Kaptál ajándékba egy gyönyörű szép cserepes begóniát, de nem tudod, hogyan kell gondozni? Megmutatjuk, hogyan varázsolj belőle hosszú életű szobanövényt, vagy kültéri dekorációt!

begonia elatior

A begóniák népes családja sok kertbarátot rabul ejtenek, hiszen a legkisebbtől a legnagyobbig, a szivárvány minden színében képviseltetik magukat, a hazai kertészetekben is széles választékban megtalálhatóak.

De a sok begónia közül melyik az, amelyiket szobanövényként tudunk tartani?

Pont a nagy választék miatt, először jó, ha beazonosítjuk, melyik fajta begóniáról van szó, hiszen a szobanövények között is több fajta begóniát találunk. De amelyet a kertészetekben és a virágboltokban színpompás színes virágokkal megtalálsz az a Begónia elatior, vagyis magyar nevén a sudár begónia. Ezt a begóniát cserépben is lehet tartani, ráadásul szobanövényként egész évben csodálhatjuk szépségét, ha pedig rendelkezel egy kerttel, vagy balkonkerttel, fantasztikus cserepes dísznövény válhat belőle, amelyet utak mentén, lépcsők szélére, bejárati ajtók mellé is elhelyezhetsz, egy árnyékos helyre.

A sudár begónia az egynyári növények közé tartozik, pedig valójában évelő növény, de télen egy fűtött meleg helyiségben kell átteleltetni, mivel nagyon érzékeny a hidegre. Tehát ha szobanövényként tartod a lakásban, akkor évelő növény, ha pedig a kertben, akkor egynyári növényként kell róla gondoskodni.

Hogyan kell cserepes szobanövényként gondozni a sudár begóniát?

Ha ajándékba kaptál egy ilyen szép növényt, vagy te magad vásároltál egy cseréppel, mert nem tudtál ellenállni bájának, azt javasoljuk, hogy pár napon belül ültesd át a növényt, kettő-négy számmal nagyobb cserépbe, laza, tápanyagban gazdag virágföldbe.

Rózsaszín sudár begónia

Ültesd át a begóniát!

Sajnos a legtöbb kertészetben kapható növény túl kicsi cserépbe van ültetve, ráadásul szinte csak tőzegből áll az ültető közegük, ezért ha ebben marad a begónia, előfordul, hogy pár héten belül elpusztul.

Egy friss laza ültető közeg és egy nagyobb méretű cserép hatására máris új hajtásokat és virágokat hozz a növény, természetesen nem szabad hirtelen túl nagyméretű cserépbe ültetni, mindig csak 2-4 számmal nagyobb méretet válasszunk. Az ideális ültető közeg nagyon fontos, amely viszonylag gyorsan kiszárad, ezért a tőzeggel, vermikulittal vagy perlittel kevert virágföld ideális az átültetés során, de a savanyú kémhatású vagy az „A” típusú virágföld is megfelelő.

Hová tegyem a begóniát a lakásban?

A másik fontos tényező a fény, mivel a begónia egy trópusi és szubtrópusi vidékről származik, ezért kedveli a meleg világos helyiségeket, de nem szereti az erős tűző napsütést. Keress számára egy világos ablakot, ahol nem tűzi túl erősen a nap, a legjobb, ha csak délelőtt kap napot, és délután árnyékban van. Télen ügyelni kell a hőmérsékletre is, ugyanis a begónia 16 c foknál hidegebb hőmérsékleten már fázik, minimum 18-20 C fok körüli hőmérséklet az ideális számára.

Mennyi vizet adjak a begóniának?

Az öntözés egy nagyon fontos gondozási pont, hiszen a begónia mind a kiszáradást, mind a túllocsolást rosszul viseli, ezért nagyon oda kell figyelni a mennyiségre.

A pontos mennyiséget nem lehet megmondani, hiszen az nagyban függ az adott környezet hőmérsékletétől, pártartalmától, az ideális páratartalom 50-75 % között van, de az évszaktól is függ, hiszen télen kevesebbet kell locsolni, míg nyáron akár hetente többször is igényli a vizet.

Arra kell figyelni, hogy a földje ne legyen állandóan nedves, ne álljon a cserép alatt a tálkában folyamatosan a víz, de ne is legyen túl száraz a talaj.

Érdemes heti rendszerességgel a cserepét beletenni egy vödör langyos vízbe, átitatni a talajt, majd lecsöpögtetni és úgy visszatenni a tálcára. A leveleket és a szárát ne érje állandó nedvesség, mert könnyen gombás betegség alakulhat ki.

Ez után hagyjuk, hogy a földje ismét kissé kiszáradjon a következő áztatás előtt. Öntözéshez használj lágy szobahőmérsékletű vizet, ha ez nincs a felforralt és lehűtött víz is alkalmas.

Miről lehet felismerni, ha gond, van az öntözés mennyiségével?

A kiszáradás jele lehet, amikor a begónia leveli lefelé kókadnak, míg a túlöntözés jele lehet, amikor a szára barnulni kezd és megpuhul, vagyis a növény szára rothadni kezd. Ha a begónia cserepét egy szép kerámia kaspóban helyezted el, fontos, hogy öntözés után vedd ki a kaspóból és csak akkor tedd vissza, ha a felesleges víz már kicsöpögött a cserépből.

Miért hullik le a begónia virága?

A virág és a bimbóhullásnak több oka is lehet, ilyen pl. a túlszáraz levegő, vagyis alacsony a páratartalom, a túl hideg vagy épp a túl meleg hőmérséklet.

Mikor kell tápoldatozni a begóniát?

Télen nem igényel tápoldatozást, de ha úgy látod, hogy már kezd kifogyni a tápanyag a talajból havonta egyszer folyékony tápoldattal, lehet öntözni, nyáron viszont hetente vagy kéthetente is kaphat egy kevés tápoldatot az öntözéskor.

Nyáron ki lehet tenni a szabadba a begóniát?

Igen fantasztikus kerti virág válhat belőle, de itt is fontos, hogy ne érje közvetlen tűző napsütés, de legyen elég fény az adott helyen. A nyári melegben többször is lehet öntözni, de ne legyen állandóan nedves a talaj, ha a felső 1-2 cm talajréteg már kiszáradt, akkor érdemes újra meglocsolni a begóniát.

Mielőtt kiteszed a kertbe, vagy a balkonra a begóniát, adj neki időt, hogy megszokja a kinti körülményeket, ezt hívják edzésnek. Először is várd meg, amíg kint már elég meleg van, vagyis éjszaka sem csökken a hőmérséklet 16 C fok alá. Ezután fokozatosan szoktasd hozzá a begóniát kinti élethez, tedd ki fél órára, majd egy órára, utána egy délelőttre végül egész napra, majd éjszakára is.

A begónia remek dísze lehet a balkonkertednek, a konténerkertednek, de a bejárat ajtó a lépcsősor mellé is elhelyezheted, vagy akár kiültetheted a virágágyásba a többi növény mellé.

Összefoglaló a begónia gondozás igényeiről:

A földje ne legyen, se túlszáraz se túl nedves, a két locsolás között hagyd egy kicsit kiszáradni.

Ne érje a növényt tűző napsütés, de világos helyre tedd a cserepét.

Érzékeny a túlszáraz levegőre és a 16 C fok alatti hőmérsékletre.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!