Imádsz kertészkedni, virágot ültetni, veteményezni…de jaj, milyen rágásnyomok vannak a leveleken? Semmi kétség, valami dézsmálja a növényeidet. Ha bekukkantasz a levelek alá, hamarosan rábukkanhatsz a tettesekre: a csigákra. Hogyan szabadulhatsz meg tőlük természetes módon, ha nem szeretnél mérgező vegyszereket használni?

Csiga a salátán

A legtöbben nem csak azért alakítanak ki veteményest a kertjükben, mert biztosítani akarják a család számára elegendő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, hanem mert bio terményekre vágynak, és szeretnének biztosan vegyszermentes növényi táplálékhoz jutni. Az ilyen kerteket nagyon szeretik a puhatestűek is, melyek megrágják a növényeket, ezért nem szívesen látott vendégek. Hogyan űzd el őket a kertedből mérgek nélkül?

Folyékony csigacsapdák

Egy nem túl mély tálkába tegyél ki a növények közé sört, szőlőlevet, vagy cukorszirup és élesztő keverékét. Ezek mind vonzzák a csigákat, és miután belemásznak, belesüllyednek és megfulladnak.

Begyűjtő csapdák

A csigák éjjel bújnak elő táplálkozni, s mielőtt felkel a nap, igyekeznek védett helyre bújni a meleg, a napfény és szárazság elől. Ha éjjelre a növények közé kiteszel felborított virágcserepet, virágalátétet, fekete műanyag zsákot, és esetleg káposztaleveleket is teszel alá, reggelre számos csigát ott találsz majd a házi csapdában, és ily módon összegyűjtheted őket. Ha pitypanglevelekkel teszed körbe a haszonnövényeket, a csigák jó eséllyel azt fogják rágcsálni, és így is könnyen összegyűjthetők.

Villanypásztor csigáknak

Létezik egy fém, mely elektromos sokkot okoz a csiga testében, úgy működik, akár egy villanypásztor. Ez nem más, mint a réz. Ha a veteményesed köré réz szalagot fektetsz le, akkor az távol tartja a hívatlan vendégeket, mert amikor a csiga hozzáér, olyan mikrofeszültséget generál az állatban, aminek hatására visszafordul.

Kovaföld por

A kovaföld por finom, éles szemcséi nem csak vágják a csiga testét, hanem szárítják is, ezért ha olyan helyen szórod ki, ahol a csigák megfordulnak, hamarosan el fognak menni. Hasonlóan működik a természetes szepiolit szilikát, mely erős nedvszívó hatású, és olyan száraz felületet eredményez, melyen a csigák nem tudnak áthaladni, vagy ha igen, maguk is kiszáradnak.

Természetes gátak

A csigák nem szeretik az összetört tojáshéjat, kávézaccot, gyömbért, zsályát, mentát, ecetet, fokhagymát, ezek mind remek gátat képeznek a veteményes körül, bár kitenni őket elegendő mennyiségben nehézkesebbnek bizonyulhat.

Új locsolási szokások

Érdemes a locsolási szokásokat is megváltoztatni, és nem este, hanem a kora reggeli órákban öntözni. Így estére, mikor előbújnak a csigák, a talaj szárazabb lesz, ami kedvezőtlen számukra. Csepegtető öntözéssel még jobb lehet a védekezés, hiszen így a növényt célzottan öntözöd, miközben körülötte a talajfelszín száraz marad.

Természetes ellenségek

Nem csak te harcolhatsz a csigák ellen, rábízhatod profikra is. A gyíkok, békák, vakondok és a sünik is imádják őket, ezért ha ilyen állatok vannak a kertedben, fogadd őket szeretettel, mert a bio-termesztés hasznos segítőtársai valamennyien.

A természetes ellenségek azért is jók, mert megeszik a csigákat, így nem kell neked gondoskodnod az elpusztításukról. Ha nagy állatbarát vagy, és képtelen vagy ártani a begyűjtött csigáknak, akkor venned kell a fáradtságot, hogy a mezőre vagy erdőszélre kividd őket, mert ha csak a szomszéd kertbe dobálod be, hamar vissza fognak térni, és a szomszédod sem örülne ennek az akciónak.

A cikk folytatásában: Így vegyük fel a harcot a csigák ellen


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!