Az aszalt paradicsom a mediterrán konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, amely nem csupán ízletes, de tele van tápértékkel is. Könnyen elkészíthető otthon, és számos ételhez adhat különleges ízt és textúrát. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készítsd el ezt az ínycsiklandó csemegét, valamint megosztunk néhány receptötletet is.

Nyári aszalt paradicsom

Miért jó az aszalt paradicsom?

Az aszalt paradicsom ötvözi a paradicsom jellegzetes ízét a koncentrált, intenzív aromával. Az aszalási folyamat során a paradicsomok elveszítik viztartalmukat, de megtartják karakteres ízüket, miközben egy kicsit édesebbé válnak. Emellett gazdag C-vitaminban, A-vitaminban, likopinban és rostokban is, amelyek jótékony hatással vannak az immunrendszerre és a szív egészségére.

Milyen fajtából érdemes készíteni?

Bár szinte bármilyen paradicsom alkalmas az aszalásra, érdemes olyan fajtát választani, amely gazdag ízben és sűrű húsban. A „Roma” vagy „San Marzano” fajták ideálisak az aszaláshoz, mivel kevesebb mag és tömörebb hús jellemzi őket.Otthon könnyedén lehet aszalt paradicsomot készíteni nem igényel speciális felszereléseket vagy konyhai gépeket. Mindössze néhány egyszerű lépésre és alapanyagra van szükségünk. A friss paradicsomokat felszeleteljük, sózzuk, majd alacsony hőfokon sütőben szárítjuk. Az elkészült aszalt paradicsomot extra szűz olívaolajjal és friss fűszerekkel ízesíthetjük, majd üvegekbe helyezhetjük. A házilag készített aszalt paradicsom kiválóan alkalmas a mediterrán ízeket magunkkal vinni a saját konyhánkba.

Lépésről lépésre: Aszalt paradicsom készítése

Hozzávalók:

  • Friss paradicsomok
  • Extra szűz olívaolaj
  • Só, frissen őrölt bors
  • Friss fűszerek (opcionális, például bazsalikom, rozmaring, fokhagyma)

aszalt paradicsom üvegben

Elkészítés:

  1. A paradicsomok előkészítése: Mosd meg és vágd fel a paradicsomokat. Ha a paradicsomok nagyobbak, akkor szeleteld őket. Ha kisebbek, félbevágva is elkészíthetők.

  2. A paradicsomok sózása: Szórj egy kevés sót a paradicsomokra. Ez segít kihajtani a nedvességet, ami felgyorsítja az aszalási folyamatot.

  3. Az aszalás előkészítése: Előmelegített sütőben (kb. 90-100°C) helyezd el a paradicsomokat. Fontos, hogy a sütő ajtaja résnyire nyitva legyen, hogy a pára távozhasson.

  4. Az aszalás folyamata: Az aszalási idő függ a paradicsomok vastagságától és a sütő hőfokától. Általában 4-6 órát vesz igénybe. Időnként ellenőrizd, hogy ne legyenek túl szárazak vagy megégettek.

  5. Az olajos elkészítés: Ha elkészültek, hűtsd le őket, majd helyezd üvegbe vagy légmentesen záródó dobozba. Öntsd le őket extra szűz olívaolajjal, és ízesítsd frissen őrölt borssal, valamint friss fűszerekkel, ha szeretnéd.

Miben lehet kiszárítani a paradicsomot?

Az aszalási folyamatot sütőben, szárítóban vagy szabadban is végezhetjük. A sütő a leggyakoribb módszer, de ha rendelkezel kerttel, kihasználhatod a nap erejét is. Ebben az esetben használj sütőrácsot vagy szellőztetőt a paradicsomok alá, hogy megelőzd a kisállatok vagy rovarok hozzáférését.

Néhány aszalt paradicsomos recept

  1. Aszalt paradicsomos tészta:

    • Főzz al dente tésztát, majd keverd össze az aszalt paradicsomokkal, olívaolajjal, friss bazsalikommal és parmezánnal.
  2. Aszalt paradicsomos csirkemell:

    • Sütőben süsd meg a csirkemellet az aszalt paradicsomokkal, fokhagymával és rozmaringgal. Szolgáld fel salátával.
  3. Aszalt paradicsomos hummus:

    • Készíts klasszikus hummust, majd adj hozzá apróra vágott aszalt paradicsomot. Szórd meg szezámmaggal és locsold meg olívaolajjal.

Az aszalt paradicsom egy sokoldalú és finom alapanyag, amely számos ételnek adhat egyedi ízt. Készítsd el otthon, és élvezd a mediterrán konyha varázsát a saját konyhádban!

Tippek:

  • Ha nincs elég időd, hogy a paradicsomokat egyszerre kiszárítsd, akkor szárítsd őket fagyasztózacskóban a fagyasztóban. Később, amikor időd engedi, befejezheted az aszalási folyamatot.
  • A fűszerek (pl. bazsalikom, rozmaring, fokhagyma) hozzáadása az olajhoz tovább fokozza az aszalt paradicsom ízét.

Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a paradicsomok megőrizzék gazdag ízüket, és hosszabb ideig tárolhatók legyenek. A házilag aszalt paradicsom kiváló ízesítő a salátákhoz, tésztákhoz, szendvicsekhez, pizzákhoz és még sok más ételhez. Próbáld ki, és fedezd fel az ízek világát!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!