A búvárszivattyú kiválasztása nem csupán a szállítandó vízmennyiség mértékétől függ, hanem számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni mielőtt búvárszivattyút vásárolunk.

A búvárszivattyú egy motor- és egy hidraulika rész összekapcsolásából áll. A motor a hidraulika alatt helyezkedik el, és a külső vízáramlat hűti a motorrészt. Az elnevezés arra utal, hogy a kutak vagy egyéb mély vízforrások mélyéről a felszínre emeli a szivattyú a vizet. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő búvárszivattyút néhány kérdésre fontos válaszolnunk. A búvárszivattyú választás szempontjából meghatározó útmutatást jelentenek az olyan fontos adatok, mint a kút béléscső átmérője, kút teljes mélysége, záró nyomás értéke, nyugalmi vízszint, és üzemi vízszint. Ezen értékek pontos ismerete mind segít a szivattyú kiválasztásában.

Az űrlapon szereplő adatok alapján kell meghatározni, hogy milyen méretű búvárszivattyúra van szükség a kút vízadó képessége alapján. A részleges szárazon futás veszélye miatt ügyelni kell arra, hogy a szivattyú ne legyen túl nagy a kút kapacitásához képest.

A kút vízadó képessége határozza meg, mennyi vizet lehet kiszivattyúzni. A búvárszivattyú vízbemeríthetőségét is figyelembe kell venni, hogy elkerüljük a részleges szárazon futást és a szivattyú károsodását.

Mire kell figyelni búvárszivattyú használata során?

A búvárszivattyú alkalmazása során sok kihívással találkozhatunk, az egyik ilyen kihívás maga az időjárás, amely minden évszakban másfajta leküzdendő akadályt gördít a búvárszivattyú és az azt alkalmazók elé. Van azonban néhány fontos szempont, amelyekre érdemes odafigyelni a búvárszivattyú használatakor az év különböző időszakaiban.

Az egyre melegedő nyári hónapok nagy kihívás elé állítják a búvárszivattyúkat. A nyári hónapokban ugyanis a magas hőmérséklet és a napsugárzás növelheti a búvárszivattyú motorjának terhelését. Nyáron érdemes arról meggyőződni, hogy a szivattyú megfelelően van-e hűtve, és a kiválasztott szivattyú mérete megfelel a kút vízadó képességének. Furcsán hangzik de attól még nincs hűtve a szivattyú mert vízben lóg. Védeni kell a szivattyú indító dobozt is a napsugárzástól. A dobozban található kondenzátor, magas hőmérséklet esetén tönkremehet ami a motor meghibásodásához vezet.

Ha a búvárszivattyút gyakran használjuk a nyári öntözési időszakban, ügyeljünk a rendszeres karbantartásra és figyeljünk a motor hőmérsékletére. A megfelelő karbantartás nagyon fontos, hiszen nyáron általában nő a vízfelhasználás, különösen az öntözési időszakban. A búvárszivattyút rendszeresen használják a kút vízkészletének felszínre emelésére. Az intenzív üzemeltetés magasabb terhelést jelent a szivattyú motorjának és hidraulikájának.

A nyári hónapokban a magas környezeti hőmérséklet növeli a szivattyú motorjának hőterhelését. A motorok hőérzékenyek, és ha nem megfelelően hűtik őket, akkor a túlzott hőmérséklet károsíthatja a szivattyút és csökkentheti az élettartamát.

A nyári hónapokban az időjárási feltételek miatt nő az elpárolgás, ami csökkenti a kút vízszintjét. Ha a vízszint jelentősen csökken, a búvárszivattyúnak mélyebbre kell mennie a kútban, ami további terhelést jelent a szivattyú számára.

Az intenzív használat során a búvárszivattyúnak ki van téve a kopásnak és egyéb problémáknak. Rendszeres karbantartás szükséges a szivattyú hatékony működésének biztosítása érdekében. A szűrő tisztítása, az esetleges akadályok eltávolítása és az általános ellenőrzés elengedhetetlen.

Milyen hőmérsékletben ideális a búvárszivattyú?

A magas környezeti hőmérséklet mellett figyelni kell a búvárszivattyú motorjának hőmérsékletét is. Túlmelegedés esetén a motor hatékonysága csökkenhet, és hosszabb távon károsodást okozhat. A hőmérsékleti terhelés figyelése lehetővé teszi a szükséges intézkedések időben történő megtételét.

Az őszi időszakban a fák lehulló levelei véletlenszerűen is a kútba kerülhetnek. A falevelek a szűrőkön és a járókerekeken keresztül bejutva akadályozhatják a szivattyú hatékony működését. A szűrők eltömődése vagy az járókerekek blokkolása csökkentheti a vízáramlást és növelheti a szivattyú terhelését.

Ha falevelek a szivattyúba kerülnek, akkor azok a járókerekek körül kialakuló forgó mozgást zavarhatják. Ez a hatástalanságot és csökkentett vízszállítást eredményezhet, különösen, ha a levelek nagy mennyiségben vannak jelen.

A falevelek akadályozhatják a vízáramlatot, ami hozzájárulhat a szivattyú motorjának túlmelegedéséhez. A túlzott hőmérséklet károsíthatja a szivattyú motort és hidraulika részét, csökkentve ezzel az élettartamát.

Nagy mennyiségű falevél bejutása a búvárszivattyúba blokkolhatja a szivattyút, különösen a szűrők és a búvárszivattyú járókerekeinek területén. Ez azonnali leállást és akár sérülést is okozhat a szivattyúban. A téli hónapokban pedig különös figyelmet kell szentelni a fagy elleni védelemnek. Biztosítsuk, hogy a búvárszivattyú ne fagyjon meg, és alkalmazzunk megfelelő fagyálló módszereket, például a csövek szigetelését.

Minden évszakban ügyeljünk arra, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, ahol a búvárszivattyú részlegesen szárazonfut. Ez károsíthatja a szivattyú hidraulika részét és a motort is.

Függetlenül az évszaktól, rendszeresen ellenőrizzük az üzemi vízszintet. A megfelelő vízszerelés lehetővé teszi a búvárszivattyú számára hatékony működést. A búvárszivattyú alkalmazása során a szezonális változásokra való odafigyelés elengedhetetlen. Tavasszal és nyáron a meleg időjárás okozta terhelésekre, az ősz során a levelek okozta problémákra, míg télen a fagyás veszélyére kell figyelmet fordítani. Az év minden időszakában fontos a rendszeres karbantartás és figyelemmel kísérni a búvárszivattyú működését, hogy biztosítsuk a hosszú élettartamot és hatékony vízszállítást. A búvárszivattyú ár szempontjából a nagyobb teljesítményű, ellenállóbb szivattyúk esetében mindig mélyebben a zsebünkre kell nyúlnunk.

(X)


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!