A nárciszok a legszebb tavaszi hagymás növények közé tartoznak, ellenálló és hosszú életű évelő növények. Ma már számtalan fajta közül válogathatsz a kertészetekben, a fehér, a sárga, narancssárga, telt vagy egyszerű virágok variációi közül.

Nárciszok fajták

A nárciszok közül a sárgák a legkeresettebbek, ezek közül a „Dutch Master” a „Golden Harvest, és a „King Alfred” is közkedvelt.

A fehér nárciszok közül a „Cantatrice” a „Mount Hood” és a „Empress of Ireland” sláger.

Az utóbbi években a kétszínű nárciszok is keresettek lettek, ezek közül a sláger a „Bravour” a „Spellbinder” és a „Easter Bonnet”

Nárcisz fajták

A nárcisz ültetése és gondozása

A nárcisz hagymák ültetési időszaka az ősz, vagyis inkább a kora ősz, október eleje. Áss az ágyásban egy 40 cm átmérőjű ültető gödröt, amelybe kb. 5-6 nárcisz hagyma elfér egymás mellett. Az ültető gödör minimum 25-30 cm mély legyen. A nárciszokat mindig csoportosan érdemes elültetni, így lesznek igazán mutatósak a kertben tavasszal.

A gödör aljára érdemes egy kevés friss földet, vagy komposztot szórni, majd a hagymákat csúcsukkal felfelé helyezd el egymás mellé, úgy, hogy legyen köztük 5-7 cm távolság.

Végül szórd vissza a földet a hagymák tetejére, majd az ültetőkanállal óvatosan nyomkod le a földet, és öntözd meg a talajt. Tavasszal a virágzás kezdetén egy kevés trágyát is szórhatsz köréjük, és az elnyílt virágokat folyamatosan vágd le.

A virágzás végén nagyon fontos, hogy a szárakat ne vágd le, mert ekkor még a maradék tápanyag visszahúzódik a hagymákba. Amikor a leveleket teljesen elszáradtak, akkor kell csak felszedni újra a hagymákat.

Nárcisz hagyma ültetése

Hová ültessem a nárciszokat?

A nárciszt ültetheted cserépbe, balkonládába, pl. a teraszon üresen maradt edényekbe, de virágágyásba, vagy a gyepre is mehet belőle pár hagyma. Idővel a nárciszok elterjednek a kertben, mert a sarjhagymák évről évre szaporodnak.

A nárciszokat ültetheted jácintok, tulipánok, krókuszok, vagy más tavasszal virágzó hagymás növények társaságában is.

Nárcisz ültetése kertbe

A nárciszok napos, illetve félárnyékos helyen is szépen fejlődik, teljes árnyékban azonban a virágok száma csökken. A nárciszok időjárástól függően márciustól, egészen május elejéig is nyílhatnak, a virágzás ideje egyes fajtáknál eltérő lehet.

Hogyan kell nárciszt cserépben hajtatni?

Ha azt szeretnéd, hogy cserepes nárcisz virágozzon az ablakodban tavasszal, akkor most ősszel kell a hagymákat egy megfelelő méretű cserépbe elültetned, majd a cserepeket télire süllyeszd ki a kertbe egy védett egymásba.

Attól függően, hogy mikor szeretnéd virágzásra bírni a nárcisz, akár már novemberben is beviheted a lakásba, ahol karácsonyra fog virágba borulni, de ha vársz vele decemberig, vagy januárig, akkor kora tavasszal élvezheted a nárciszok szépségét.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!