A cékla gyakran csak ecetes salátaként, vagy savanyúság formájában került régen az asztalra, ám szerencsére ma már, mint szuper élelmiszert emlegetjük. Megmutatjuk, hogyan kell zamatos és ízletes céklát termeszteni a kertben, amelynek nincs földes mellékíze.

A szivárvány minden színében pompázó cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk, amely ma a gasztronómia területén is szinte újjá született. Bár nálunk még ritkaságnak számít a szupermarketek polcain a színes sárga, fehér vagy narancssárga cékla, kertünkben már termeszthetjük ezeket, hiszen vetőmagból egyre szélesebb a hazai kínálat.

A cékla termesztése még a kezdő kertészeknek sem okoz gondot, és színes kavalkádjuk még a virágágyásokat is képeseket feldobni, nem beszélve a magas vitamin és ásványi anyag tartalmukról, amely az egészséges étkezés egyik szupersztárjává varázsolja ezt a növényt, sütve, főzve, nyersen vagy akár lé formájában fogyasztva. Ha te is kerülted eddig a cékla fogyasztását, kissé földes íze miatt, jó, ha tudod, hogy vannak olyan cékla fajták, amelynél ez a földes íz sokkal enyhébb.

Ismerkedj meg néhány itthon is beszerezhető népszerű cékla fajtával:

Detroit

Az egyik legízletesebb és legismertebb céklafajta, amely ragyogó rubint piros színével és különlegesen édes ízével lopta be magát a hobby kertészek kertjébe és szívébe. Ennek a cékla fajtának szinte semmilyen földes mellékíze nincs, viszont nagy mennyiségben tartalmazz antioxidánsokat, és vitaminokat, többek között vasat is.

Burpee’s golden

Ez a cékla a piros betalin pigmentek helyett sárga  luteint tartalmazz, így a gumója mézszínű, de ettől a beltartalmi értéke semmit sem csökkent. A sárga céklának nem csak a gumója, de a levelei is ehetők, pl. salátába téve, párolva vagy főzve mutatósak és finomak.

Chioggia

Ez a céklafajta bár belülről igen mutatós, piros fehér csíkozású, mégis az egyik legerősebb földes ízzel rendelkező fajta, és bár igen magas a cukortartalma, a főzés hatására a színe megfakul.

 

Albina Vereduna

Ez a fajta cékla annyira édes, hogy cukorrépaként is termesztik. Édes íze és a burgonyához hasonló szerkezete miatt, amely még főzés hatására is megmarad, igen közkedvelté tette, különleges fehér színe pedig még vonzóbbá teszi, ráadásul minimális földes ízzel rendelkezik. A fehér színű céklát azért is kedvelik a szakácsok, mert a feldolgozás során nem festi meg a kezüket, és a többi ételt sem színezi be, hátránya viszont hogy alacsonyabb az antioxidáns és vitamin tartalma is.

Bár a cékla, mángold, a cukorrépa külön növényként van számon tartva, mégis egy családhoz tartoznak.

Hogyan kerüljük el a földes ízt, ha céklát termesztünk?

A céklára jellemző földes ízt egy vegyület okozza, méghozzá a geozmin, amely a talajból szívódik fel a gumóba. Nagyobb esőzések után a levegőbe távozik ez a vegyület. De szerencsére vannak olyan fajták, amelyek kevesebb geozmint tartalmaznak, ilyen a Detroit, a Lutz green. Magasabb geozmint tartalmazz pl. a Cylindra és a Chioggia, amely erős földes aromával rendelkezik.

Hogyan kell céklát termeszteni?

A cékla kedveli a tápanyagokban gazdag jól megmunkált és jó vízelvezetésű talajt. Bár a cékla félárnyékos részen is termeszthető, mégis napfényben termesztve lesz igazán ízletes és édes a cékla gumója.

A cékla magokat tél végén üvegházba vagy tavasszal érdemes elvetni, 10 cm sor és tőtávolságra, és mivel sok cékla magnak alacsony a csírázási képessége, érdemes egyszerre akár két-három magot is elszórni egy helyre. Másodvetésre is alkalmas, júniusban és július elején érdemes a magokat elvetni. Amikor a kikelt magoncok már elérik az 5 cm magasságot, ritkítani kell őket, ezután a kis palántákat már egyesével is szét lehet ültetni. Bár a tartós szárazság komoly kárt tehet a gumókban, kertészek úgy vélik minimális szárazság hatására a gumók tápanyag tartalma növekedhet, és édes ízük és intenzívebb lesz.

A cékla gumókat akkor érdemes felszedni, amikor elérik az 5-8 cm nagyságot. Mivel a cékla hő és fényigénye közepes, az egész országban sikeresen lehet termeszteni, már +5 C foknál csírázásnak indulnak a magok. A palántákat és a répatest fejlődési időszakában rendszeres locsolást igényel. Ha ekkor kiszárad tartósan a talaj, elmarad az intenzív édes íz is. A többi időszakban viszont jól viseli a kisebb csapadékmentes időszakot is.

 

Egyes kutatások kimutatták, hogy a hűvösebb időben elvetett céklák, sokkal magasabb cukortartalommal és intenzívebb ízzel is rendelkeznek, a télen vetett céklát érdemes hidegházban vagy üvegbúra esetleg geotextil takarásában nevelni, így védve a fagyoktól.

