Ahogy beköszönt az ősz, és hűvösebbek a napok, egyre több időt töltünk a szoba melegében. Ám nem kell, hogy az arcunkra mindig mosolyt fakasztó virágoknak is búcsút intsünk. Ha a hideg évszakokban hiányolod a zöld, virágos növényeket, válassz olyan szobanövényeket az otthonodba, melyek betöltik ezt az űrt.

A virágos szobanövények ősszel is nyarat varázsolnak az otthonodba. Nem csak leveleikkel, hanem virágaikkal is díszítenek, vidámságot csempésznek a mindennapokba, és megadják a kertészkedés örömét a lakáson belül is.

 

Bemutatunk 5 őszi dísznövényt, melyek biztosan feldobják otthonod hangulatát!

 

Sudár begónia (Begonia elatior)

 

Ez a begónia-féle Dél-Amerikából származik. Ez az egyik legnépszerűbb virágos szobanövény, köszönhetően annak, hogy csaknem egész éven át virágzik. Virágai olyan sűrűn és gazdagon állnak, mintha egy virágcsokor lenne cserépbe ültetve, és gyönyörű színekben pompázhatnak, választhatsz narancsos, vörös és rózsaszín változatok között, mindegyik meseszép. Világos, de nem napos tenyészhelyet igényel, minden nap öntözni kell, és a földjét mindig nedvesen tartani, de a pangó vizet kerülni kell. Fejdugványról szaporítható, de a sudár begóniát általában csak egy évig tartják.

 

Szobakomló (Beloperone guttata)

 

Egyszerű igényű, mutatós mexikói félcserje, melyet ha hűségesen ápolunk, hálás társunk lehet hosszú éveken át. Fehér, apró virágai februártól novemberig nyílnak, és pár napig tartanak, ám a növény valódi díszítő erejét narancsos fellevelei adják, melyek egész éven át virítanak. Ezek elhelyezkedése hasonlít a komlótobozra, innen ered a növény elnevezése. Nyáron a meleget szereti, a hideg időszakban hűvösre vágyik, de a szobahőmérsékleten is eléldegél. Nyáron bőven öntözzük, télen tartsuk a földjét szárazabban. Gyökeres dugványokkal szaporítható.

 

Kamélia (Camellia)

 

Ez a Kelet-Ázsiából származó, teafélék családjába tartozó szépség októbertől egészen márciusig ontja gyönyörűséges virágait. A rossz nyelvek szerint nem való kezdő szobakertészeknek, mert lehullatja a virágait, ha nincsen megfelelően ápolva. Ám ez nem szegje senki kedvét a tartásától, mert ha betartjuk a gondozási szabályait, akkor sikeresen tarthatjuk. Fontos, hogy egész évben párás, hűvös helyen, télen 10 fok alatt, de nyáron se legyen 20-25 foknál melegebb helyen. Soha ne tegyük fűtőtest mellé, lágy vízzel öntözzük, a földjét tartsuk nyirkosan. Tízezer fajtája létezik, azaz bőségesen lehet válogatni a különféle színű virágok között a fehértől, a rózsaszín és lazac árnyalatokon át a kék színig.

 

Szobaciklámen (Cyclamen persicum)

 

Szeptembertől áprilisig kedveskedik nekünk virágaival ez a bájos növény. Sajnos, sokaknál nem ér meg több évet, pedig a hozzáértők kezében éppen hosszú élettartama és bőséges virágai miatt közkedvelt. Létezik kis és nagyobb, sima vagy fodros virágú, fehér, vörös, rózsaszín, ciklámen színekben. A hűvös levegő és a nyirkos talaj a két legfontosabb feltétele annak, hogy jól érezze magát. A világosságot kedveli, és a mérsékelt öntözést. A ciklámen nedvességre nagyon érzékeny, a pangó vízben gyökere rothadásnak indul. Mindig csak a földjét locsoljuk meg, a gumóját ne érje víz. Ápoljuk gondosan, mert igaz szépsége csak pár év alatt bontakozik ki.

 

Pompás kutyatej (Euphorbia milli)

 

Ha valaki jobban kedveli a pozsgásokra hasonlító küllemű virágos szobanövényeket, akkor a madagaszkári származású pompás kutyatej ideális választást jelent. Ráadásul igazán hűséges és igénytelen társunk lehet, nem zavarja sem a központi fűtés okozta száraz levegő, sem a forró napsütés, egyre csak ontja a virágait és boldogan éldegél. Virágzási ideje októbertől márciusig tart, találkozhatunk fehér, krémszínű, piros és rózsaszínű változatokkal is. Két dolog miatt kell óvatosan bánni vele, az egyik, hogy a tejnedve mérgező, bőr- és nyálkahártya irritáló hatású, a másik a tövises hajtásai. Egész évben világos helyre vágyik, és módjával kell öntözni, különösen ősszel és télen.

A cikk folytatása: 3 könnyen gondozható szobanövény kezdő lakáskertészeknek


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!