Minden szobakertész számára nagy öröm, ha a szobanövénye virágba borul, de az orchidea virágzása igazi lélekemelő boldogságot jelent. Nem mindegyik fajtát könnyű virágzásra bírni, de szerencsére ma már számos olyan nemesített fajtához hozzájuthatunk, melyek a mi éghajlatunkon is jól érzik magukat.

Az orchideák „vad” változatai leginkább csak növényházban érzik jól magukat, ám a nemesített változatok a mi klímánkon is feltalálják magukat. Sőt, hosszan fognak a virágaik pompázni, ha tudod, hogyan gondozd helyesen őket.

 

Gyakori probléma, hogy az ajándékba kapott orchideánkból elvirágzás után egy jellegtelen növényke marad, mely csupasz kóróként virít az ablakunkban. És egyre csak az motoszkál a fejünkben szegényke láttán, hogy vajon mikor fog újra virágozni, és hogy fog-e egyáltalán?

 

Változatos szépségek, változatos igények

 

Az orchideák vad ősei az egész világon fellelhetőek, a hideg sarkvidékektől a forró sivatagon át egészen a trópusi esőerdőkig. Ebből is látható, hogy nemesített leszármazottaiknak is változatosak a gondozási igényeik. Némelyik a hideget kedveli, némelyik a meleget, van, amelyik árnyékba, és van, amely napsütésre kívánkozik. Általánosságban elmondható, hogy a melegkedvelő orchideákat könnyebb odahaza, szobai környezetben tartani, ahol egész évben adott a szobahőmérséklet. Természetesen ahonnan vásároljuk az orchideát, pontosan tájékozódjunk arról, hogy milyen fajtáról van szó.

 

A virágzás sikerének alapszabályai a nyugalmi időszak, az éjjeli alacsony hőmérséklet, kellő páratartalom, és nyár végén, valamint ősszel a sok napsugárzás.

 

Hogyan bírjad rá az orchideád az újbóli virágzásra?

 

A cél, hogy az orchidea legalább évente egyszer virágozzon, és minél több hónapon keresztül. A régi, elszáradt bimbót vágjad le a növény tövénél. Ezután a növényt tedd egy olyan szobába, ahol éjjel tíz fokkal – de legalább 4-6-fokkal - alacsonyabb a hőmérséklet, mint nappal. Ez nem mindig könnyű feladat, hiszen az otthonunkban igyekszünk éjjel-nappal állandóan kellemes szobahőmérsékletet biztosítani, vagy ha mi nem is tesszük ezt, a távfűtés például megteszi helyettünk. Ha ilyen hőmérsékletcsökkenést nem tudsz biztosítani, akkor tedd olyan ablak mellé, amely mellett hűvösebb van. A hőmérsékletcsökkenés és a hideg az egyik legfőbb serkentője a virágzásnak.

 

Mikor ültesd át az orchideád?

 

Csakis azután ültesd át az orchideád, hogy már megállt a virágzásban- gyengéden emeld ki a régi cserépből, óvatosan rázzad le az elhasználódott földet, és vedd szemügyre a növényedet. Minden elhalt hajtást és gyökérrészt vágjál le egy fertőtlenített ollóval. Nem kell nagyobb cserépbe ültetni, amit más szobanövényekkel szokás – az orchidea ugyanis nem igényel nagyobb cserepet, szereti, ha a gyökerei sűrűn állnak kisebb helyen. Azaz ugyanabba a cserépbe nyugodtan visszateheted, amiben eddig is volt. Viszont érdemes számára orchidea földet beszerezni.

 

Hogyan öntözzed az orchideád?

 

A durva levelű, vastag gumójú növények kevesebb vizet és száraz nyugalmi időszakot igényelnek, a puha levelűek földlabdáját azonban a nyugalmi idő alatt se hagyjad teljesen kiszáradni. Amikor tél végén, illetve tavasszal előbújnak az új hajtások, valamint nyáron a növekedési időszakban ismét több vizet lehet adni neki. Nyár végén vagy ősszel jelennek meg a virághajtások, ilyenkor fontos az éjszakai hőmérsékletcsökkenés, a napfényes környezet és a mérsékeltebb öntözés. Mivel szereti a párás környezetet, érdemes párologtatót is használni az orchidea közelében.

 

Ha így gondozod az orchideád, akkor nem marad el a bőséges virágzás.

A cikk folytatása: 5 tipp, hogy az orchideád télen is jól érezze magát!

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!