Ha ügyesen társítjuk a növényeket kertünkben, megfigyelhetjük, hogy sokkal jobban fognak fejlődni egymás társaságában, míg más növények mellett épp csak vegetálnak majd.

Ezt a tudományt a Kínaiak már évezredek óta alkalmazzák, de a bolgárkertészek is átvették már ezt a fajta kertművelést. Hogy mi az oka egy ellenszenvnek vagy épp egy rokonszenvnek nem tudjuk pontosan, de mivel a növények illóolajokat, étereket és növényi savakat bocsájtanak, ki talán ebben rejlik a megoldás kulcsa is.

Ha egy növény illóolajat bocsájt, ki az vonzza a hasznos rovarokat, ám ha két ugyanilyen növényt ültetünk egymás mellé az már kétszeres hatás fejt ki. Így a két növény egymás mellett sokkal gyorsabban fog fejlődni, mint a többi növény a kertben.

A kertészek leggyakrabban a zöldségek termesztésénél alkalmazzák ezt az eljárást, ahol fontos, hogy a zöldségek a megfelelő termést adják vissza. A legelső feladat, hogy a növények között a megfelelő sor és tő távolságot megtartsuk, mert máskülönben a növények elnyomják egymást. Ez vonatkozik a konyhakerti és a kerti dísznövényekre is.


Az erőseb illóolaj tartalmú növényeket fellelhetjük a zöldség a dísz illetve a haszonnövényeknél.

Nézzünk pár növénytársítást!

Ha kertünkbe bokorbabot ültetünk, ültessünk mellé kukoricát, illetve uborkát, mert ezek igencsak kedvelik egymás társaságát.

A korai burgonya mellé társítsunk borsót illetve a burgonyának még jó társa lehet a csemegekukorica és a bab is. A fejes káposztát a kaporral, a kamillával társítsuk össze, míg a borsos menta a fodor menta és a bársonyka megvédi a kártevőktől a növényeket.

A paradicsom mellé nagyon jó választás lesz a csalán, amely nem csak megvédi a palántákat a kártevőktől, de vasban gazdagítja a talajt, ami nagyon fontos a jó terméshez. Ezen kívül jó társítás lehet a retek és a sarkantyúka illetve a retek és a jégsaláta.


Aki csemegekukoricát termeszt kertjében ültessen mellé sütőtököt-patisszont illetve spárgatököt, ha pedig védelmet szeretnénk, kertünkben a kártevőktől ültessünk levendulát, zsályát, petrezselymet, fokhagymát, vagy zellert a sorok közé.

A paprika mellé védelemnek ültessünk kis növésű bársonyvirágot, de a borsfű illetve a majoránna is jó választás lesz. A paprika mellé soha ne ültessünk ánizst, mert ez gátolja a növekedést, de a kamilla megvédi a kártevőktől a palántákat.

Vannak olyan növények, amelyek ki nem állhatják egymás társaságát, ilyen pl. a paradicsom és a karalábé, a szamóca és a káposztafélék kombinációja, a bokorbab és a kömény, a burgonya és a napraforgó.

Viszont minden növénynek jót tesz, ha a vetés előtt a talajt mustármaggal vetjük be majd, mint zöldtrágyát beleforgatjuk a talajba, amely így tápanyagokkal tölti fel azt. A mustárban levő illóolajok védelmet nyújtanak a kártevőkkel szemben hosszútávon.


A gyomok visszatartása sem egyszerű feladat egy kertben ám itt van néhány növény, amelyek a segítségünkre lehetnek ilyen pl. a cickafark, a lándzsás útifű és a pásztortáska. A gyümölcsfák tövébe is érdemes néhány társat telepíteni, amelyek távol tartják, a kártevőket viszont vonzzák a hasznos rovarokat. Ilyen lehet pl. a fokhagyma, a metélőhagyma, a bazsalikom, amelyek elűzik a kártevőket, míg a citromfű, a macskamenta zsálya és a borágó vonzza a méheket.

A fodormenta hangyariasztó hatással bír, míg az istenfa a káposztalepkét riasztja el. Ezen kívül a muskátliban és a begóniában is van rovarriasztó anyag, mert ezeket csak ritkán támadják meg a kártevők.


Tehát ha ügyesen társítjuk, a növényeket kertünkben elűzhetjük a kártevőket, de bevonzhatjuk a hasznos rovarokat, így kertünk egyensúlya is helyre áll és a növények egymás társaságában jobban fejlődnek majd.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!