Csíra alatt a frissen kikelt magot értjük, tehát az éppen növekedésnek indult növénykét. Ahogy az embergyerek is „tele van energiával”, úgy a csírázásnak induló növény is valósággal duzzad az életerőtől, és tele van vitalizáló, az életerőt, az immunitást segítő anyagokkal. „Amit eszel, azzá leszel” – tartja a mondás. Nos, a csírák esetében ezt úgy alkalmazhatjuk, hogy aki rendszeresen fogyaszt csírákat, az magáévá teszi az ő kirobbanó életerejüket is!

Sokféle friss csíra kapható ma már a boltokban, ám az előállítás nagyon egyszerű otthoni körülmények között is. Csak egy néhány ezer forintért beszerezhető csíráztató edényre van szükségünk, csíraképes magokra és naponta néhány percre, amit csíráink gondozására szánunk.

Sokféle növényt csíráztathatunk, nagyon sokféle erre alkalmas magot lehet ma már kapni. Növényenként változó, hogy hogyan érdemes pontosan kezelnünk őket, ám általánosságban véve elmondható, hogy néhány órás áztatást követően 3-4 nap nevelgetésre van szükség, hogy fogyasztáshoz megfelelő méretű növénykéket kapjunk.

Fajtánként változó, hogy az egyes növények milyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Ha valamilyen konkrét tápanyaghoz keresünk forrást, érdemes áttanulmányoznunk egy csíratáblázatot, mely alapján könnyen megtalálhatjuk nekünk a megfelelő csírafajtát. Ezzel együtt elmondható, hogy gyakorlatilag minden csírafajta az értékes tápanyagok rendkívül széles körét tartalmazza, így gyakorlatilag „mindegyik gazdag szinte mindenben”.

Röviden néhány elterjedt csírafajtáról:

Napraforgócsíra: gazdag fehérje-, lecitin- és D-vitaminforrás. (Ez utóbbi viszonylag ritkán található meg növényekben). Magas a nyomelem tartalma, így jótékony hatással van a csontokra, az izom- és a szövettónusra, valamit a vörösvérsejtekre is.

Brokkoli-csíra: Sulforafan-t tartalmaz, ami megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást. Emellett segíti a szervezetet abban, hogy egy glutathion nevű enzimet szabadítson fel, ami semlegesíti vagy méregteleníti a karcinogén (rákkeltő) anyagokat, mielőtt azok károsítanák a DNS-t.

Retekcsíra: Kitisztítja a nyálkát a légutakból, emellett féregűző és jó hatással van a bélflórára is.

Lucernacsíra: Gazdag többek között A-, B-, C-, E- és K-vitaminokban, illetve számos nyomelemben. Gazdag összetételének köszönhetően amolyan „jolly joker” a csírák között.

Mindezeket összegezve elmondhatjuk, hogy a rendszeres csírafogyasztás – és ezt tényleg bárki megengedheti magának, hiszen otthon előállítva filléres dologról van szó –, tehát a rendszeres csírafogyasztás az egyik legeslegjobb dolog, amit egészségünk és vitalitásunk megőrzése, fokozása érdekében nap, mint nap megtehetünk!

Forrás: Biorganic.hu