A rózsákkal egész évben akad tennivaló, ősszel jön el a metszés, és a téli védelem ideje. A rózsa is tudja, hogy közeleg a zord idő. Már nem igényel annyi öntözést, és kemény kérget növeszt magának, hogy megvédje magát a fagyoktól, de nem árt, ha ebben te is segítesz neki. Ha pedig új rózsabokrokat szeretnél ültetni, akkor azt is ősszel végezd el.

Színes rózsakert

A rózsa a kertészkedők egyik legkedvesebb növénye. Gyönyörű, bódító illatú virágai minden növénybarátot lenyűgöznek. Ősszel eljött az ideje annak, hogy a rózsáid is téli pihenőre szenderedjenek. Vágd le a rózsabokorról az utolsó szép rózsaszálakat, hogy otthonod díszeivé váljanak, rózsabokrodat pedig készítsd fel a hideg évszakokra.

Hogyan gondozd a rózsákat ősszel?

Ősszel beköszöntenek a hideg éjszakák, a nappalon rövidülnek, hamarabb sötétedik. A rózsáknak már nincsen szüksége annyi öntözésre, mint nyáron, ezért csökkentsd le a vízmennyiséget, és csak kéthetente locsold meg a rózsákat.

A rózsa őszi metszése

Fontos, hogy a rózsák őszi metszésére még idejében kerüljön sor. Október végéig végezd el a metszést, ezután már semmilyen vágást ne ejts a növényen. A metszésnek kettős célja van, egyrészt a növény frissítése, a régi, elhalt hajtások eltávolításával, másrészt a növény hajtásrendszerének megújítása, hogy tavasszal egy megújult, áttekinthető hajtásrendszerű bokrot kapjál.

A metszéshez mindig éles metszőollót használj. Először az elhalt, kopasz hajtásokat távolítsd el. A vadhajtásoktól is szabadítsd meg a növényt. Az élettel teli, erős főhajtásokat vágd vissza 30-50 cm magasságúra, nagyobb bokrok ennél hosszabbak is maradhatnak, a lényeg, hogy az elágazások alatt végezd el a metszést, a megmaradt főhajtásokon ne legyenek oldalhajtások. Arra ügyelj, hogy ne maradjon a rózsabokron olyan hajtás, mely egy másikat keresztezve nő. Akkor végezted el jól a metszést, ha a megmaradó hajtások legyezőszerűen szétállnak. Ne aggódj, ha úgy érzed, nem lett tökéletes a metszés, hiszen tavasszal még igazíthatsz a bokron.

Virágzó rózsakert

A rózsabokor téli védelme

A rózsák nagyon érzékenyek a fagyra, ezért nagyon fontos, hogy gondoskodj a téli védelmükről. Ezt többféleképpen megteheted. A tövét borítsd be legalább 30 cm vastagon földdel, avarral, mulccsal vagy szalmával. Az avart nem fogja elfújni a szél, ha hálóval is beborítod körülötte a bokor tövét, és fonállal is rögzíted. Ha nagyon hideg van, az egész bokrot becsomagolhatod nejlonnal vagy jutazsákkal. A kúszórózsákkal is hasonlóan járjál el, borítsd be fenyőágakkal, zsákkal vagy nejlonzsákkal. A magastörzsű rózsák törzsét is csomagold be, és zsineggel is rögzítsd.

A rózsa egyik leggyakoribb réme, a feketefoltosság

A rózsák egyik legrettegettebb betegségét, a feketefoltosságot okozó gomba, még ősszel is megtámadhatja a növényt. A rózsák védelme érdekében ügyelj arra, hogy öntözéskor ne érje nedvesség a leveleket, mert ez a gomba szaporodását segíti elő. Érdemes gombaölő permettel is kezelni a növényt, hogy a gombaspórák ne maradjanak télen életben. A beteg, elhullott leveleket is gyűjtsd össze a bokor alól, hiszen azok a következő évben a legfőbb fertőzésforrást jelentik.

A rózsák őszi ültetése

A rózsák gondozási tudnivalóihoz az új rózsabokrok ültetése is hozzátartozik, melyre az ősz tökéletes időpont. A szabad gyökerű rózsát, miután hazavitted, rögtön állítsd egy vödör vízbe legalább 3 órára, de akár egy fél napot is állhat a vízben. A rózsatőnek áss gödröt, ami legalább kétszer olyan széles és mély legyen, mint a rózsa gyökérzete. A rózsát olyan mélyre ültesd, hogy ne csak a gyökér, hanem az oltás helye is legyen a föld szintje alatt 5-10 cm-rel. A kiásott földet keverd össze humuszos talajjal, vagy komposzttal, és ezzel temesd be a frissen ültetett rózsa ültetőgödrét. Alaposan öntözd meg a földet, amíg teljesen át nem nedvesedik. A cél nem csak az, hogy egészen iszapos legyen a föld, hanem hogy annyira tömörüljön, hogy ne maradjon üreges. Téli védelemként emelj egy 30 cm magas földhalmot a rózsa töve köré, és ezt hagyd is így egész télen. Az újonnan ültetett töveket általában nem szükséges visszametszeni, mert már a kertészetekben a megfelelő méretre vágták vissza.

Fontos, hogy ősszel már ne adj több tápanyagot a rózsának sem szerves trágya, sem műtrágya formájában. Eljött a téli pihenés időszaka, és ha az őszi gondozási feladatokat megfelelően láttad el, akkor következő évben újult szépségükben fognak a rózsabokraid pompázni.

A folytatásban megválaszoljuk a kérdést: A mini rózsa szobanövény vagy sem?


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!