Bizony nem csak a testednek van szüksége edzésre tavasszal, hanem a palántáknak is. Megmutatjuk, hogyan tarts edzést a kis palánta növendékeknek.

Tavasszal elvetetted a vetőmagokat, megszülettek a magoncok, majd jött az újabb átültetés, így lettek a magoncokból kis palánták. Kint ragyogó napsütés, ideje kitenni a szűrűket, eleget henyéltek már bent a védett helyen a növénykék. De ne siess annyira, hiszen ha egyik napról a másikra egyszerűen kiteszed őket a szabadba, könnyen kárba veszhet a munkád gyümölcse.

Amikor bent védett helyen az optimális körülmények között neveled a magoncokat, vagyis egyenlő fény és hőmérsékleti értékek között, egy mesterséges körülményt teremtesz számukra, ám amikor kiteszed a palántákat a szabadba, hirtelen változékony hőmérséklettel, erős tűző napsütéssel találják szembe magukat, így a kis apróságokat, sok károsodás érheti.Ennek elkerülése érdekében szépen fokozatosan kell őket a kinti körülményekhez hozzászoktatni, vagyis edzeni kell őket.

Az edzést a kiültetés előtt kb. két héttel kell elkezdeni, vagyis kissé csökkenteni kell az öntözést és nappal egy tűző naptól mentes helyen kell őket tárolni, de éjszakára még be kell őket vinni egy védett helyre. Az edzés által a növények megerősödnek, a szövetek, és sejtnedvük tömörebb lesz, és fagytűrő képességük is nagyobbá válik. Az edzett palánták gyorsabb növekedésbe kezdenek, és bővebb terméshozam várható náluk.

Amennyiben a palántákat hidegházban vagy fóliasátorban tartottad eddig, abban az esetben a szellőztetés idejét kell szépen lassan növelni napról napra. Az első napon elég, ha mindössze egy-két órára viszed ki a palántákat a szabadba, egy árnyékos és szélvédett helyre, majd szépen lassan növeld a kint töltött órák számát, de éjszakára mindig vidd be védett helyre őket.

Végül másfél vagy két hét elteltével, ha a fagyveszély már elmúlt kint hagyhatod őket éjszakára is, végül ültesd ki őket az ágyásokban.

Ha szeretnél többet megtudni a palántázásról:

Így lesz sikeres a magvetés tavasszal

Paradicsomtermesztési kisokos 3. rész: A paradicsom palántázása, és kiültetése


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!