Ha egy családban kisgyermek érkezik, vagy netán és új kiskutya, érdemes a kertben terepszemlét tartani és megnézni, hogy milyen mérgező növény jelent veszélyforrást a kicsikre.

Szinte alig van olyan kiskert, ahol ne akadna legalább egy mérgező dísznövény, amelyről eddig fogalmunk sem volt, hiszen eddig nem volt jelentősége. De amikor gyermekünk vagy a háziállat egészsége a tét, akkor ezt is számításba kell venni, hiszen ők kézbe veszik, és gyakran megkóstolják a kerti növényeket, virágokat.

Íme, tíz erősen mérgező növény, amelyek talán a te kertedben is fellelhetők.

Bodza

A bodzából készül a nyár legfinomabb itala, de készíthetünk belőle remek lekvárt, dzsemet, szörpöt. De azt kevesen tudják, hogy a bodza nyers termése, a fiatal hajtásai és a levelei erősen mérgezőek.

 

Gyöngyvirág

Az utóbbi években mióta a medvehagyma bekerült a hazai gasztronövények közé, évről évre hallunk olyan esetről, amikor a medvehagyma és a gyöngyvirág levelét valaki összekeverte és mivel a gyöngyvirág erősen mérgező hatású, így komoly baj is lehet a végeredmény. Épp ezért ha kis gyermek van a családban a gyöngyvirágra külön érdemes figyelni, mert levelei és a piros bogyós termése is igen erősen mérgező, sőt akár halálos is lehet.

 

Angyaltrombita

Igen közkedvelt évelő dísznövény, amely hatalmas tölcsér alakú virágaival díszít. Viszont az angyaltrombita, vagy más néven datura szintén egy igen erősen mérgező dísznövény, sőt a nedve bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthat ki. A datura olyannyira mérgező, hogy régen a néphagyomány úgy tartotta, hogy még az illata beszippantva is mérgező hatású lehet, ezért sokáig kertekben nem is tartották ezt a növényt.

 

Ricinus

A ricinus fa sok kertben megtalálható, hiszen hatalmas gömb alakú piros virágai miatt igen mutatós szoliter növény válik belőle. De nagyméretű magvai olyannyira mérgezőek, hogy elfogyasztásuk akár halált is okozhatnak.

Bukszus

Szintén sok kiskertben fellelhető egy vagy több bukszus, amely az egyik leggyakoribb sövénynövényünk, de azt már kevesen tudják, hogy ez is a mérgező növények csoportjába tartozik. Épp ezért pl. a sövénynyírás után, ha kisállat vagy gyermek van a kertben, azonnal szedjük össze a hajtásokat, mert a növény minden részre mérgező.

Tiszafa

A tiszafa az egyik legszebb szoliter örökzöld, amely szép piros bogyójával díszíti kertünket. De ez a szép piros bogyó, sőt a smaragd zöld levelek is erősen mérgező hatásúak, és mivel a gyermekek pont az ilyen színes bogyókat szeretik megkóstolni, a tiszafa egy igazi veszélyforrás.

 

Burgonya

A burgonya a magyar konyha egyik fő alapanyaga, amelyből számtalan finom étel elkészíthető, de a kiskertben is könnyen termeszthető, akár egy nagyobb edényben is. Viszont a burgonya, föld feletti része a levelei és a hajtáson található termés is erősen mérgező.

Sőt a burgonyában található glükoalkaloid annyira mérgező, hogy egyszer egy egész orosz család halálát okozta, mert egy levegőtlen pincében egy zsák krumpli rothadásnak indult, így a méreganyag párologni kezdett, és amikor a családtagok lementek a pincébe a glükoalkaloid magas koncentrációja miatt meghaltak.

Ez a vegyület nagy koncentrációban található a levelekben, a növény szárában, de a friss krumpli gumóban elenyészően alacsony a koncentrációja. Épp ezért a csírázásnak indult krumplit sem érdemes elfogyasztani, és ha azt látjuk, hogy a burgonya héja zöld színű, azt okvetlenül vágjuk ki.

Spárga vagy aszparágusz

A kerti spárgából számtalan finom ételt lehet elkészíteni tavasszal, de piros bogyói viszont már erősen mérgezőek, és ugyanez a helyzet a szobai aszparágusszal is, amely nyáron a szép hosszú hajtásokon hozza díszes piros bogyóit.

Krókusz

A tavasz egyik legszebb virága, amely az utóbbi években egyre több kiskertben megtalálható szép színes virágai miatt.

A krókuszból vagy más néven sáfrányból készül a világ egyik legdrágább fűszere, amelyhez a növény bibéjét használják fel, de csak bizonyos fajok alkalmasak erre. De a krókusz virága, gumója erősen mérgező hatású.

 

Sisakvirág

A sisakvirág és a gyűszűvirág is a kertek kedvenc dísznövénye, hiszen mutatós magasra megnövő virágai nagyon szépek az évelő virágágyásokban. De mindkét növény levelei és hajtásai erősen mérgezőek, amelyek elfogyasztva akár halált is okozhatnak. Még kertészkedés közben is érdemes kesztyűt viselni, mert a nedve bőrrel érintkezve irritációt válthat ki.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden növényt ki kell szedni a kertből, de jó, ha pontosan ismerjük melyik növény jelent veszélyt, és melyik nem, hiszen vannak növények, amelyek még a bőrrel érintkezve is okozhatnak irritációt. Viszont azokat a növényeket, amelyek elfogyasztása akár halált is okozhat, érdemes eltávolítani a kertből, ha kisgyermek érkezik a családba, hiszen ők, totyogó kortól kezdve felfedező útra indulnak a kertben.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!