Amikor kiderül, hogy egy gyermeknek fejlesztésre van szüksége, a legtöbb szülő megrémül. A bűntudat és az önvád ilyenkor elkerülhetetlenek - pedig nem az a legnagyobb baj, ha a kicsi segítségre szorul. Sokkal nagyobb gond, ha nem kapja meg azt, amire szüksége van. Milyen legyen egy szenzorosan érzékeny, mozgás- vagy beszédfejlődésben lemaradó gyerek szobája? Mondunk néhány ötletet. Ezek megmutatják: az egész nem olyan bonyolult, mint hisszük.

Ma már egyre több gyermeknek javasolnak valamilyen fejlesztő foglalkozást. Ez általában nem azért történik, mert a szülők hibáztak vagy mert a gyerek valamilyen súlyos rendellenességgel jött a világra. Egyszerűen csak többet tudunk a kicsik elméjének, idegrendszerének fejlődéséről és a kutatások igazolták, hogy ha idejében avatkozunk be, könnyebb megelőzni a nagyobb bajt.

A korai felismerés és a gyors segítség megelőzik a komolyabb lemaradás kialakulását

Léteznek kifejezetten a kicsik fejlődését támogató bútorok: különleges hinták, mászókák, játékok, amelyeket kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy a gyerekek érdekeit szolgálják. Nem mindig kell azonban speciális berendezés ahhoz, hogy a gyerekszoba egyben egy kicsit “terápiás helyiség” is legyen.

Minden gyermeknek másban van szüksége támogatásra

Az emeletes ágyak lépcsője például kiválóan alkalmas az erősítő- és egyensúlygyakorlatok végzésére. A játéktároló ládák többsége elbírja a kicsik súlyát, így zsámolyként és fellépőként is használható. A gyártók ma már kínálnak megmászható bútorokat is, de jól jönnek az olyan megoldások is, amelyeket valamilyen mozgatható dekorációval, például rúdra fűzött golyókkal láttak el.

Gyerek babzsákok: a fejlesztő bútorok királynői

A gyerek babzsákok a fejlesztő bútorok egyik legszebb példáját jelentik. A tömés érdekes textúrája rengeteget segíthet az érzékelés javításában. A változó felületen játszva fejlődhet a kicsit egyensúlyérzéke. A zsákot rugdosni, boxolni sem veszélyes - így a gyerekek úgy tölthetik ki a dühüket, hogy az sem nekik, sem a környezetüknek nem okoz kárt.

Ezek a bútordarabok akár már 3-4 éves kortól használhatók, de vannak gyártók, akik ennél fiatalabb kicsiknek is kínálnak biztonságos megoldást. A jó babzsák akár kiskamasz koráig elkísérheti a tulajdonosát. A töltés és a huzat is cserélhető, így az eszköz tartós beruházást jelent.

Mivel a töltés jó tartást biztosít, a gyerek babzsák beszerzése még akkor is jó ötlet, ha a kicsi valamilyen mozgásszervi betegséggel érintett. A szakember segíthet megmutatni, hogyan használható a babzsák támasztékként, fektetőként, könyöklőként, hogy a napok aktívabban telhessenek.

Különböző gondok, különböző igények

A gyerekszoba berendezésénél, főleg ha valamilyen problémára utaló jel tapasztalható a gyermeknél, érdemes szakember segítségét igénybe venni. Nincsenek ugyanis egységesen bevált receptek. Mindegy kicsinek másfajta megoldás jelenti a legmegfelelőbb támogatást.

Nem kellenek bonyolult fejlesztő bútorok, sokszor a hétköznapi megoldások is megteszik

Ha például a mozgásfejlődés terén tapasztalható elmaradás, akkor a létrák, lépcsők, különböző felületű szőnyegek remek stimulációt jelentenek. A játszószőnyeg vagy a falra szerelt rajztábla mozgásra motiválja a kicsiket. Azok a gyerekek viszont, akiknek az ingerek feldolgozása terén van zavara, az ilyen környezetet túlságosan mozgalmasnak érezhetik. Elképzelhető. hogy nekik inkább sok kuckóra, kellemes fényekre, zavaró tényezőktől mentes szobára van szükségük.

Azoknál a gyerekeknél, akiknek a figyelme könnyen elkalandozik, szükség lehet arra, hogy különböző funkciókat alakítsunk ki a szobán belül. Egy ingerszegényebb, világos sarokba kerülhet példál a tanulóasztal, mellé paravánnal elválasztva egy biztonságos, “vadulós” játszósarok. Az ő esetükben érdemes megnézni, milyen biztonsági megoldásokat kínálnak a gyártók. A lekerekített sarkok, élek kulcsfontosságúak lehetnek a balesetek megelőzésénél.

A jó fejlesztő szoba elkészítéséhez nem feltétlenül szükségesek drága megoldások - az egyszerű, hétköznapi darabok is fejlesztő bútorokká léphetnek elő, ha megfelelően használjuk őket. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes szakember segítségét kérni a dizájn és a környezet kialakításához, de egy kis utánaolvasással nagyot mi sem tudunk hibázni.

(X)