Minél zsengébben szeded fel a cékla gumókat, annál alacsonyabb lesz a geozmin tartalma, így a földes íz is elkerülhető. Tehát ha piacon vásárolsz céklát, érdemes ott is a kisebb gumókat megvenni, ezeknek sokkal kellemesebb lesz az íze. Sütés során, pedig ha meghámozod és egy kevés balzsamecettel meglocsolod a céklát a megmaradt geozmin is lebomlik, így eltűnik a földes íz teljesen.

A cékla levele is ehető!

Ne feledd, hogy a cékla levele is ehető és nagyon egészséges, így pl. zöld turmixokhoz is ideális alapanyag lehet. A fiatal zsenge cékla levele sokkal ízletesebb, mint a fás idős cékla levele, sőt a palántaként kiszedett fiatal cékla levelei is igen finomak.

Hogyan használd fel a kertben termett céklát?

A céklát számtalan finomabbnál finomabb ételhez fel tudod használni, de ezek közül is legfinomabb a ragacsos édes sült cékla, amely akár kétszeres mennyiségű antioxidánst is tartalmazhat. De remek saláta is készíthető belőle, turmixokhoz, ívólé formájában is hasznosítható magas vitamin és ásványi anyag tartalma.

 

A cékla élettani hatása

A cékla többek között csökkenti a magas vérnyomást, javítja a szív és érrendszer működését, valamint immunerősítő hatása is van. A cékla gazdag vasban, C és B- vitaminban, de magas antioxidáns tartalma miatt is bekerült a szuperélelmiszerek közé.

Egyes kutatások szerint a cékla jótékony hatását növelni is tudjuk a termesztés során, mivel ezek a jótékony hatások a nitrátnak és a betalainnak köszönhető. A kutatások kimutatták, hogy minimális vízhiány, nitrát, és a betalin hatására a tápanyagok 86 százalékkal is növekedhetnek. Pl. a homokos talajba és termesztett cékla sokkal ízletesebb, mint a normál talajba vetett cékla. Ennek az egyetlen hátránya, hogy az idősödő céklák gyorsabban és jobban fásodnak, ezért érdemes korán zsenge állapotban leszedni és elfogyasztani a zöldségeket.

Trágyából pl. érdemes alacsony kálium tartalmú terméket választani, amely megakadályozza, hogy a cékla csak leveleket növesszen, de ugyanígy a túl magas nitrogén tartalmú trágya sem jó, mert ekkor pedig csak a gumó fog növekedni. Tehát fontos az egyenletes tápanyag ellátás, a megfelelő íz és zamat eléréséhez.

 

A cékla gyógyító hatása:

  1. "boldogságzöldség" - a neurobiológusok úgy vélik, hogy folsav nélkül nincs boldogságérzet, optimizmus - a céklának viszont kiemelkedően magas a folsavtartalma,
  2. segít a kötőszövetek felépítésében,
  3. méregtelenítő hatása főleg az agyban érvényesül,
  4. fokozza a sejtek növekedését, a sejtmagok regenerálódását,
  5. növeli a gyomorsavtermelést, ezáltal a fehérjeemésztést,
  6. aktiválja a vörösvérsejtek képződését, ezáltal elősegíti az oxigénnel való ellátást,
  7. rugalmassá, üdévé teszi a bőrt,
  8. fényt ad a körmöknek, a hajnak,
  9. segíti a víz távozását,
  10. savtalanítja a szervezetet,
  11. méregteleníti a tápcsatornát.

Végül mutatunk néhány gyors és egyszerű céklás receptet, amelyekkel vitaminokat és ásványi anyagokat tudsz bevinni a szervezetedbe.

Céklás smoothie gazdagon

Hozzávalók:

1-2 kisebb zsenge cékla, 2 sárgarépa. fél kígyóuborka, 1 körte, 1 alma, 2,5 dl kókuszos növényi ital, 1 bio zöld citrom.

Elkészítés:

A céklát hámozd meg és vágd fel kisebb darabokra. A sárgarépát hámozd meg és ezt is vágd fel kisebb darabokra, végül az almát és a körtét, és az uborkát is magozd ki és vágd fel, a citrom levét pedig csavard ki. A hozzávalókat tedd bele a turmixgépbe, öntsd fel növényi itallal, vagy ásványvízzel, és turmixold simára.

Balzsamecetes sült cékla

Hozzávalók:

  • 4 db közepes cékla (a közepes darabok mindig a legízletesebbek a zöldségeknél)
  • 1 ek olíva olaj
  • só, bors
  • 2 szál rozmaring
  • 1 ek méz
  • 1 ek balzsamecet

Elkészítés:

A céklát hámozd meg és vágd fel közepes kockákra. Ezután tedd bele egy nagyobb tálba és add hozzá a mézet, a fűszereket és a balzsamecetet és jó alaposan forgasd össze. Végül öntsd át a céklát egy tepsibe, és 200 C fokon süsd kb. 40-50 percig.

 

Céklasaláta I.

50 dkg cékla, 1 hagyma, 2 ek. olívaolaj, 2 ek. borecet, 0,5 ek. Köménymag, só, bors.

A megmosott, de egészben hagyott kisebb céklákat főzzük rövid ideig. Ha kihűlt hámozzuk meg, szeleteljük fel és keverjük össze a vékony karikákra vágott hagymával. Öntsük rá az ecetet, olajat, sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg köménnyel.

Hűtsük be fél órára.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!