Az iskolakezdés szülőként és gyermekként is egy izgalmas időszak, azonban mindenki számára megvannak a maga nehézségei. Az édesanyáknak és az édesapáknak egy nagyobb anyagi kiadással és a hétköznapok menetrendjének újbóli összeállításával kell számolniuk, míg a család legkisebb tagjainak a dolgos mindennapokba való visszarázódás jelenthet kihívást.

Ha szeretnéd, hogy a suliba való visszatérés pillanatai könnyebbek, szórakoztatóbbak és gazdaságosabbak legyenek, kreatív megoldásokkal a család összes tagjának segíthetsz a mentális felkészülésben. Íme néhány praktikus ötlet, tipp és gondolat, amelyek ösztönzőbbé tehetik a tanévkezdés perceit! 

Motiváció és örömszerzés a szeptemberi lendülethez

Az iskolakezdés mindig túlmutat a kötelező tanszerek beszerzésén. Egy változást előidéző folyamat, amelyre gondolatban és érzelmileg is érdemes felkészülni, hiszen sok gyermek nehezen éli meg a nyári, felhőtlen időszak lezárulását. Emellett szülőként sem mindig egyszerű - pláne több lurkóval -, ugyanis a tanévkezdés jelentős kiadásokkal járhat.

Szerencsére az ilyen, és ehhez hasonló helyzetekből fakadó stresszt és szorongást könnyűszerrel orvosolhatod, például motiváló családi kirándulásokkal, a legmenőbb játszóterek körbejárásával, míg az iskolához kapcsolódó pénzügyi kérdésekben egy kis összegű kölcsön is megoldhatja a problémákat. Feszültségoldásként ötletes iskolai “szimulációt” is létrehozhatsz, amely során a kicsikkel eljátszhatjátok az órák menetét, a tanárokkal való találkozást, ezzel feloldva és komfortosabbá téve az új helyzethez való alkalmazkodást.

A hétköznapok megszervezésében rengeteget segíthet az is, hogyha előre elkészítitek a mindennapok ütemtervét, persze családilag és kreatív módon. Alkossatok egy saját ihletésű, fantáziadús üzenőtáblát vagy tervezőt, amelyre szeptemberben felkerülhetnek az órarendek, a különórák időpontjai, a legfontosabb dátumok vagy épp a heti menü. Ha pozitív hangulatban indul a szeptember, jó eséllyel akként is folytatódik!

Nem lehet elég korán kezdeni - alakíts ki zero waste normákat családilag is!

Ha közel áll a szívedhez a zero waste mozgalom filozófiája, érdemes ihletet merítened belőle a sulikezdésre is. Mint tudjuk, az egészséges, finom étkezések kiemelten fontosak a gyermekek fejlődésére és tanulmányi eredményeikre nézve. A tápláló, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag finomságok a kellő energiaszint biztosítása mellett a koncentrációban is segítenek, de időspórolás miatt, sokan mégis a drága, gyorsan megvásárolható ételek mellett voksolnak szülőként. Legyél Te a kivétel!

Hétvégén süss családilag házi kenyeret, készíts saját ízesítésű joghurtot, állíts össze a hétre  reggeli- és tízórai ötletek! A pénzspóroláson túl, így a megunt, kidobásra váró ételeket is megmentheted, minimalizálhatod az egy háztartásra jutó hulladéktermelést, ráadásul a gyerekekkel is minőségi időt tölthetsz el.

A zero waste és a tanévkezdés alkalmával az újrahasznosításra is megtaníthatod a kisfiadat vagy kislányodat. Hirdess gardróbvásárt, ahol más szülőkkel csereberélheted a jó állapotban lévő tankönyveket és tanszereket, ezzel megúszva a családi kassza extra kiadásokkal való terhelését! Biztos, hogy így is lesz 1-2 dolog, amit újonnan kell megvásárolni, de nem mindegy, hogy tíz- vagy százezreket hagysz a boltokban, mire mindent beszerzel.

Így lesz emlékezetes a tanévkezdés az egész családnak!

lJól látszik, hogy az iskolakezdés sokkal többről szól, mint néhány feladat elvégzéséről. Leleményes megközelítéssel, tudatos tervezéssel és minőségi családi programokkal olyan élményekkel és emlékekkel gazdagíthatod a gyerekeket, amelyeknek motiváló hatása egész sokáig érezhető lesz. Amikor pedig alábbhagy a lendület? Nézz utána hasonló ötleteknek, és jó teljesítmény esetén jutalmazz, hogy megtanulják, a szorgos munkának mindig megvan a gyümölcse!