Ősszel a kertekben még üde zöld színben pompáznak a petrezselymek, metélőhagymák, és más fűszernövények, de hamarosan beköszöntenek az éjszakai fagyok, így még a hideg idő beállta előtt érdemes ezeket leszedni és tartósítani, amelyre a fagyasztás is jó módszer. Megmutatjuk, hogyan tartósítsd kedvenc fűszernövényeidet télre.

Fűszernövény fagyasztása

Miért vásárolnád meg drága pénzért a boltban kapható fűszernövényeket, ha van a kertedben egy csodás fűszerkert, vagy a balkonkertedben néhány cserép fűszernövény. Tedd el most télire a nyár ízeit és aromáját, szüreteld le a fűszernövényeidet, és tartósítsd őket, így télen is a saját bio termesztésű, fűszernövényeidet tudod majd használni a főzéshez.

A fűszernövényeket több féleképp is lehet tartósítani:

Pesztóként

Jégkocka tartóba téve

Vagy kis zacskókba beletöltve

Zöld fűszeres pesztó

A zöld fűszeres peszto az egyik legkönnyebben elkészíthető tartósítást, szinte bármilyen fűszernövényt ellehet így tenni, ráadásul kevesebb helyet foglal el majd a kamrában.

Turmixolj le egy csokor bazsalikomot, egy kevés pirított fenyőmaggal, és jó minőségű olívaolajjal, és reszelt parmezánnal, és máris kész a fűszeres pesztó. Ha fagyasztóban szeretnéd télire tárolni, a parmezánt csak akkor ad hozzá, amikor felhasználod, így sokáig meg tudod őrizni a mélyhűtőben. A pesztóhoz tehetsz még más fűszernövényt, de akár pirított diót is.

friss fűszernövények

Fagyaszd le jégkockatartóban a fűszernövényeket

Ha sok a citromfű vagy menta a kertedben, akkor a jégkocka tartóban való fagyasztás a legjobb választás.  De készíthetsz pl. olyan fűszeres jégkockákat, amelyek egy adott ételhez készülnek.

Húsleveshez:

Petrezselyem

Lestyán

Zeller

Paradicsomos tésztákhoz:

Bazsalikom

Kakukkfű

oregano

Magyaros ételekhez:

Majoranna

Petrezselyem

oregano

Borsfű

Sült húsokhoz:

Petrezselyem

 Snidling

borsikafű

 Bazsalikom

Majoránna

Kakukkfű

 Rozmaring

 Zsálya

A jégkocka tartóba készíthetsz hagyományos vízzel készült jégkockákat, de a fűszernövényeket pürésítve is letudod fagyasztani különböző jégkocka formákban. Amikor a fűszernövények megfagytak, szedd ki a formákból őket, és tedd bele egy zacskóba, és így tárold tovább.

Bazsalikom fűszernövény

Fagyasztózacskóban tárolás:

Boltban kapható zárható és feliratozható fagyasztózacskóban remekül lehet tárolni a fűszernövényeket. Ha pl. sok a petrezselyem, vagy a zeller, vágd össze a leveleket kis darabokra, és tedd be őket fagyasztózacskóba. A zacskóból nyomd ki az összes levegőt, és tekerd fel őket jó szorosan, így sok kis zacskó elfér egymás mellett a fagyasztóban.

Hogyan lehet felhasználni a fagyasztott fűszernövényeket?

Pörköltbe

Sült és főtt húsokhoz

Levesekhez

Főzelékekbe

Mártásokba

 A folytatásban megmutatjuk: Hogyan készíts tökéletes pizza fűszerkertet akár a konyhádban vagy a balkonkertedben?


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!