Ugye te sem tudod a tavaszt elképzelni, gyönyörű színes tulipánok nélkül? Megmutatjuk neked, hogyan kell a tulipán hagymákat elültetni kertedben ősszel.

A tulipán a tavasz egyik legszínesebb hagymás növénye, amely a szivárvány számtalan színében pompázik tavasszal a kertedben. A korai tulipánok már március elejétől elkezdenek nyílni, de a késői fajták még áprilisban is díszítik a kertünknek.

A tulipán fajták széles skálája

A tulipán az egyik legváltozatosabb hagymás növény, amelynek ma már számtalan fajtáját ültetheted a kertedben, hiszen a kertészek Hollandiában évről évre új fajtákkal rukkolnak elő.

A piros tulipán az egyik legrégebbi amely 1750 óta kapható a kereskedelembe ezek közül is a „Keizerskron” és a kissé lilás árnyalatú „Couleur Cardinal a közismert, míg a  sárga fajták közül az az illatos „Bellona” és a „Yokohama” közkedvelt.

Ma már a kétszínű tulipánok sem ritkák a kertekben ilyen pl. a „Princess Irene” vagy a „General de Wet”és a”Mickey Mouse”.

A fehér színű tulipánok nagy slágere még mindig a „Diana” fajta.

A mély bordó tulipánok, amelyeket gyakran fekete tulipánnak is hívnak a kertbarátok az utóbbi években lettek nagyon népszerűek, ilyen pl. a „Queen of Night” és a „ Black Parrot”.

Nem csak a szín, de a virágok alakja is meghatározó, így a papagáj tulipánok igen csak népszerűek a kertbarátok körében.

Hová ültessem a tulipán hagymákat?

A tulipánok kedvelik a napos, vagy félárnyékos kerteket, ahol jó vízáteresztő képességű talaj van. Napos részeket szebben virágoznak, félárnyékban csökken a virágzás intenzitása. A tulipánokat ültetheted csoportosan akár 5 hagymát is elültethetsz egy ültető gödörbe, de egyesével is igen mutatósak.

A tulipánok remekül mutatnak az előkertben, vagy a ház előtti virágágyásban, de szegélynövénynek is ideális tavasszal. A teraszon üresen maradt cserepekbe és edényekbe is ültethetsz néhány tulipán hagymát. A tulipánok számára nagyon jó társaság lesz tavasszal a jácint, a nárcisz és más tavasszal nyíló hagymás növény.

A tulipán hagyma ültetése

A tulipán hagymákat kora ősszel érdemes elültetni, szeptember végén és október elején. A hagymákat csoportosan is elültetheted, de arra figyelj, hogy a hagymák között maradjon 5-6 cm távolság. Az ültető gödör kb. 10-15 cm mély legyen, vagyis a hagyma átmérőjének a háromszorosa. A tulipán hagymákat csúcsukkal felfelé kell elültetni, majd takard be a kiásott földdel. Ezután öntözd meg a talajt, és ha szükséges jelöld meg az ültetés helyét. Tavasszal az elnyílt tulipánvirágok fejét vágd le, de a szárát hagyd meg, mert így a maradék tápanyag visszahúzódik a hagymába.

Fel kell szedni a tulipán hagymákat, tavasz végén?

Ez egy örök kérdés a kertbarátok körében, van, aki felszedi minden évben a hagymás növényeket, mint pl. a tulipán, a jácint, vagy a nárcisz, míg mások kint hagyják a hagymákat egész évben az ágyásokban. A kertészek véleménye szerint azért érdemes évről évre felszedni a tulipán hagymát, mert a pihentetés nélküli hagymák néhány év után nem fognak virágot hozni. Tehát ha te is azt látod, hogy a tulipán hagymák már nem hoznak túl sok virágot a kertedben, szedd fel májusban a hagymákat és vidd le őket a pincébe pihentetni.

Hogyan ültessek tulipán hagymát cserépbe?

Válaszd ki a számodra szimpatikus tulipán hagymákat, majd keres neki egy megfelelő méretű cserepet, vagy edényt. Itt is érvényes, hogy a hagyma átmérőjének a háromszorosa legyen az ültetési mélység. Takar be földdel a hagymákat, majd a cserepeket süllyeszd ki a kertbe, ha pedig pl. balkonládába ültettél hagymákat, ezeket takard be falevéllel, vagy szalmával, hogy ne fagyjon ki a tulipán hagyma télen.

A tulipán hagymákat így tavaszig is kint hagyhatod, vagy két-három hónap múlva beviheted a meleg lakásba, ahol fejlődésnek indul a növény. Ekkor kezd el kevés vízzel locsolni, de ne öntözd túl, mert akkor kirohad a hagyma.

Arra figyelj oda, hogy ha télen a hőmérséklet lecsökken mínusz 10 C fok alá, akkor a cserépben levő hagymákat be kell vinni egy védettebb helyre, pl. egy fűtetlen folyosóra, vagy hidegházba. Ha ez nem megoldható vastag réteg takarásra lesz szükség, pl. szalma, falevél, vagy buborékfólia is megfelel.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!