Darázs darázs. Nos, nem egészen. Azt laikusként is látjuk, hogy méretre, mintázatra, alakra nézve számos különböző darázs röpköd a kertben, de az erdőben, mezőkön még inkább. Vannak olyanok, amiktől egyáltalán nem kell tartanunk, bár félelmetesen néznek ki, ilyenek a fürkészdarazsak. Illetve vannak olyanok, amik ijesztőek és joggal késztetnek minket óvatosságra, ilyenek a lódarazsak. Nézzük azt a három darázsfajt, amivel a leggyakrabban találkozhatunk Magyarországon!

 

A kecskedarázs

A kecskedarázs heréje általában 18 mm hosszú, míg királynőik a 20 mm-t is elérhetik. Színében hozza jellegzetes sárga-fekete csíkozást, teste hosszúkás és karcsú. Érdekesség, hogy a lábaik kis karmokban végződnek, ez biztosítja számukra, hogy bármilyen felületen jól tudjanak kapaszkodni. Gyorsan repülnek, köszönhetően a testalkatuknak.

 

Gyors röptük miatt elfutni nem igen lehet előlük, az a jó, ha el tudjuk ijeszteni egy erőteljesebb mozdulattal. Amíg nem érzik magukat veszélyben, nem fognak bántani minket.

 

Víz közelében általában számítani lehet a kecskedarázsra. Strandokon, medencéknél gyakori vendégek. Tavasszal kezdenek hozzá a fészeképítéshez, ezt pedig előszeretettel teszik a házunk közelében. Érdemes tehát figyelni ilyenkor a tetőket, ereszeket, védett helyeket. Irtásukat inkább bízzuk szakemberre, mert egy fészekben több ezer egyed is lehet. Ha ők mind egyszerre lendülnek támadásba, akkor abból komoly gond lehet, főleg olyanoknál, akik érzékenyek a darázscsípésre.

Német darázs

A papírdarázs mellett a másik legnépszerűbb faj hazánkban a német darázs. Európában és Észak-Amerikában terjedt el leginkább. Fészkét sokszor a földbe rejti, ezért fűnyírás előtt érdemes megbizonyosodni róla, hogy nem zavarunk-e meg véletlenül egy fészket. Növényi nedveket, apróbb rovarokat fogyaszt és igen agresszív.

 

Mivel a kertek gyakori vendége, vele biztosan összefutunk jó párszor a melegebb hónapok alatt. Darázscsapdákkal megpróbálhatjuk távoltartani a közvetlen tartózkodási helyünktől, de emellett olyan növényeket is segítségül hívhatunk, amik nem kifejezetten a darazsak kedvencei.

 

Lódarázs

Térjünk rá az egyik legrettegettebb darázsfajra, a lódarázsra. Már a mérete is ijesztő, hiszen a királynő a 35 mm is elérheti. Szerencsére a herék “csak” kb 25 mm nagyságúak. Ez is bőven elég. Gyümölcsnedv, lárvák és kisebb rovarok szerepelnek az étlapjukon.

 

Náluk is a királynő indítja útjára az új kolóniát tavasszal, hiszen csak ő tud áttelelni. Szívesen raknak fészket padlásokon, fészerekben. Eltávolításuk szakértelmet, megfelelő eszközöket és szereket kíván. A lódarazsak fészkét semmiképp se próbáljuk meg egyedül eltávolítani.

 

A lódarazsak között is többféle fajt tartunk számon. A hírekben mostanában egyre többször szerepel az ázsiai óriás lódarázs, ami méheket öldös. Sajnos már Európában is megjelent ez a nem túl vonzó faj. Magyarország még egyelőre védve van tőle, reméljük ez még sokáig így is marad. A méhek ugyanis Európa több országában. így nálunk is veszélyben vannak az ázsiai lódarazsak nélkül is. A méhek pedig létfontosságúak a számunkra, főként a növények beporzása miatt. A méz már csak a ráadás.

 

Plusz egy ártatlan darázs

 

A mesékben, filmekben szinte mindig negatív tulajdonságokkal ruházzák fel szegény darazsakat, pedig hasznos munkát is végeznek, sőt van olyan faj, ami teljesen ártalmatlan az emberre. Ilyen a fürkészdarázs. Bizarr külseje ellenére nem csíp, viszont elég horror módon rakja le a petéit. Kiválaszt egy gazdatestet, általában valamilyen hernyót, és abba helyezi el a petéket. A gyanútlan gazdaállat él, eszik vidáman, míg egy nap belülről felfalják a petékből kikelő lárvák.

 

A lárvaetetési technikájától eltekintve nagyon hasznos a fürkészdarázs, ugyanis elfogyaszt olyan rovarokat, mint a molylepke. Kisebbek, mint az előbb említett darazsak, a nőstények 2-3 cm hosszúak, a hímek pedig csak az 1-2 cm-es hosszt érik el.

 

Színük alapján is könnyen meg lehet őket különböztetni, ugyanis nem a szokásos fekete-sárga kombinációban pompáznak, hanem fekete vagy barna színűek. Testük formája is elüt a német darázsétól vagy a kecskedarázsétól. Örüljünk, ha a kertben megpillantjuk őket, semmiképp se zavarjuk, üldözzük el!

 

Ismerd meg és védd ki!

Azért is érdemes tehát kicsit utánanézni annak, hogy milyen darazsak is vesznek körül minket, hogy véletlenül ne olyat öljünk meg, amelyik éppen hasznot hajt. Az itt felsorolt fajokon kívül érdekes még a papírdarázs vagy a kürtősdarázs. Különös alakú fészkeikről hamar felismerhetők, ám ők ritkán vendégei a kerteknek, inkább a mezőkön találkozhatunk velük.

 

A leggyakrabban bevetett kerti, házi megoldás a darázscsapda, ami egy kivágott műanyag flakon, megtöltve valamilyen édes folyadékkal. Ez egy hatásos megoldás lehet, csak az a baj, hogy nemcsak a darazsakat vonzza, hanem a méheket és egyéb rovarokat is.

 

Tavasz közeledtével egyre több időt töltünk kint a kertben, és velünk együtt a rovarok, darazsak is éledeznek. Egy kis odafigyeléssel azonban zökkenőmentes lehet az együttélés.

(X)