Ma már több nagyobb hazai kertészetben is kedvünkre válogathatunk a vízinövények közül, sőt vannak kifejezetten vízinövényekre szakosodott internetes webáruházak is, amelyek házhoz is szállítják a kiválasztott növényeket.

A vízinövényeknél három csoportba sorolhatjuk a növényeket:

A lebegő leveses növények, a tó fenekén eresztenek gyökeret, majd hosszú szárakon hozzák a víz felszínére a lebegő leveleket és virágokat.

Ezeket a növényeket telepíthetjük sekély, illetve mélyvízi tóba is, de mindenképp vegyük figyelembe az adott növény vízmélység igényét. A lebegőleveles növény közé tartozik többek között a tündérrózsa, a nagy vízi boglárka, a sárga vízitök.

Az úszóhínárok a gyökerükkel nem kapaszkodnak meg a talajban, hanem szabadon úsznak a víz felszínén, ezek a növények legtöbbször csak a mélyvízi tavakban érzik jól magukat. Az úszóhínárok csoportjába tartozik pl. a kagylótutaj, a vízi jácint, és a békatutaj.

A valódi hínárok a víz alá merülve élnek, gyökereik részben a talajban vannak, de a felszínen hozzák a virágaikat. Ezek a növények azért hasznosak a kerti tavakban, mert oxigént képesek termelni, így tisztán tartják a vizet, és megfékezik az algák elszaporodását. A hínárok közé sorolhatjuk az édes borzhínárt, a gyűrűs süllőhínárt, és a mocsári békaliliomot.

Már a vásárlásnál érdemes jó alaposan tanulmányozni a növény mellé adott útmutató, ha ez nincs, kérdezzük meg az eladót, hogy az adott vízinövény milyen ültetési mélységet, és gondozást kíván, valamint nagyon fontos hogy télálló vagy sem.

A télálló növényeket hagyhatjuk a növényeket a tóban, de a cserepeket, illetve az ültető edényeket próbáljuk meg minél mélyebbre tenni, hogy ne fagyjanak ki. Sok olyan vízinövény van, amelyik akár csak az évelő kerti virágok, ősszel visszahúzódik, és a gyökerében, vagy a rizomában telel át.

Az érzékeny fajok, és egyes egzotikus vízinövény, ilyen pl. a tündérrózsa, könnyen kifagy, így ezeket ki kell venni télire a tóból, és hűvös fagymentes helyen egy vízzel teli edényben teleltessük át.

Vízi növények ültetése:

Ha talajba szeretnénk ültetni vízinövényt, csak mélyen fekvő helyre telepítsük a növényt, és érdemes olyan fajtát választani, amelyik téltűrő, tehát nem fagy ki télen sem. Az ültetéshez érdemes egy fóliával bélelt rácsos kosarat vásárolni, ezt a nagyobb kertészeti áruházakban és speciális vízinövényekre szakosodott áruházakban is megvehetjük. Ezekbe a kosarakba ültehetünk pl. tavirózsát, mert ezzel könnyebben ki tudjuk ősszel emelni a növényt.

Ha nincs ilyen ültető kosarunk, kössük a növényt egy vastagabb fonállal egy kőhöz, és így dobjuk be a tóba, így nem sodródik el.

A vízinövények gondozása:

Tavasszal akár csak a kerti növényeket, a vízi növényeket is érdemes tápoldatozni, a kosár ültető földjébe dugjunk egy táp rudacskát, vagy vásároljunk speciális vízi növény tápoldatot. A folyékony tápoldatot, csak bele kell önteni a tó vízébe.

Az elburjánzott vízinövényeket, tavasszal és ősszel érdemes ritkítani, a túl hosszú rizomákat egy éles késsel tudjuk megvágni.

Nagyon fontos hogy a nem fagytűrő növényeket, illetve a túl sekély tavakból télire szedjük ki a növényeket, és vigyük őket egy világos fagymentes helyre teleltetni, a mélyebb tavakba pedig a tálállókat is tegyük mélyebb fekvésű területre, és öntsünk a tóba jégmentesítőt, amely -20-25 C fokig megakadályozza a víz fagyását.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!