Az őszirózsa (aster) a fészkes virágúak családjába tartozó évelő dísznövény, amely szeptembertől egészen októberig is virágzik. Mivel ősszel már nem sok virág díszíti a kertedet, igazi öröm lesz októberben a színes őszirózsa látványa, amely a szivárvány színeiben pompázik még a hideg zord időjárás közepette is.

Az őszirózsa eredeti őshazája Észak-Amerika, de mára az egész világot meghódította, mára több mint 200 fajtával büszkélkedhet ez a népes család. A hazai kertészetekben is találsz az őszirózsából széles fajta választékot, ezek közül bemutatjuk a legnépszerűbbeket.

Mirigyes őszirózsa

A mirigyes őszirózsa (Aster novaeangliae) 80-150 cm magasra megnövő, fehér, kék, rózsaszín, piros, és lila virágokkal rendelkező fajta.

Kopasz őszirózsa

A kopasz őszirózsa ( Aster novae belgii) akár egy méter magasra is megnövő fajta, amely szintén több színben kapható a hazai kérészetekben.

Párnás őszirózsa

A párnás őszirózsa (Aster dumosus) mindössze 20-40 cm magasra megnövő fajta, amely szintén több színben is virágzik.

Az őszirózsa ültetése és gondozása:

Ha még nincs a kertedben őszirózsa, de szeretnél ültetni, akkor tavasszal és kora ősszel érdemes ellátogatnod egy közeli kertészetbe, és beszerezni a neked tetsző fajtákat. Az őszirózsát napos, széltől védett helyre érdemes ültetni, tápanyagokban gazdag jó vízáteresztő képességű talajba. A magasabb őszirózsa fajtákat nyáron érdemes megtámasztani, valamint rendszeresen öntözni és tápanyag utánpótlást is igényel a bőséges virágzáshoz.

 lila őszirózsa

A virágzás végén a szárakat vágd vissza 10-15 cm magasan ősszel, majd télire takard be a tövet mulccsal, vagy falevéllel, így védve a téli fagyok ellen a növény gyökerét. A nyáron virágzó fajtáknál elég csak az elnyílt virágokat rendszeresen eltávolítani, így újabb virágzásra tudod, serkenti az anyanövényt, de ezeket is télire takarni kell.

Őszirózsa szaporítása

Az őszirózsát nagyon könnyen tudod szaporítani, tavasszal vagy késő ősszel tőosztással, de az ősszel begyűjtött magokat tavasszal is leszórhatod a kertben, így a következő évben máris több tő őszirózsa virágzik majd a kertedben. A magokat vékony réteg földdel kell betakarni, mérsékelten locsolni, és egy világos 12-15 C fokos helyiségbe helyezni, ahol csírázásnak tudnak indulni.

Májusban, amikor az éjszakai fagyok veszélye már elmúlt akár a virágágyásokba is szórhatod a magokat, itt is takard őket egy vékony réteg földdel, és amikor a magoncok kibújnak a földből, ritkítani kell őket, végül a négy-öt leveles palántákat ültesd szét a megfelelő sor és tőtávolságra. Az őszirózsákat fajtától függően egymástól kb. 40-80 cm távolságra ültesd el, a kisebb fajtákat elég 40 cm-re, míg az akár 1 méteresre megnövő fajtákat 80 cm.-re ültesd el.

Egyes őszirózsa fajták nagyon hasonlítanak a krizantém virágához, így gyakran összekeverik a két növényt, pedig a két növény nem ugyanaz, az őszirózsa latin neve: Aster, míg a krizantém latin neve: Chrysanthemum, ezek alapján a kertészetben is meg tudod őket különböztetni, de létezik egynyári őszirózsa is, amely télen a hideg hatására sajnos a kertben elpusztul ez pedig a Callistephus chinensis.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!