Karácsonykor nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról a finom, illatos édességek, desszertek, sütemények. Ám éppen elég időt kell tölteni az előételek, főételek készítésével, nem biztos, hogy háziasszonyként van még energiád bonyolult sütemények készítéséhez. Ha mégis édességre vágyik a család, válassz egyszerű és gyorsan elkészíthető sütireceptjeink közül!
Ki mondta, hogy mennyeien finom süteményeket csak hosszasan, bonyolult módon lehet készíteni? A gyorsan elkészíthető sütik között is sok olyat találhatsz, amit az ünnepi asztalon is felkínálhatsz. Mutatunk 5 ilyen remek sütireceptet!
1.Sütőtökös muffin
A téli időszakban a legkedvesebb és legvitamindúsabb zöldségünk a sütőtök, amit remekül felhasználhatunk ünnepi sütemény készítéséhez is.
Hozzávalók 12 darabhoz:
12 púpozott evőkanál liszt
5 púpozott evőkanál cukor
2 tojás
3 evőkanál méz
10 dkg vaj
30 dkg sütőtök
2-3 evőkanál mazsola
1 csomag vaníliáscukor
egy evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítése:
A sütőtököt tisztítsd meg, hámozd meg, darabold fel kockákra, majd a mézzel és a fűszerekkel 2 dl vízbe téve fedő alatt párold meg. Mikor készen van, turmixold sima, krémes állagúra. Egy tálban keverd össze a lisztet és a sütőport. A cukrokat a vajjal verd habosra. Add a liszthez, és apránként add hozzá a tojásokat és a sütőtökpürét is. Forgasd bele a mazsolát is, és keverd, míg egynemű tésztát kapsz. A masszát töltsd muffinformákba, díszítésként nyomj mindegyik tetejébe egy háromszög alakú sütőtökdarabkát, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 percig süsd.
2.Tiramisu-muffin sütés nélkül
Nincs időd sütni, de egy mennyei finomságra vágysz? Készíts tiramisu-muffint az ünnepi asztalra!
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg babapiskóta
500 gramm mascarpone krémsajt
7 púpozott evőkanál cukor
3 tojás
1 dl cukrozott kávé kevés tejjel
holland kakaópor
Elkészítése:
A babapiskótát tedd zacskóba, és törd össze, hogy darabos legyen. A felét töltsd a muffinformák aljába. A tejes kávéval minden formában locsold meg a piskótákat annyira, hogy átnedvesedjenek, de ne tocsogjanak a kávéban. A tojásfehérjéket verd habbá 2 evőkanál cukorral, a sárgájákat keverd fehéredésig a maradék cukorral. A mascarpone krémet keverd el habverővel gyengéden a cukros sárgájával, majd óvatosan a fehérjehabot is forgasd hozzá. Tölts egy krémréteget mindegyik formába, majd jöhet egy újabb, kávéval meglocsolt piskótaréteg, és a maradék krém a tetejére. Tedd egy éjszakára a hűtőbe dermedni, tálalás előtt tedd őket tányérra, és a tetejükre szitálj holland kakaóport.
3.Diós kuglóf
Igazi karácsonyi finomság, amit nem csak dióval, hanem mákkal is elkészíthetsz. Érdemes mézeskalács fűszerkeverékkel feldobni, ha az nincsen, akkor fahéjat is tehetsz bele.
Hozzávalók:
6 púpozott evőkanál grízes liszt
6 púpozott evőkanál darált dió
11 dkg vaj
6 tojásfehérje
10 púpozott evőkanál porcukor
2 evőkanál rum
1 csomag sütőpor
2-3 evőkanál mazsola
mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj ízlés szerint
Elkészítése:
Keverd össze a száraz összetevőket, a lisztet, diót, sütőport, cukrot, majd keverd hozzá a felolvasztott vajat, a rumot, mazsolát, fűszereket, és forgasd bele a tojásfehérjékből vert kemény habot. Töltsd kivajazott vagy szilikonos kuglófformába, és 185 fokon süsd aranybarnára. Végezz tűpróbát mielőtt kiveszed!
4.Karácsonyi csigatekercsek
Ehhez a recepthez nyugodt szívvel használj készen kapható vajas tésztát. Nagyon finom azzal is, ráadásul így több időt tölthetsz a családdal.
Hozzávalók:
2 csomag leveles tészta
10 dkg kandírozott gyümölcs
10 dkg mazsola
5 dkg vaj
5 dkg dió
két evőkanál cukor
fahéj
6 evőkanál porcukor
citromlé
Elkészítése:
A mazsolát, gyümölcsöket, cukrot, diót, fahéjat keverd össze. A tésztát nyújtsd ki 3-4 mm vastagságúra. Kend meg a felolvasztott vajjal. A gyümölcsös keverékkel szórd meg, majd tekerd fel. Vágd a rudat 2-3 centis tekercsekre, és fektesd sütőpapírra. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süsd addig, míg aranybarnák nem lesznek. A porcukrot keverd össze egy kevés citromlével, hogy kenhető állagot kapj. Ezzel kend meg még forrón a csigatekercseket.
5.Tejszínes almatorta
Télen bőségesen el vagyunk látva almával, érdemes Karácsonyra is almás süteményt készíteni. Nincs rá sok időd? Nem baj! Az elzászi almatorta pillanatok alatt elkészül!
Hozzávalók:
275 gramm mirelit leveles tészta
450 gramm alma
45 gramm liszt
90 gramm porcukor
180 gramm tejszín
Elkészítése:
A tésztát engedd fel szobahőmérsékleten. Egy kerek tortaformát bélelj ki a kinyújtott leveles tésztával. Az almákat hámozd meg, vágd félbe, a magházat távolítsd el, és szeleteld fel félszeletekre. A szeleteket fektesd a tésztára, majd előmelegített sütőben süsd 200-230 fokon 10 percig. A lisztet és a porcukrot közben keverd simára a tejszínnel. Vedd ki a tortát, kend meg a tejszínes krémmel, majd told vissza a sütőbe, és süsd még kb. 20 percig.
Karácsonykor sem kell egész nap a konyhában sütögetni, hiszen fenséges sütemények egyszerűen és gyorsan is készíthetők az ünnepi asztalra!
Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.
Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.
A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!