A kertfenntartás nem csupán örömöt és hasznos elfoglaltságot, de egyben folyamatos kiadást is jelent, hiszen még a legkisebb kertben is szükség van vetőmagra, palántára, csemetére, öntözésre, tápanyagokra, esetleg növényvédelmi szerekre. A költségcsökkentés tehát minden évszakban, minden birtokon aktuális, és nem csupán a pénztárcák kímélése, hanem például környezetvédelmi okok miatt is. Ha te is szeretnél lefaragni a kerttel kapcsolatos kiadásaidból, és nem ijedsz meg egy kis fejlesztéstől, átalakítástól vagy plusz munkától, az alábbi tippek éppen neked szólnak!

A komposztálás az egyik legjobb módszer arra, hogy filléres, ráadásul vegyszermentes, akár bio minőségű tápanyagot nyerj. Ehhez csupán egy komposztáló edényre lesz szükséged (te is elkészítheted, de boltban is megveheted), melybe a kertben és a konyhában keletkező zöld-, illetve szerveshulladékot gyűjtheted. A komposztra dobhatod fűnyírás maradékát, a cserjék és fák metszésének nyesedékét, az ősszel lehullott leveleket, de komposztálhatod a kávézaccot, a natúr kartonpapírt, az elhervadt, elhalt szobanövényeket vagy a gyümölcs-, és zöldséghéjat. A komposztálóban a szerves anyagok pár hónap, fél év alatt értékes tápanyaggá válnak, melyet a következő szezonban a díszágyásokban és a veteményesben is hasznosíthatsz, kiváltva a bolti műtrágyát, szervestrágyát.

A dugványozás egy remek módja a növények szaporításának, mellyel bolti vásárlás nélkül nyerhetsz új példányokat a kertedbe, akár a saját növényeidből, akár ismerősök, szomszédok növényeiből! A dugványozás lényege, hogy az anyanövényről leválasztasz (levágsz) egy nem túl régi (jellemzően ezévi) hajtást, majd jó minőségű, tápanyagdús földdel töltött edénybe állítod.  A szár hamarosan gyökeret ereszt és új növény fejlődik belőle! Gyorsítja a folyamatot, ha a szár tövét ún. gyökereztető hormonba mártod, de ha ilyet nem tudsz venni, őrölt fahéjat is használhatsz, mely szintén beindítja a folyamatokat. Ne feledd, hogy nem minden növény alkalmas a dugvánnyal való szaporításra, és ha érdekel a módszer, olvass utána a bujtásnak is, mely egy nagyon hasonló eljárás!

A mulcsolás igaz, hogy elsőre kiadással jár, de a későbbiekben jelentős megtakarítást érhetsz el vele, elsősorban az öntözés területén! A mulcsolás során talajtakaró anyagot helyezel el a díszágyásodban vagy akár a cserjéid, sövényed tövében, ami lassítja a talaj kiszáradást, gátolja az öntözővíz elpárolgását. Mulcsanyagként a fakéreg zúzalék a leghasznosabb, hiszen ez szerves anyag, a bomlása közben tápanyagot is nyújt a talajnak, de fontosabb, hogy esztétikus és hasznos takarást ad, javítja az öntözések hatékonyságát és még a gyomosodást is minimalizálja. Dekoratív lehet még a zúzott kő vagy folyami kavics is, ezek az anyagok azonban nyáron eltárolják a napközbeni hőt és éjjel is melegítik a talajt, a növényeket, így nem annyira hasznosak.

Sokat öntözöl és horribilis a vízszámlád? Jó hír, hogy tudsz tenni ellene! Elsőként vizsgáld meg, hogy a legnagyobb fogyasztó, vagyis a gyep ténylegesen kihasználásra kerül-e? A felesleges pázsitos részeket váltsd ki talajtakaró cserjékkel, melyek sokkal kevesebb öntözést kívánnak (egyes fajok egyenesen beérik a természetes csapadékkal), és még a gazféléket is elnyomják. A kényesebb, vízigényes dísznövényeket fokozatosan helyettesítsd szárazságtűrő, például mediterrán fajokkal, melyek nyáron az erősen aszályos hetekben sem pusztulnak ki. A holttereket, félreeső kertrészeket alakítsd át úgy, hogy vízigényük minimális legyen, de mégis tetszetősek maradjanak. Készíts sziklakertet, kavicságyást, vagy akár japán ihletésű zen-kertet, melyben alig vannak növények, mégis roppant látványosak.

Próbáld ki a veteményezést! A bolti vásárlást ugyan nem fogod tudni kiváltani egy aprócska konyhakerttel, de egyes zöldségeket megtermelhetsz magadnak is, így a jutalmad nem csupán sikerélmény, de fogyasztható, akár vegyszermentes élelmiszer is lehet. A zöldbab, a saláta, a borsó, a spenót, a mángold, a zöldhagyma mind egyszerűen, kezdőként is problémamentesen nevelhetők, de próbát tehetsz a népszerű mediterrán fűszernövényekkel, melyeket akár egy napos konyhaablakban is gondozhatsz. A legtöbb zöldség sikerrel nevelhető magaságyásokban, melyek előnye, hogy mentesek a talajlakó kártevőktől és a gyomoktól, így még kevesebb energia ráfordítással termesztetsz!