Egyik legkedvesebb balkonnövényünk, a muskátli, évelő dísznövény, ami azt jelenti, hogy ha védett helyen átteleltetjük, akkor tavasszal visszaültethetjük a balkonládába. Ha van rá lehetőségünk és kedvünk, ne dobjuk ki a muskátlikat ősz végén, hanem gondoskodjunk róluk a hidegben, és tavasszal nem kell új palántákért rohannunk.

Hogyan gondozd az átteleltetés során a muskátlidat?

 

Annak érdekében, hogy tavasszal úja kiültethesd a muskátlidat, télen sem hanyagolhatod el teljesen. Ha az őszi beszedés után csak beállítod a töveket a garázs egyik sarkába, és rájuk sem nézel, ne csodálkozz, ha a növényeket már nem tudod újjáéleszteni tavasszal.

 

Ősszel, már az első fagyok előtt vedd ki a muskátlikat földlabdástul a balkonládából, és tedd cserepekbe, vagy vissza a láda földjébe sűrűn egymás mellé. Az elsárgult, száraz leveleket és az elnyílt virágokat vágd le. A növények télen is legyenek világos helyen, maximum 10 fokos hőmérsékleten. Néha öntözd meg kissé, mert nem szabad a növényeknek kiszáradni, de november és február között téli álmukat alusszák, ezt is figyelembe kell venni. Februárban csípd le a fiatal növények hajtáscsúcsát, az idősebbeket vágd vissza kissé.

 

Mi a teendő a muskátlikkal teleltetés után tavasszal?

 

Márciusban, ahogy éledezik a természet, úgy a muskátlit is ideje felébreszteni.  A növényeket fokozatosan kell hozzászoktatni ismét a napfényhez, öntözéshez és a bőséges tápanyaghoz. Első lépésben szerezz be friss muskátliföldet, és ebbe ültesd a muskátlikat. A régi föld nagyját nagyon óvatosan rázd le a gyökérről, aztán tedd a növényt a friss földben kialakított mélyedésbe, és tölts friss földet köré és a tetejére is. Nyomkodd le finoman a gyökér körül a földet. Ültetés után bőségesen öntözd meg. Mivel a friss föld rengeteg tápanyagot tartalmaz, egyelőre ne legyen gondod tápoldatozásra, erre ráérsz 2-3 hónap múlva is. Akkor viszont rendszeresen kapjanak a muskátlik tápoldatot.

 

A muskátlikat, még ha nem is csúnyultak meg télen, és jól néznek ki, vissza kell vágni nagyjából 10 cm-esre. Ez talán soknak tűnik, és fájó szívvel teszed, de ha nyáron szép, dús levelű és gazdag virágú muskátlikat szeretnél, akkor muszáj a növényt megújítani. A levágott hajtásokat nem kell eldobni, ezeket ha földbe dugod, akkor megerednek, és új növénnyé fejlődnek. Minden sárga, száraz, megcsúnyult levelet el kell távolítani, és alaposan át kell vizsgálni a növényeket, nincs-e rajtuk betegségre utaló jel, foltosodás, penészesedés. Az ilyen növényt mindenképpen dobjad el, nehogy megfertőzze a többit.

 

Hetekbe telik, míg a növények magukhoz térnek, de a napsütés, bőséges tápanyag és öntözés hatására csodás, erős hajtásokat fognak fejleszteni, és jókorára fognak nőni.

 

Természetesen, ha még túl hidegek az éjszakák, vidd be őket védett helyre éjjelre, vagy ha már a balkonládába kerültek, és nem lehet ládástul mozgatni, akkor egy nagy nejlonzsákkal – például szemeteszsákkal borítsad be őket.

 

Bár a frissen beszerzett muskátlipalánták gyorsabban fejlődnek, mint az idősebb, visszavágott, átteleltetett rokonaik, de ha a szívünket melengeti az eddig ápolt növényeink gondozása, akkor ne dobjuk el őket, hanem gondoskodjunk róluk, és gyönyörködjünk bennük hosszú éveken át.

A cikk folytatásában:Így ültesd be a muskátlikat tavasszal a balkonládába


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!