A madáretetés egy remek móka télen, de ugyanakkor felelősségteljes kihívás is, hiszen élőlényekről kell gondoskodnunk. Megmutatjuk, melyek azok az élelmiszerek, amelyekkel nem szabad télen a madarakat etetni.

Téli madáretető cinkékkel

Sok kertbarát olyan heves vágyat érez, hogy becsalogassa kertjébe a madarakat, hogy úgy gondolja, ezeknek a kis két lábon járó lényeknek bármilyen maradék étel jól jön télen. Sokan úgy vélik, hogy a kenyér maradék, vagy más ételmaradék sem árthat nekik, hiszen a galambok is ezt eszik nap, mint nap a parkokban.

Sajnos igaz, hogy a madarak szinte bármit képesek elfogyasztani, de attól hogy megeszik a kenyeret, vagy zsemlét, még nem segítettünk nekik túlélni a hideg fagyos téli éjszakákat. A madaraknak azért van szükségük a mi segítségünkre télen, hogy a megfelelő táplálékokkal a hideg időben is élelmekhez jussanak, amikor kint a természetben sem magokat sem bogarakat, lárvákat nem találnak.

Olvasd el cikkünket, amelyben megmutatjuk a téli madáretetés szabályait!

Nézzük, melyek azok az élelmiszerek, amelyekkel nem szabad télen a madarakat etetni.

  1. Kenyér

Gyakran olvasni fórumokon, hogy a madarakat lehet kenyérrel etetni. De minden szakember rendszeresen elmondja, hogy nem szabad kenyeret, vagy más péksüteményt adni a madaraknak, hiszen abban lehetnek különböző adalékanyagok, a kenyér kint a szabadban bepenészedhet, sőt a nagyobb kenyér darabok elzárhatják a madarak emésztőrendszerét is. Ezen kívül a kenyér semmilyen értékes tápanyagot nem ad a madarak számára.

  1. Nyers hús

A madarak rendszeres fogyasztanak fehérjében gazdag rovarokat, bogarakat és lárvákat, de a konyhai maradék nyers húst semmiképp nem szabad télen kitenni nekik. Egyrészt a nyers hús megromlik, és betegséget vagy fertőzést okoz a madaraknak, másrészt a nyers hús a kertbe csalogatja a patkányokat, egereket, és más rágcsálókat.

  1. Emberi fogyasztásra szánt magok és rágcsálnivalók

Ha megmarad egy kis zacskó napraforgómag, vagy mogyoró majd jó lesz a madaraknak, halljuk gyakran. Pedig bele sem gondolunk abba, hogy az emberi fogyasztásra szánt mogyoró, napraforgó vagy más élelmiszer, gyakran van ízesítve sóval, fűszerekkel.

Épp ezért semmilyen sózott vagy ízesített mag nem alkalmas a madarak téli etetésére, csak sótlan és natúr magokat vásároljunk számukra, takarmányboltban, vagy kimondottan madáretetés céljából forgalmazott magokat adjunk télen tollas barátainak.

cinkegyoló a kertben

  1. Szalonna

Szalonnát lehet a madaraknak adni, de nem mindegy milyen szalonnát választunk.

Egy bacon szalonna tele van sóval, tartósítószerrel, adalékanyaggal. Ezért a pácolt vagy szeletelt szalonnát kerüljük télen, helyette inkább sótlan és kezeletlen szalonnát tegyünk ki számukra. Remek választás számukra a hentesnél gyakran ingyen elvihető faggyú, amely megfelelő zsírt biztosít a madaraknak télen. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíts házilag madáreleséget!

  1. Burgonyaszirom

A burgonyaszirom, vagy más néven chips, és más rágcsálni valók szintén károsak a madarak számára, hiszen nagyon sok sót, adalékanyagot és fűszert is tartalmazz. Semmiképp ne adjunk ilyen ételt télen a madaraknak, komoly károkat okozhatunk velük számukra.

  1. Méz

A méz önmagában igen egészséges, de nem a madarak számára. A mézben található nagy mennyiségű cukor, káros a madarakra nézve, ráadásul sok olyan baktérium is található benne, amely sajnos a madarak pusztulását is okozhatja.

Ha madáreleséget készítesz, használj hozzá sótlan zsírt, vagy olvasztott faggyút.

  1. Sütemények

Megmaradt egy kis torta vagy sütemény, semmi gond kitesszük a madaraknak, jó lesz nekik. Sajnos az ilyen ételek gyorsan megpenészednek kint, ráadásul a sok cukor, és adalékanyag komoly betegséget okoznak a madarak számára. Soha nem szabad a süteményeket, kekszeket és más édességet kitenni számukra a kertbe.

  1. Állateledel

A kutya és macskaeledel nem a madarakat, hanem a patkányokat és rágcsálókat fogja a kertedbe vonzani, így ezeket ne hagyd kint a szabadban állandóan. Ráadásul a macskaeledel becsalogatja a környék kóbor macskáit, akik pedig pont a madarakat tartják majd távol a kertedtől. Olvasd el cikkünket, amelyben arról írtunk, hogyan tudod a kertedbe csalogatni a madarakat!

  1. Penészes magok

Mielőtt kiteszel bármilyen magot a madaraknak, minden ellenőrizd le, hogy a magok épek és nem penészesek, nedvesek, vagy rothadtak. Érdemes mindig kisebb mennyiséget kitenni és inkább naponta újra tölteni az etetőt, hogy a magok ne nedvesedjenek át.

A madáretetőt mindig olyan helyre szeretjük fel, ahol nem éri az eső, és a magok szárazak tudnak maradni télen.

Fedezd fel a különböző madáretetőket és madáritatókat, amik segítenek a kerti madaraknak könnyebb hozzáférést találni az élelemhez és italhoz. Emellett rovarhoteleink olyan otthonokat biztosítanak a hasznos rovaroknak, mint a méhek és katicabogarak, ami nélkülözhetetlen a kerted ökológiai egyensúlyának fenntartásához.

Ha élveznéd a madarak közelről történő megfigyelését, válassz a kínálatunkból egy kényelmes madáreleséget. Ez a remek lehetőség arra, hogy közelebbről ismerd meg a kerti madarak viselkedését és élvezd a természet csodáit.

Várunk szeretettel a Zümishop Webshopban, ahol a minőségi termékek mellett szakértő csapatunk is rendelkezésedre áll, hogy segítsen kiválasztani a tökéletes termékeket kerted számára. Köszönjük, hogy a mi Kertbarátunk vagy, és reméljük, hogy hozzájárulhatunk kerted még csodálatosabbá tételéhez!

Kattints ide!

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!