s abba ülteted a növényeket. Az alsó ládába töltött víz akár két hétig is gondoskodhat a növények vízellátásáról, anélkül, hogy locsolnod kellene. A másik lehetőség a csepegtető öntözőrendszer kialakítása, amihez mindenképpen szakember szükséges. A befektetés azonban bőségesen megtérül. Ha még tápoldat adagolót is beépítenek a rendszerbe, soha nem látott virágesőben lehet részed, balkonnövényeid pompázni fognak!

Balkonkert viráglabda

Szeretnél egy színes balkonkertet, esetleg unod már a muskátlit a balkonládában, vagy üresen maradt néhány cserép a teraszodon? Akkor ültess balkonkert viráglabdát, amely színes és gyönyörű illatos  virágokkal tölti meg a balkonkertedet.

A balkonkert viráglabdában alacsony növésű 30-40 cm magas, illatos egynyári növények magkeveréke található, amelyek gyorsan növekednek és gazdagon virágoznak.Egyszerűen csak nyomd bele a viráglabdát háromnegyedik a talajba, és kezd el locsolni. Ilyen egyszerű a használata, semmilyen kertészeti eljárást vagy szakértelmet nem igényel a használata. A meleg és a víz hatására a magok hamarosan fejlődésnek indulnak.

Irány a Zümishop


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!