Csak azért mert nincs kerted vagy erkélyed, még nem kell lemondanod a kertészkedés öröméről, indul a lakáskertészkedés szezonja.

Megmutatom, hogyan léphetsz túl a páfrányok és fikuszok világán, és hogyan kezdj el otthon más növényeket termeszteni, vagyis hogyan kezdj bele a lakáskertészkedésbe. Nagyon sok otthon van, amelyhez nem tartozik erkély vagy kert, de aki szereti a növényeket, azok itt is tudnak kertészkedni, zöldségeket, és fűszernövényeket termeszteni a szobanövények mellett.

Akár egy kisebb lakásban is tudsz fűszernövényeket, mikrozöldeket, gombát, paradicsomot, vagy chili paprikát termeszteni, mindössze néhány eszközre lesz szükséged ehhez. Termeszthetsz a konyhaablakban ízletes fűszernövényeket, amelyeket a főzés során tudsz hasznosítani, de némelyik fűszernövény gyógynövényként is felhasználható, ilyen a kakukkfű, vagy a citromfű, amelyekből remek teát tudsz főzni.

Termeszthetsz petrezselymet vagy zellert a konyhádban, de akár kisebb salátafajtákat is ültethetsz cserépbe. Búzából, retekből, zsázsából vagy mustármagból csíranövényeket tudsz hajtatni, amelyek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. Narancs illetve citromfát is gondozhatsz a fikuszok és a páfrányok helyett, mindössze a megfelelő helyet kell számukra kiválasztanod otthonodban.

A lakáskertészkedést akárcsak a kinti kertészkedést érdemes lépésről lépésre kitanulni, vagyis ne rendelj be egyszerre számtalan magot és eszközt, kezd el kis lépésekben. Először is gondold át, mit szeretnél termeszteni otthonodban, kezd el az egyszerűbb fűszernövényekkel, vagy a csíráztatással. Ha elsőre nem sikerül, ne add fel, kísérletezz és kísérletezz. Ha egy növény nem érzi jól magát valahol, tedd át egy másik helyre. Írj naplót arról, melyik növény, hogyan reagál a környezetére, öntözésre, fényre, hőmérsékletre.

Tervezd meg a lakáskertedet, és gondold át melyik növényt hová tudod elhelyezni. Az ablakpárkányra mehetnek pl. a saláták, hiszen kis helyen is elférnek és itt sok a fény. A konyhapultra mehet a balkonparadicsom, vagy a csíráztató edény.

Gondold át, te milyen fűszernövényt használsz a leggyakrabban, és ezeket kezd el termeszteni.

Egy nagyobb edényben termeszthetsz balkonparadicsomot, fokhagymát, de akár burgonyát is, ha tudod számára biztosítani a megfelelő környezeti tényezőket.

Termessz fekete, sárga vagy narancssárga balkonparadicsomot, mini uborkát, vagy cukkinit, hidd el nem lehetetlen.

Persze ha te a szobanövényeket kedveled, akkor ezekkel is foglalkozhatsz, kezdj bele az orchideatermesztésbe, vagy nevelj több korallvirágot, afrika ibolyát, vagy egzotikus virágokat.

 Találd meg az alkalmas helyet otthonodban

Mérd fel otthonod helyiségeit, és nézd, meg hol tudnál növényeket termeszteni, ahol van elég fény, és hely a növények számára.

Sajnos egy távfűtéses meleg és száraz lakásban nem fogsz tudni egész évben kertészkedni, de a kertben is van téli szünet.

Szerencsés vagy, ha van egy kis folyosód a lakás előtt, ahová tudsz növényeket kitenni úgy, hogy ne zavard a szomszédokat. Ma már sok belvárosi lakásnál látni, hogy a folyosókon egész édenkertet hoznak létre a lakók. Ha társasházban élsz, nézd meg a ház előtti kis kerteket és beszélj a közös képviselővel, hogy szeretnél itt kertészkedni.

Ha van egy olyan helyiséged, ahol van elég fény, készíts polcokat, ahol majd a növényeket el tudod helyezni. Nézz körül a konyhádban, hátha van még hely egy polcnak, amelyen fűszernövényeket tudsz termeszteni. Hová fér el egy nagyobb cserép, amelybe zöldségeket tudsz termeszteni.

Erre figyelj a lakáskertészkedésnél

A legtöbb növény számára a fény a legfontosabb környezeti igény, így a legjobb, ha déli fekvésű ablakba teszed a növényeket, de arra is figyelj, hogy az ablaküveg felerősíti a napsugarakat, így lesz olyan növény, amely kiéghet itt.

Ha szükséges szerelj fel egy lámpát a növények megvilágítására, így szabályozni tudod a fényt is, akkor is, ha kint nem süt a nap.

Ne zsúfold össze a növényeket, és ne kezdj bele egyszerre húsz növény termesztésébe, mert ha a növényeknek nem biztosítasz elegendő helyet, nem fognak megfelelően fejlődni.

Készíts pontos vázlatot és tervet, melyik növénynek hol lesz a helye, ne akkor kezdj el gondolkodni, amikor már megvetted a magokat vagy palántákat.

Ha van a fürdőszobádban elég fény és pára, akár ott is tudsz növényeket termeszteni, akár citromfát vagy narancsfát, vagy mikro zöldeket.

A levegő nedvesség tartalma

A növényeknek nagyon fontos a magas pártartalom, így ezt is biztosítanod kell akkor is magról szaporítod a növényeket és akkor is pl. csíráztatsz.

Ehhez ma már számtalan eszközt be tudsz szerezni a kertészetekben, csak ügyesen kell szabályozni a levegő páratartalmát. Itt is fontos a kísérletezés, hiszen a túl párás környezetben a növények bepenészednek, a túl száraz levegőnél pedig nem fognak megfelelően fejlődni.

A cikk folytatása: Lakáskertészkedés 2. rész: Ezekre lesz szükséged a kezdéshez

Ha szeretnél más lakáskertészkedővel beszélgetni, csatlakozz facebook csoportunkhoz !

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!