Ahogyan azt láthatjuk, szinte az élet minden területébe integrálásra kerülnek az új technológiai megoldások. Ez nincs másképp a mezőgazdaság és kertészet terén sem. Sőt, az elkövetkezendő években a kertek fejlesztése és karbantartása nagymértékben az automatizálásra fog támaszkodni. Az okoskert lényege tehát a technológia felhasználása a könnyebb, hatékonyabb gazdálkodás céljából, valamint a növények gondozásmentes termesztése.

Az alábbiakban bemutatunk néhány okoskert megoldást, amelyek már elérhetőek a piacon és utánajárunk hogyan alakul az okoskert trendje a jövőben.

Mi az az okoskert?

 

A smart garden megoldás nem jelent mást, mint a kertészeti eszközök és technológia ötvözését a könnyebb, hatékonyabb és kényelmesebb gazdálkodás érdekében. A kertészeti intelligens eszközök kifinomult szenzortechnikával vannak ellátva, Wi-fi hálózaton keresztül kommunikálnak a többi eszközzel, valamint applikáción keresztül okostelefonról vagy tabletről vezérelhető. Emellett az intelligens eszközök a szenzoroknak köszönhetően képesek az adatgyűjtésre és elemzésre, amelyek akár egy központi felhőben is tárolhatók. Ilyen adat lehet például a növény pH-értéke, vízigénye, fejlettsége vagy a táptalaj összetétele. A smart garden rendszerek nagy előnye, hogy képesek a növénynek a legoptimálisabb környezetet megteremteni a növény egyedi szükséglete alapján, a megfelelő tápanyag- és vízellátással és az ideális fényviszonyokkal.

 

Önfenntartó öntözés

 

Az intelligens önöntöző edények megkönnyítik a növény gondozásmentes ápolását. A legtöbb okosedény egy tárolórendszerben működik és kapillárisan nedvesítik meg a termőtalajt. A feladat csupán annyi, hogy az adagolóedénybe töltsük a vizet, a rendszer a szenzorok segítségével innen önállóan adagolja a növény szükségletei szerinti vízmennyiséget. Mindaddig, amíg a tároló meg van töltve vízzel, a növények egyenletes mennyiségű nedvességet kapnak, amely a gyökereikhez jut, biztosítva ezzel a növény számára a legoptimálisabb vízellátást.

 

Hidroponikus kertészet

Az innovatív technológia, mint a hidroponika, megkönnyíti a növények termesztését a kis helyeken, mégis magas hozamot biztosítva. Az innováció kétféle módon segít a gazdálkodásban: vagy talaj nélküli művelést tesz lehetővé, vagy a függőleges elhelyezés segítségével helytakarékosan gazdálkodhatunk.

 

Alapvetően a hidroponika vizet használ a növények termesztéséhez, így egy fenntartható termesztési módszerről beszélhetünk, amely 80% vizet takarít meg szemben más, hagyományos gazdálkodási módszerekkel. A talajmentes gazdálkodás másik előnye, hogy a növényeket függőlegesen lehet elhelyezni, így bármilyen kicsi területen is lehetővé teszi a növénytermesztést. Ez leginkább az otthoni kertészkedés esetén nyújt megoldást, ahol az idő és a tér korlátai komoly kihívást jelentenek.

 

Poliház technológia

 

A poliház technológia ellenőrzött gazdálkodási környezetet biztosít, amely segíthet a kártevők, a hőmérséklet, a páratartalom és más környezeti tényezők elleni védekezésben. Az ilyen megoldások rendelkezhetnek a növények folyamatos tápanyagellátását biztosító egységgel, időzített öntözőrendszerekkel és hűtő-, fűtő rendszerrel ellátott szenzorokkal. Ez szintén az otthoni zöldségtermesztésben jelenthet nagy előnyt, hiszen helytakarékos és időigényes megoldásról van szó.

 

A kertészet jövője

 

A technológia és a mesterséges intelligencia szinte biztos, hogy forradalmasítani fogja mind az otthoni, mind a mezőgazdasági termelést. Már csak az a kérdés, hogy az intelligens megoldásokat képes lesz-e a szektor befogadni a magas beruházási költségek, a jelenlegi infrastruktúrával való összeegyeztethetőség és a szabályozási korlátok miatt.

 

Forrás: Rackhost.hu


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!